Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 12 Mayıs 2016 - 18:08 Yorum: 0

Engelliler Piknikte Buluştu

Engelliler Haftası nedeniyle Değirmen Boğazın Mezire Alanı'nda düzenlenen etkinlik Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Engelliler Piknikte Buluştu

Engelliler Haftası nedeniyle Değirmen Boğazın Mezire Alanı'nda düzenlenen etkinlik Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur'un katılımıyla gerçekleştirildi. 59 engelli vatandaşa akülü tekerlekli sandalyeleri düzenlenen törenle teslim edildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi tarafından Engelliler Haftası nedeniyle Değirmen Boğazında düzenlenen piknik büyük bir katılımla gerçekleşti. Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Zeki Uslu yaptığı açılış konuşmasında " Siz sanmayın ki haftada, ayda ya da yılda bir gün değildir bu. Bize Büyükşehir olma yolunda hızla yol kat eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi erişilebilirlik noktasında önceliği engelliler olan bir anlayışla bizleri kucaklamıştır. İnanıyorum Balıkesir Büyükşehir Belediyesi engelsiz bir şehir olacaktır. Engelsiz şehirler kurma noktasında yapılan her çalışmayı biz yakından takip ediyoruz ve sizlerin adına yapıyoruz. Engelli kardeşlerime dağıtılacak olan tekerlekli akülü sandalyeler ve scoterler Büyükşehir Belediye Başkanımızın bize verdiği değerden kaynaklanmaktadır. Ben şimdiden kendisine bütün üyelerim ve bütün engelliler adına teşekkür ediyorum" dedi.

SİZLERLE OLMAKTAN MUTLUYUZ

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur yaptığı konuşmada "Engelliler modern toplumda birey sosyal ve ekonomik hayata katılmak üzere bağımsız olarak hareket edemiyorsa o bireyin topluma tam olarak katılım sağlayabileceği düşünülemez. Özellikle bağımsız hareket edebilme yönünde kısıtlılıkları bulunan bireyler sosyal, kültürel, ekonomik ve politik hayata diğer insanlardan daha az katılım sağlamak durumunda kalmaktadırlar. Engelli bireyleri mümkün olduğu kadar toplumla bütünleştirmek için özellikle toplu taşım olanaklarını arttırarak onlara hareket serbestisi sağlamak, sosyal dışlanmayı da büyük ölçüde azaltacaktır. Bildiğiniz gibi 10-146 Mayıs tarihleri sadece ülkemizde değil Birleşmiş Milletlere üye yaklaşık 192 ülkede Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır. Bugün sizlerle buluşmaktan sizlerin mutluluğuna ortak olmak kıvancını duyuyorum. Büyükşehir Belediyemiz ve Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi iş birliğinde hazırlanan bu yıl 2.'sini düzenlediğimiz piknik programına hepiniz hoş geldiniz. Bugünkü programımıza Balıkesir'imizin 20 ilçesinden engelli kardeşlerimiz katılıyor "dedi.

ENGELLİLERİN HAYATA KATILIMI KAZANÇ SAĞLAR

Geleceğin güçlü Türkiye'sinin inşasında insanların daha müreffeh bir toplumda yaşamasının son derece önemli olduğunu belirten Başkan Uğur " Yerel yönetimler olarak refah ve huzurlu toplumların oluşmasında vatandaşlarımızın fiziki ihtiyaçları kadar, manevi ve duygusal anlamda ihtiyaçlarının da önemli olduğunu düşünüyoruz. Belediyeler gün geçtikçe merkezi hükümetlerin yanında temel olarak engellilere yönelik sosyal politikaları uygulayan birimler olmakta, bu bağlamda gelecekte yerel yönetimlerin engellilere dönük bu politikaları planlama, denetleme ve uygulamada daha da önemli aktörler olacağı görülmektedir. Sosyal ve politik hayata katılmak , toplumla bütünleşmeyi güçlendirirken siyasi yaşama katılıma da olumlu etki yapmaktadır. Engellilerin hayata katılımı sağlamak bireysel olduğu kadar toplumsal kazançta sağlar. Engelliler toplum kesimleri içinde özel olarak çalışılması gereken guruplardandır. Engellilerin eğitimleri, istihdamları fiziki mekan talepleri elbette diğer bireylerden farklı olacaktır" dedi.

ENGELLİLER TÜM İNSANLIĞI ORTAK SORUNUDUR

Son yıllarda engellilere dönük yapılan bir dizi mevzuat değişikliği yapıldığına dikkat çeken Başkan Uğur " Ayrımcılıkla mücadele ederken, diğer tarafta fırsat eşitliği yaratmakta ve pozitif ayırımcılıkla bireylerin önündeki engelleri kaldırmada temel işlev görmektedir. Engellilerin bakımından istihdamına, sosyal güvelikten fiziki engellerin kaldırılmasına kadar bir çok düzenleme engelli bireylerin hayata tutulmalarına imkan sağlamaktadır. Hükümetimiz son yıllarda anaysa da yaptığımız değişiklikle engellileri, çocukları, gazileri şehit ailelerini pozitif ayırımcılıkla ön plana çıkarttı. Hakikaten hükümetimizin engelli kardeşlerimize verdiği çok büyük destekler var.

BALIKESİR'DE 5616 ENGELLİYE DEVLET DESTEĞİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız şuanda Balıkesir mizde 5616 kardeşimiz bu desteklerden yararlanmakta. Büyükşehir Belediyesi olarak bu konudaki çalışmalarımız her gün geçtikçe arttırarak sürdürüyoruz. Engellilik tüm insanlığı ortak sorunudur, ve engelli vatandaşlarımız toplumumuzun ayrılmaz birer parçasıdırlar. Bu sebeple onları sadece belirli zamanlarda değil her daim yanlarında olup hayata sım sıkı tutunmaları için ne gerekiyorsa yapmak boynumuzun borcudur. Biz büyükşehir Belediyesi olarak her bireyin bir engelli adayı olduğunu unutmadan hareket etmekte ve elimizdeki tüm projeleri engelli vatandaşlarımızı da düşünerek tasarlamaktayız. Arzu ediyoruz ki bütün toplu taşıt araçlarımız engelli kardeşlerimize uyumlu olsun. Bütün mesire ve yeşil alanlarımız, caddelerimiz, yollarımız hepsi engelli kardeşlerimize uyumlu hale gelsin diye çalışıyoruz. Engelli kardeşlerimizin günlük yaşamda karşılaştığı problemlerin elbette ki bilincindeyiz. Bu hususta kendilri ile empati yapmaya özen gösteriyor, sizin sorunlarınızı kendi sorunlarımız olarak görüyor sosyal hayata adaptasyonları ile ilgili STK'lar ve özel eğitim kurumlarımızla her daim iş birliği içinde ihtiyaçları daha iyi tespit ederek çalışmalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

İNSANI MERKEZE ALAN BİR MEDENİYET HAYAL EDİYORUZ

Engellilerin toplumsal yaşama katılabilmeleri ve kendilerini ifade edebilmelerinin önemi değinen Başkan Uğur " Başarılı olabilmeleri için farkındalık bilinçlendirme eğitim istihdam, aile seminerleri ulaşım, spor gibi geniş bir yelpazede hizmetlerimizi sürdürmekteyiz. Engellilerin kapasiteleri geliştirmek, yaşam koşullarını iyileştirme, bağımsızlaştırmalarına destek olmak. Toplumsal gelişmelerden pay almalarına yardımcı olmak üretime katkıda bulunmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Biz insanı merkeze alan bir medeniyet hayaliyle, sosyal devlet ilkesine önem vermekteyiz. Bu bakış açısıyla Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğümüz engelli kardeşlerimizi ev ortamında ziyaret etmekte, ihtiyaçları karşılanmakta, ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza tekerlekli sandalye temin edilmesi ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Aynı şekilde Beyaz Masa'da yapmış olduğu bütün ilçelerimizdeki sosyal doku anketleri, yapmış olduğu mahalleler de ki engelli kardeşlerimizi tespit ederek, onların engelli aylığı alması, nereye müracaat edeceği, ne gibi bürokratik işlemleri yapması gerektiği konusunda onlara da yardımcı oluyoruz" dedi.

ENGELSİZ PALETLER

Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi'nin de katkılarıyla gerçekleştirilen "Engelsiz Paletler " programında 5 engelliye dalış eğitimi verildiğini ifade eden Başkan Uğur " Engelli kardeşlerimiz Karesi Belediyemizin havuzunda dalış yaptılar, eğitim sonrası sertifikalarını aldılar. Bu engelli kardeşlerimiz için önemli bir başlangıç. Bugünde gelenekselleştirdiğimiz piknik programımızda Burhaniye Belediyesi'nin Özel Sporcularının düzenlediği BEBESTAD yarışmalarını birlikte izleyeceğiz kendilerini şimdiden tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

HAYIRSEVERLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Talepleri doğrultusunda 59 engelli vatandaşa akülü tekerlekli sandalyelerinin dağıtımını gerçekleştireceği söyleyen Başkan Uğur " Büyükşehir olarak 166 engelli kardeşimize daha önce vermişiz, 59 tane engelli kardeşimize de bu gün vereceğiz. Akülü sandalyelerin temininde bizlere yardımcı olan hayırseverlerimiz Hollanda Balıkesir Platformu Başkanı Aziz Aslantekin kardeşim, İş adamı Çetin Karabulut, İHH Hollanda Temsilcisi Hüseyin Gündüz, Hollanda Sivaslılar Derneği Başkanı İbrahim Çitil, Almanya Balıkesililer Derneği Başkanı Önder Bulaşma, Hollan Balıkesirliler Platformu Başkan Yardımcısı Esra Toprak hanımefendiye teşekkür ediyoruz" dedi.

Hollanda'ya son zamanlarda sık sık gitmeye başladıklarını dile getiren Başkan Uğur " Neden gidiyoruz Bandırma'da ki OSB ve liman ile ilgili. Balıkesir ve Bandırma için önemli bir yatırım. Gittiğimizde Balıkesir platformundaki kardeşlerimiz bizi buldular. Amsterdam'da kendilerini ziyaret ettik. Görüşmelerimizde çalışmaları olduğunu ve hemşerilerden yardım topladıklarını engelli kardeşlerimiz için tekerlekli sandalyeleri temin ettiklerini ve Büyükşehir olarak destek vermemizi nakliyesini Hollanda'dan Balıkesir'e karşılamamızı ve dağıtmak istediklerini söylediler. Bizde nakliye, gümrük ve bürokrasiyle olan engelleri aştık Balıkesir Platformu bu gün burada sandalyeleri engelli kardeşlerimize dağıtacağız. Biz her zaman engelli kardeşlerimizin yanındayız destekçisiyiz. Balıkesir'de engelli kardeşlerimizin rahat hareket edebileceği, yaşayabileceği bir kent haline getirmek istiyoruz. Buradan Gönen'e gideceğiz orada engelli kardeşlerimizin istifade edebileceği toplu taşıt araçlarının açılışını yapacağız. Balıkesir'de 500 araç yenilendi, engellilere uyumlu hale getirdik. Arzu ediyoruz ki ne kadar toplu taşıt varsa hepsi bu şekilde olsun. Yine bütün parklarda bahçelerde tuvaletlerde hepsi engelli kardeşlerimizin istifade edeceğiz alanlar haline gelsin. Bütün engelli kardeşlerimize teşekkür ediyorum, biz sizlerle mutlu oluyoruz ve gurur duyuyoruz. Her zaman siziz yanınızda olduğumuzu ifade ediyorum" şeklinde sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından düzenlenen törenle akülü sandalyeler sahiplerine teslim edildi. Daha sonra etkinlik kapsamında çeşitli yarışmalar düzenlendi. Hep birlikte yenilen öğlen yemeğinin ardından etkinliğin finalinde İsmail Özkan sahne aldı. Özkan söylediği birbirinden güzel şarkılarla davetlilere unutulmaz anlar yaşattı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber