Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 03 Mart 2015 - 15:13 Yorum: 0

Enflasyon rakamlarının yankıları

BAGEV Başkanı Çandır:

Enflasyon rakamlarının yankıları

ANTALYA (AA) - Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin 2015 yılına hem büyümeyi hem de enflasyonu olumlu yönde etkileyecek avantajlarla başladığını belirten Çandır, büyümeyi ve enflasyonu doğrudan ve dolaylı yollardan etkileyen petrol fiyatlarının 110 dolar seviyelerinin yarısına düşmüş olmasının bu avantajların başında geldiğini ifade etti.

Ancak, son yılların en çetin hava koşullarının yaşandığı Türkiye'de hemen hemen tüm ürünlerde rekolte düşüşünün yaşandığını, buna ek olarak kamuoyuna yansıyan faiz-kur tartışmalarının beklentileri olumsuza çevirdiğini belirten Çandır, şunları kaydetti:

"Son iki-üç ayda görülen don ve sel olayları da bölge ürün fiyatlarına olumsuz yansıdı. Ürün kayıplarıyla sonuçlanan bu olumsuz koşullar, özellikle örtüaltı üretime zarar verirken, üreticiler bunu ürün fiyatına yansıtmak zorunda kaldı. Tüketici ise bunu tezgahta hissetti. Bölgemizde geçtiğimiz bir aylık dönemde tüm ürün grupları içerisinde en yüksek fiyat artışı, yüzde 25'e yakın bir oranla dolmalık biberde görüldü. Bu yüksek fiyat artışını yine tarımsal ürünler olan ve özellikle bölgemiz için büyük önem arz eden örtüaltı ürünlerinden patlıcan, sivri biber, çarliston biber ile karnabahar izledi."

Sel ve dondan zarar gören üreticiye mazot desteği sağlanması, kredilerinin de ertelenmesinin geçici de olsa bir rahatlama sağlayacağını ifade eden Çandır, "Düşen petrol fiyatları tüketici ve üreticilerimize yeteri oranda yansıtılmamakta, üreticilerimiz afet yaralarını sarmanın yanında yüksek fiyatlı mazot ve maliyetlerle de boğuşmaktadır. Enflasyonla mücadelede günümüzün popüler para politikası araçlarının yanında ve belki de bunları bir kenara bırakıp 'üreticiye destek, tüketiciye güven' vermenin esas olduğunu düşünmekteyiz" açıklamasında bulundu.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber