Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 07 Mart 2015 - 11:23 Yorum: 0

En "sessiz" yemek tarifi bu kursta

Samsun'da işitme engelli kadınların meslek sahibi olmaları için SAMEF, İŞKUR, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle, işitme engelli bireylere yönelik işaret diliyle aşçı yardımcılığı kursu açıldı- SAMEF Yönetim Kurulu Başkanı Akb

En 'sessiz' yemek tarifi bu kursta

SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Samsun'da işitme engelli kadınların meslek sahibi olmaları için, Samsun Engelliler Federasyonu (SAMEF), İŞKUR, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle, işitme engelli bireylere yönelik işaret diliyle aşçı yardımcılığı kursu düzenlendi.

SAMEF Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akbulut, AA muhabirine, Samsun'da kendilerine bağlı 8 ayrı sivil toplum kuruluşu olduğunu, bunlarla ilgili farklı çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Federasyon binasında işitme engellilere yönelik teorik bilgiler verildiğini, pratik eğitimlerin ise Büyükşehir Belediyesi Mavi Işıklar Eğitim, Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yapılacağını anlatan Akbulut, şunları söyledi:

"Kurumların özellikle engelli çalıştırma zorunlulukları var. Mesleği olmayan, ara eleman olarak yetişmeyen kardeşlerimiz daha ağır işlerde çalışabiliyorlar veya çalıştırılmayıp raporu kullandırılıp çalışıyormuş gibi gösterilebiliyorlar. Bizler öncelikle bu kurs ve engellilere yönelik diğer kurslarda vasıflı olarak yetişmelerini sağlıyoruz. Bu anlamda tercih edilme nedenleri ön plana çıkıyor. Aşçılık örnek bir çalışma işitme engellilerde. Samsun olarak Dünya İşitme Engelliler Olimpiyatlarına hazırlanıyoruz. Bunun öncesinde kurumların işitme engellilerle ilgili farkındalığını artırmaya çalışıyoruz."

- Kadınlar için hiçbir şey "engel" değil

Samsun İŞKUR İl Müdürlüğünde engelli projelerinde görevli Hasan Çağan da kursun 110 gün devam edeceğini açıkladı.

Kursa katılan 10 kişiden 8'inin kadın olduğuna vurgu yaparak, amaçlarının işitme engelli kadınlara meslek edindirmek olduğunu dile getiren Çağan, şöyle devam etti:

"Bu proje için İŞKUR 67 bin lira civarında kaynak ayırdı. Kursumuz 23 Şubat'ta başladı Temmuz sonu gibi tamamlanacak. Kursiyerlerimiz, aşçılıkla ilgili mesleki sertifika alacak. İş bulmada, istihdam edilmede ellerini güçlendirmiş olacaklar. Bu açıdan yapılan projenin faydalı olduğu düşüncesindeyim. Engelli çalıştırma zorunluluğu olan iş yerlerimiz var. O iş yerlerine yönlendirilecekler."

Yakın zamanda İŞKUR'un kendi işini kuracak engellilere yönelik projeleri olduğunu anlatan Çağan, "Toplamda 36 bin liralık bir hibe projesi. Bu anlamda da hazırlayabilecekleri bir işle ilgili alacakları bu eğitim faydalı olacak" dedi.

Kurs öğreticisi Merve Aydın da kursiyerlerle tercüman öğretmen aracılığıyla işaret diliyle anlaştıklarını bildirerek, "Kendilerini daha iyi ifade edebilmek için buradalar, henüz hepsi kendilerini iyi ifade edemiyor. Sosyal yaşamda etkili olmak, ailelerine katkıda bulunmak için buradalar. Hepsi kursa gelmek için can atıyor" ifadesini kullandı.

Kursiyer Çiğdem Tarcan da yemek yapmayı öğrenmek için bu kursa başladığını, kadınlar için hiçbir şeyin engel olmadığını kaydetti.

ETİKETLER: Kadın , engel , aşçılık
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber