Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 08 Mayıs 2016 - 11:31 Yorum: 0

En uzun büyük saat kulesi

Adana'yı gezmeye devam ediyoruz. Emrullah Yılmaz rehberimiz. Adana'da bir saat kulesi olacaktı demeye kalmadan kendimizi saat kulesi önünde buluyoruz.

En uzun büyük saat kulesi

Gece saat kulesi daha güzel görünüyor. Çevresi yeniden düzenlenmiş, eski binalar restore edilerek adeta yenilenmiş. Tarihi binalar korunarak restore edilmiş. Tarihe meydan okuyan binalar özenle korunmuş. Saat kulesi ve çevresi de özel olarak korunan bölgeler arasında.

Büyük saat kulesinin tarihsel yapısını araştırıyoruz, kaynaklar bize şu bilgileri veriyor:

"1879 yılında dönemin Adana Valisi Ziya Paşa tarafından bugünkü adıyla Ali Münif Caddesi üzerinde yapımına başlandı. Ziya Paşa 1880’de vefat ettiğinden dolayı bu önemli eseri tamamlamak bu şehrin görüp görebileceği en çalışkan ve iz bırakan kişi olan Vali Abidin Paşa’ya nasip oldu. Adana Büyük Saat Kulesi 1882 yılında tamamlanıp hizmete açıldı. Ve o günden bu yana şehrin en önemli yapılarından birisi olarak ayakta durmaya çalışıyor.

Kaynaklar saat kulesinin yapımına devrin Adana Belediye Reisi Hacı Yunus Ağa’nın da çok ciddi katkıları bulunduğunu yazıyor. Çevre duvarları pres ocak tuğlasıyla örülen, kare prizma olarak inşa edilen ve yüksekliği 32 metre olan Adana Büyük Saat Kulesi’nin temel derinliğinin de bir o kadar olduğu iddiası mevcut.

Adana Büyük saat 32 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek saat kulesidir. Benzer dönemlerde inşa edilen diğer saat kuleleri ve yükseklikleri şöyle sıralanır; İstanbul Dolmabahçe Saat Kulesi 1895 yılında tamamlandı ve 27 metre. Bursa Saat Kulesi 1906’da tamamlandı ve 22,5 metre. İzmir’in sembolü sayılan ve Konak Meydanı’nı süsleyen Saat Kulesi’nin yapım yılı 1901. Ve boyu sadece 25 metre. Yine İstanbul’da yükselen ve aynı dönemde inşa edilen Yıldız Saat Kulesi 9, Eftal Saat Kulesi 20 ve Nusretiye Saat Kulesi 15 metredir."

Türkiye'nin en uzun ve büyük saat kulesi asırları geride bırakan tarihi geçmişiyle eski Adana da gelecek yıllara meydan okumaya devam ediyor.  Gerçekleşen depremlerden etkilenmeyen yapıların başında gelmektedir.

İşte Saat kulesinin gece görünüşü...

malatyaguncelhaber-015.jpgmalatyaguncelhabermanset-001.jpg

Vahap GÜNER

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber