Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 21 Eylül 2014 - 15:05 Yorum: 0

Enerjiye teşvik yolda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Cari açığın en önemli nedenlerinden olan enerjide tüketimi tasarruf yoluyla azaltmayı amaçlıyoruz" dedi.

Enerjiye teşvik yolda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığın en ciddi nedenlerinden bulunan enerjide tüketimi tasarruf yoluyla azaltmayı amaçladıklarını belirterek, bu kapsamda enerji verimliliği yüksek bulunan ak malzemelere hususi Tüketim Vergisi (ÖTV) avantajı sağlayacaklarını, binalarına yalıtım yaptıracaklar için de alacakları alternatifler için taksit kolaylığını da içeren alternatifli bir emek yürüttüklerini bildirdi. 

Hükümetin, cari açıkla savaş ve enerji verimliliğin artırma anlamında aldığı kararlar üstüne Maliye Bakanlığı da kendi sahasını ilgilendiren düzenlemeleri yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda çalışmalarını hızlandıran Bakanlık, elektrik tüketiminde kocaman yer tutan ak malzemelere ait bir düzenlemeye gitmeye hazırlanıyor. Öte yandan, konuyla ilgili başka bakanlıklar ve kurumlarla yapılan emek ile de yalıtım konusu için ortaya çıkan maliyet üstüne çekimser kalan binalara da kolaylık getirilmesi amaçlanıyor. 

Bunların yanı sıra, etraf kirliliğini önlemek amacıyla kendi dalında 'ne yapabiliriz?' diye bir süredir emek yürüten bakanlık, karbondioksit emisyonu düşük bulunan araçları vergisel anlamda teşvik edici bir model planlıyor. 

Verimli ak malzemelere ÖTV kolaylığı

Bakan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce de epey bir çok defa anlatım ettiği gibi, ülkenin iktisat alanındaki ciddi sıkıntılarından birinin cari açık olduğunu söyledi. Bunun en ciddi nedeninin de enerji ithalatı olduğuna dikkati çeken Şimşek, hükümetin söz konusu bağımlılığın önüne geçme noktasında kararlı olduğunu anlatım etti. 

Şimşek, bu kapsamda her bakanlığın kendi vazife ve yetki dalında çalışmalar yürüttüğüne işaret ederek, şöyle konuştu: 

'Cari açığın en ciddi nedenlerinden bir tanesi enerji ithalatımız. Enerjide tasarrufu artırmak şekli ile harcama hızını azaltmayı hedefliyoruz. Ülkemizde elektriğin yüzde 23'ü meskenlerde tüketiliyor. Günümüzde derhal hepimizin evinde kullandığı buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri bunun şeklinde ak eşyalar, bu tüketimde ciddi bir rol oynuyor. Tabi bunların içerisinde enerji verimliliği de tüketimi de yüksek bulunan eşyalar var. Yeni imal edilen ve satılan ürünlerde enerji verimliliği epey bir yüksek. Asıl sıkıntı halihazırda epey bir çok evde uygulanan ve fazla fazla elektrik tüketen eski teknoloji ürünler. Hükümet şekilde işte bu ürünlerin fişten tam olarak çekilmesi ve enerjiyi az tüketen ev eşyalarının daha da yaygınlaştırılmasının gayreti içindeyiz.

Bugün memleketimizde rüzgardan imal edilen elektriğin iki katından fazlasını sırf buzdolapları tüketiyor. Sürekli elektrik fişine takılı tek ak eşya bulunan buzdolaplarının sarfiyatı yurdumuzdaki yekün elektrik tüketiminin takribî yüzde 7'sine tekabül ediyor. Bunun için enerji verimliliği yüksek bulunan ak malzemelere ÖTV avantajı sağlayacağız. Yapacağımız bir düzenlemeyle enerji verimliliği yüksek bulunan ak eşyaları tercih eden vatandaşlarımız, diğerlerine nazaran daha az ÖTV ödeyecek.' 

Yalıtım yaptıracaklara kolaylık 

Enerji verimliliğini sağlamak için binalardaki yalıtımın da önemini vurgulayan Şimşek, yalıtımı yapılmayan binalarda ciddi bir yitik olduğunu söyledi. 

Bakan Şimşek, yalıtımın öneminin gerçekte herkesçe bilindiğini fakat şahısların kimi işin maliyetinden kaçındıklarını belirterek, şöyle devam etti: 

'Vatandaşlarımızın şunu bilmelerini isterim ki binalara yapılan yalıtım yardımı ile ciddi bir avantaj elde ediliyor. Elektrik yahut doğalgazın tüketiminin azalmasıyla hem vatandaşın parası cebinde kalıyor hem de cari açık noktasında ülkeye kocaman bir yardım yapmış olunuyor. Zaten buraya yapılan yatırım, birkaç sene içerisinde kendisini amorti de ediyor lakin biz gene de bu noktada çekimser kalan yapı sakinleri için bir hazırlık içindeyiz. Hükümet şekilde binalarına yalıtım yaptırmak isteyenlere, alacakları alternatifler için taksit kolaylığını da içeren alternatifli bir emek yürütüyoruz.' 

'Salınımı yüksek araçlara 'emisyon vergisi' geliyor' 

Öte yandan, etraf kirliliğini önlemek amacıyla da kimi çalışmalar yürüttüklerini izah eden Şimşek, trafikteki vasıtaların söz konusu kirlilikte kocaman hisse sahibi olduğunu bildirdi. Kullanıcıları, düşük emisyonlu araçları tercih etmeye yönlendirmeyi ve bu sayede daha duru bir etraf oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: 

'Çevre kirliliğini önlemek amacıyla trafiğe yeni çıkacak araçlardan karbondioksit salınımı düşük olanları vergisel anlamda teşvik edici bir model planlıyoruz. Pek fazla fazla AB ülkesinde de uygulanan bu modelle ilgili düzenlemeyi yeni senenin maddi durumuna yetiştirmek istiyoruz. Şu an elimizde bir taslak mevcut ve buna göre, arabanın karbondioksit emisyon düzeyine nazaran değişen tutarda yıllık bir 'emisyon vergisi' düşünüyoruz. Buradaki misyonumuz tam olarak yeni bir gelir değil, etraf kirliliğini önlemek.'

ETİKETLER: Enerjiye , teşvik , yolda
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber