Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 24 Kasım 2015 - 12:44 Yorum: 0

Emniyet mahkeme kararını görmedi

Silahından çıkan kurşunla birinin ölümüne sebep olan polise 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Aile tazminat istedi, Emniyet Genel Müdürlüğü, 'Hukuka aykırılık yok' diyerek bu talebi reddetti

Emniyet mahkeme kararını görmedi

Gökçer Tahincioğlu

2006'da polisin "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle takibe alınan ve polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Aytekin Arnavutoğlu'nun ölümüne ilişkin açılan davada Aralık 2014'te sanık polisin ceza alması, Emniyet Genel Müdürlüğü'nü ikna etmedi. Aytekin Arnavutoğlu'nun babası Mustafa Arnavutoğlu'nun, davanın bitiminin ardından 10 bin TL maddi, 100 bin TL manevi tazminat istemiyle başvurduğu Emniyet Genel Müdürlüğü, dilekçeye konu olayda hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek, istemi reddetti.

İstanbul'da 11 Mayıs 2006'da yaşanan olay, tanık anlatımlarına göre şöyle gelişti:

Aytekin Arnavutoğlu, dolaşmak için iki arkadaşıyla arabaya bindi. Müzik dinleyerek dolaşan gençler daha sonra bir manavın önünde durdu ve alışveriş yaptı. Gençler dükkandan ayrılırken, Arnavutoğlu direksiyona geçti. Arkadaşlarının anlatımına göre bir araç Fatih'te arabalarının önünü kesti. Daha sonra aniden hareket eden araba, bulundukları aracın arkasına doğru geçti. Bu sırada yaklaşık 20 el silah sesi duyuldu. Silah sesleri bittiğinde, kurşunlardan birinin yan camı delerek Arnavutoğlu'na isabet ettiği görüldü.

Polis kayıtlarında ise Arnavutoğlu'nun dur ihtarına uymadığı, 5 kilometre takip sonunda uyarı ateşi açıldığı, kurşunlardan birinin sekerek Arnavutoğlu'na isabet ettiği bilgisi yer aldı. Tutanaklara itiraz eden arkadaşları, hiçbir polis aracının kendilerini takip etmediğini, önlerinde duran aracın da sivil olduğunu söyledi. Arkadaşları, olayın çıkmaz sokakta yaşandığını, polisin burada kolayca kontrollü olarak kendilerine yaklaşabileceğini de söyledi. Arnavutoğlu ailesinin avukatları da takip yaptığını iddia eden polislerin asayiş değil bomba imha uzmanı olduğunu, dur ihtarına uymamamın söz konusu olmadığını, polisin öldürme kastıyla ateş açtığını savundu.

Arnavutoğlu'na ateş açan polis, serbest bırakıldı. Dava ise sadece o polisle bir meslektaşı hakkında açıldı. Araçtaki diğer polisler ise yargı önüne çıkarılmadı. İlk yargılamada müebbet hapse mahkum edilen polisin cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Bozma kararından sonra ceza önce 24 yıla sonra 16 seneye indirildi. Daha sonra ise suç taksirle ölüme sebebiyet olarak belirlendi ve polise sadece 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Cezanın ertelenmesi talebi ise reddedildi.

Tazminat talebine ret

Aytekin Arnavutoğlu'nun babası Mustafa Arnavutoğlu, davanın bitiminin ardından 10 bin TL maddi, 100 bin TL manevi tazminat istemiyle Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurdu. Baş vuruya yanıt geçtiğimiz aylarda geldi. Emniyetten gelen yazıda, dilekçeye konu olayda hukuka aykırılık bulunmadığı belirtildi ve tazminat istemi reddedildi. Arnavutoğlu, emniyetin kararının iptali için yargıya başvurdu.

http://www.milliyet.com.tr/

Haber Kaynağı: Milliyet
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber