Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 02 Nisan 2015 - 11:38 Yorum: 0

Erciş'te tarihi eserlerin tahrip edildiği iddiası

VAN (AA) - Erciş ilçesinde, Urartu ve Selçuklulara ait tarihi eserlerin, kaçak kazılar sonucu tahrip edildiği iddia edildi.Tarih üzerine de araştırmaları bulunan Yazar Selahattin Koşar, AA...

Erciş'te tarihi eserlerin tahrip edildiği iddiası

VAN (AA) - Erciş ilçesinde, Urartu ve Selçuklulara ait tarihi eserlerin, kaçak kazılar sonucu tahrip edildiği iddia edildi.

Tarih üzerine de araştırmaları bulunan Yazar Selahattin Koşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erciş'in geçmişi İlk Tunç Çağı'na kadar uzayan tarihi bir ilçe olduğunu söyledi.

İlçede birçok kavmin yaşadığını ve bu yüzden Erciş toprakları üzerinden birçok tarihi mezar, kümbet ve yazıt bulunduğunu ifade eden Koşar, şöyle konuştu:

"Bu eserler kaçak kazılar sonucu tahrip ediliyor. Özellikle Çelebibağı Selçuklu Mezarlığında bu tahribatın izlerini görmek mümkün. BU mezarlıkta birçok medeniyete ait mezar taşları bulunuyor. 1992-1995 yıllarında kazı ve restorasyon çalışmaları yapılarak düzenlenen mezarlıkta, yıllar geçtikçe kaçak kazılar yapıldığını ve mezar taşlarının kırılarak mezar taşlarının tahrip edildiğinin görüyoruz."

İlçede 2800 yıl önce Urartu Kralı Argişti'nin oğlu  Sarduri'den kalma ve üzerindeki kitabede "Ben Argişti oğlu Sarduri. Tanrı Haldi'nin yüksekliği sayesinde bir bağ yaptım. Kim bu bağın adını değiştirir ise kim çalarsa Tanrı Haldi, Tanrı Teişeba, Tanrı Şivini ve bütün tanrılar güneş altında onu yok etsin" yazılı olduğunu belirten Koşar, bu eserlerin Erciş için büyük önem taşıdığını anlattı.

Tarihi eserlerin sadece bir kavmin değil, tüm milletin ortak malı olduğunu ve dolayısıyla herkesin tarihi eserleri koruması ve geleceğe sağlam ve emin şekilde teslim edilmesi gerektiğini belirten Koşar, eserlere zarar verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Koşar, şöyle konuştu:

"Şunu unutmamak lazım ki hiçbir zaman Müslüman mezarlığında tarihi eser, define, hazine olmaz. Burayı kazanlar aldanıyorlar. Bu mezarların, kümbetlerin tahrip edilmesi, bu yazıtların kırılması insanın içini acıtıyor. Bizleri üzüyor. Bu eserler belge niteliğindedir. Bu belgelere sahip çıkmazsak, kültürümüze, tarihimize de sahip çıkmamış oluruz. Dolayısıyla bu konuda ilçe halkına büyük görev düşmektedir. Bu tür şeyler polisiye tedbirlerle olmaz. Halkın bilinçlenmesi ve eserlere sahip çıkmasıyla olur. Lütfen sağduyulu, bilinçli olun ve eserlerimize sahip çıkın. Geçmişini bilmeyen, geleceğe bakamaz. Geçmiş geleceğin aynasıdır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber