Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 22 Temmuz 2017 - 14:23 Yorum: 0

Engelliler ‘ayrımcılığa’ karşı toplandı

Altı Nokta Körler Derneği, engellilere yönelik ayrımcılık, savunuculuk ve engelli hakları ile ilgili toplantı düzenledi.

Engelliler ‘ayrımcılığa’ karşı toplandı

Altı Nokta Körler Derneği, engellilere yönelik ayrımcılık, savunuculuk ve engelli hakları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, engellilere yönelik ayrımcılık tartışılarak, vatandaşların bu konuda duyarlı olması istendi.

Altı Nokta Körler Derneği, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın desteği ile bir otelde engelli vatandaşlarla bir araya geldi. Toplantıya Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Avukat Suat Sağlam, Türkiye Körler Federasyonu Genel Sekreteri Avukat Hasan Tatar, Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş ile engelli vatandaşlar katıldı.

Toplantının içeriği ile ilgili bilgi veren Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Suat Sağlam, görme ve diğer engel gruplarına yönelik eğitim çalışması planladıklarını söyledi. Sağlam, "Engellilere yönelik ayrımcı uygulamalar, insan hakları, dünyada ve Türkiye'de engelli mevzuatına ilişkin konular, engellilerin hakları gibi başlıklarda çeşitli konuları arkadaşlarla birlikte konuşacağız ve onların bilgilenmelerine, bilinçlenmelerine katkıda bulunacağız. Biz bu toplumun bir parçası olduğumuzu ve halkın engellilere yönelik bir ötekileştirme içerisine girmemelerini, kendilerine fırsat tanındığı zaman eğitim ile istihdamla sosyal kültürel hayatla fiziksel çevreye erişim konularında fırsat verildiği zaman diğer toplum kesimleri ile sağlıklı insanlarla aynı düzeyde başarılı, mutlu huzurlu bireyler olabildiğini hem halka hem de engelli arkadaşlara ifade edeceğiz" dedi.

Engellilerin toplumun yüzde 12'sini oluşturduğuna dikkat çeken Sağlam, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla her ailede bir ya da iki engelli akrabamız var. Bu engelli kardeşlerimize fırsat eşitliği tanınmış olması durumunda diğer insanlarla eşit haklara sahip yurttaşlar olarak yaşamlarına devam edeceklerdir. Tüketici olmayacaklardır, üretime katkı sunacaklardır ve çevresine faydalı insanlar olarak yetişeceklerdir. Bunun için halkımızın ön yargılı olmaması, engellilerin gerekli eğitimi alması halinde diğer yurttaşlar gibi faydalı bireyler olarak toplumda yaşayabileceklerdir."

"Otobüse bindiğimiz zaman şoförler tarafından hakarete uğruyoruz"

Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş ise, toplantının engelli vatandaşların haklarını bilmeleri, onlara yönelik uygulanan ayrımcı uygulamaların, kamuoyu oluşturmak adına, bir toplumsal bilgi oluşturmak adına önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Karakaş, "Her engelsiz insan bir engelli adayıdır. Yarın ben de engelli olabilirim düşüncesiyle insanların engellilere yaklaşması önemlidir. Engelliler çalışma, seyahat dahil her türlü hakka sahiptir. Bu anlamda biz birçok ayrımcı uygulamalara maruz kalıyoruz, otobüse bindiğimiz zaman şoförler tarafından hakarete uğruyoruz. Her insan bir engelli adayıdır, sağlam insanların da yarın ben de engelli olabilirim düşüncesiyle engellilere yaklaşmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından engellilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber