Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 11 Ekim 2016 - 15:53 Yorum: 0

Endüstri 4.0 için 3 bin dünya makina markası İstanbul’da buluştu

Makina ve takım tezgahları sektörünün Avrasya'daki en büyük buluşmalarından MAKTEK Avrasya, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin'in katılımı ile TÜYAP...

Endüstri 4.0 için 3 bin dünya makina markası İstanbul’da buluştu

Makina ve takım tezgahları sektörünün Avrasya'daki en büyük buluşmalarından MAKTEK Avrasya, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin'in katılımı ile TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı.

Makina ve takım tezgahları sektörünün Avrasya'daki en büyük buluşmalarından MAKTEK Avrasya, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin'in katılımı ile TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı. MAKTEK Avrasya 2016'nın, 16 Ekim tarihine kadar 75 ülkeden 70 bini aşkın sektör profesyonelini ağırlayacağı açıklandı. Yeni sanayi devriminin öncü makinalarının ilk kez sergilendiği fuarın 1.5 milyar dolarlık iş hacmi oluşturması bekleniyor. Robot gösterisi ile başlayan fuarla birlikte toplam ihracat içindeki yüzde 8'lik makina ihracatı payının yüzde 20'ye çıkarılması hedefleniyor.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye'nin Avrupa'nın önemli bir makina üreticisi olma özelliğini sürdürdüğünü belirterek, "Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Edilgen bir yapıda, katma değer üreten, teknoloji ağırlıklı bir ekonomik geçişin zorluklarını aşıyor. Gelişen teknolojiler yeni fırsatlar sunuyor. Sanayi 4.0 konusunu iyi kavrayıp, avantajlarımızın sürdürülebilirliğini sağlamalıyız. Makina üreten makinalar, takım tezgahları, ülkemizde sanayi gelişimine yön veren unsur olarak öne çıkıyor. Takım tezgahları sektörümüz ihracatımızda ciddi ivme gösteriyor. Önümüzdeki dönemde makina ve takım tezgahları sektörünün gelişmesine yönelik engelleri ortadan kaldırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kayıt dışılık, piyasa gözetimi, ikinci el makina ithalatının önlenmesine yönelik çalışmalarımız var. Sektörümüze zarar verecek ithalat yöntemi varsa bunun önüne geçeceğiz. Endüstri 4.0'a geçmede ara malların blokaj sorunu da gündemimizde. Yeni dönemde sadece "Teşvik edelim" demeyeceğiz. O teşvikin etki analizini daha neticeli, yüksek katma değer ürettiğimiz bir modelde gerçekleştireceğiz" dedi.

Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu ise "Kol gücü yerine beyin gücünün yoğun olacağı yeni meslekler ile istihdam artışı yaratacak Endüstri 4.0, insan kaynaklı üretim hatalarını sıfıra indirecek. Hatta iş sağlığı ve güvenliği açısından yeni bir dönemin kapılarını aralayacak. Verimliliği, kaliteyi, esnekliği artıracak olan yeni sanayi devrimi ile 10 yıl içinde farklı iş kolları ve iş tanımlarını konuşmaya başlayacağız. MAKTEK bu anlamda üreticilerimize, katılımcı ve ziyaretçilerimize sanayi devrimine nasıl hazırlanmaları gerektiğine ışık tutacak" dedi.

"Ciddi bir kültürel dönüşüm gerekiyor"

Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran makina sektörünün ciddi bir konsolidasyon geçirmek zorunda olduğuna dikkat çekerek; "Almanya'da 6, Türkiye'de 11 bin makina üreticisi var. Nitelik ve kalite her zaman önceliğimiz olmak zorunda. Bu noktada kayıt dışılığın önlenmesi, piyasa denetiminin ve gözetiminin hakkıyla yerine getirilmesi önemli. Üretim araçlarını üretmek her zaman stratejik. Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki, makinanın 50 sene ömrü de olsa, teknolojik ömrü 3-5 sene. Rekabet edebilmek için 3-5 senede bir yeni makina almak zorundasınız. Üreten değilseniz, dışarıdan almak zorundasınız. Sanayi 1, 2 ve 3'ü biz kaçırdık. Dördüncüyü konuşurken kendimizi masaya yatırmazsak, bunu da kaçıracağız. Ciddi bir kültürel dönüşüm gerekiyor" açıklamasını yaptı.

MAKTEK Avrasya'nın yeni iş birlikleri için en iyi zemin olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, "Üreten ve büyüyen Türkiye'nin çarkları makina sektörü ile daha hızlı dönüyor. Makinaların sustuğu yerde gelişme dinamikleri susar. Dünyanın gündeminde Endüstri 4.0 bunu gösteriyor. Yeni teknolojiler ve yeni iş birliği noktasında MAKTEK gibi organizasyonlar çok önemli" açıklamasını yaptı. İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili Hasan Büyükdede, "MAKTEK'in bu yıl belirlediği konsept Türkiye açısından çok önemli. Özellikle Almanya gibi büyük müşterimiz olan ülkelere bundan sonra nitelikli makina ihraç edeceksek, bunlar akıllı makinalar olmalı. Endüstri 4.0 ile birlikte yeni makina trendlerine alışa geldiğimiz makinalardan, daha akıllı, daha organize olmuş, komple yatırımlara doğru iyi hazırlanmalıyız. Endüstri 4.0'a geçmek demek, büyük bir nitelikli gruba atlamak demek. Artık klasik ürün dönemi geride kalıyor" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber