Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 24 Ocak 2018 - 14:48 Yorum: 0

Erdinç: “Adana’yı tam donanımlı bir laboratuara kavuşturacağız”

AK Parti Adana Milletvekili M. Şükrü Erdinç, Adana'ya sebze meyve kalıntı analiz laboratuarı kurulması için destek sözü verdi.

Erdinç: “Adana’yı tam donanımlı bir laboratuara kavuşturacağız”

AK Parti Adana Milletvekili M. Şükrü Erdinç, Adana'ya sebze meyve kalıntı analiz laboratuarı kurulması için destek sözü verdi. Çukurova'nın Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden birisi olduğunu ve konunun takipçisi olacağını belirten Milletvekili Erdinç, "Adana'ya tam donanımlı bir sebze meyve kalıntı analiz laboratuarı kazandıracağız" dedi.

AK Parti Adana Milletvekili Şükrü Erdinç, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Harun Cavlak, AK Parti Seyhan İlçe Başkan Yardımcısı Cemal Akın ile birlikte Yüreğir Ziraat Odası'nı ziyaret ederek Başkan Mehmet Akın Doğan, yönetim kurulu üyeleri ve çiftçilerle bir araya geldi.

Çukurova tarımı ve çiftçilerin sorunlarının görüşüldüğü ziyarette Başkan Mehmet Akın Doğan, bölge tarımı ve odanın faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Yüreğir Ovası'nda yılın 365 günü ekim ve hasat yapıldığına dikkat çeken Başkan Doğan, üreticilerin bir çok sorun yaşadığını, bunlardan en önemlilerinin işçi sıkıntısı ve Adana'da, sebze, meyve kalıntı analiz laboratuarı bulunmaması olduğunu söyledi.

"Adana için önemli bir ihtiyaç"

Başkan Doğan, "Adana tarımın başkenti diyoruz ancak ürettiğimiz ürünleri analiz ettirecek donanımlı bir laboratuvara sahip değiliz. Yetiştirdiğimiz ürünleri, analiz yaptırmak için Mersin ya da Antalya'daki laboratuvarlara göndermek zorunda kalıyoruz. Fakat buralardaki laboratuvarlarda sadece 300 etken maddeye bakılabildiği için yetiştirdiğimiz ürünleri çoğu zaman 600 etken madenin analizi yapılan Manisa'ya gönderiyoruz. Her bir ürün için ise 150 TL ödemek zorunda kalıyoruz. Haliyle bu da üreticimizin sırtına ekstra bir yük bindiriyor. Adana'ya bölge çiftçisinin ihtiyacına cevap verecek bir laboratuvar kurulması konusunda saysın Valimiz Mahmut Demirtaş'ın da desteği ile girişimlerde bulunduk. Sayın valimiz sağ olsunlar konuyla yakından ilgileniyorlar. Sizden de Adana'ya yakışır bir laboratuvar kurulması için desteğinizi bekliyoruz" dedi.

"İşçi bulmakta sorun yaşıyoruz"

Özellikle hasat ve ekim dönemlerinde yaşanan işçi sıkıntısı konusuna da değinen Başkan Doğan, "Çukurova tarımındaki istihdamın önemli bir bölümü mevsimlik tarım işçilerinden karşılanıyor. Özellikle ekim ve hasat dönemlerinde tarlalarda çalışmak için Çukurova'ya gelen mevsimlik tarım işçilerinin sayısında son yıllarda ciddi düşüş yaşandı. Bunun da en önemli nedeni sağlıklı ortamlarda barınmalarına olanak sağlanamaması. Soğuk kış günlerinde derme çatma çadırlarda barınmak zorunda kalan mevsimlik tarım işçileri, ağır yaşam koşulları nedeniyle çalışmak için ilimizi tercih etmiyor. Bu durum da çiftçimizi olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle narenciye hasat sezonunda işçi bulma konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Üreticilerimizin bin bir emekle yetiştirdiği ürünler dalda kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Ekim, bakım ve hasat dönemlerinde yaşanan işçi sıkıntısı üretimi de olumsuz etkiliyor. Belirli bölgelere mevsimlik tarım işçilerinin barınabileceği prefabrik evler yapılarak, gerekli alt ve üst yapı belediyeler eliyle buralara ulaştırılırsa geçmişte olduğu gibi Adana yine mevsimlik tarım işçileri için ekmek kapısı olacaktır. Böylece bölge üreticilerimizin yaşadığı önemli bir sorun da çözüme kavuşacaktır" diye konuştu.

"Tek amacımız hizmet"

Odanın çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Doğan, Yüreğir Ziraat Odası'nın 22 binin üzerinde üye sayısı ile Türkiye'nin en büyük tarımsal örgütlerinden birisi olduğuna dikkat çekti. Oda yönetiminin tamamen gönüllülük esasıyla çalıştığının altını çizen Başkan Doğan, şunları dile getirdi;

"Bizim tek bir derdimiz var oda hizmet verdiğimiz bölgemize ve temsil ettiğimiz üyelere etmek. Bu doğrultuda hem çiftçimize hem de bölgemizde yetiştirilen ürünlere sahip çıkıyoruz. Bu kapsamda Adana Karpuzu'na coğrafi tescil almak için girişimlerimiz oldu. Hazırlıklarımızı tamamlayarak gerekli başvuruları yaptık. Karpuzumuzu tescil ettirdikten sonra bir de festival organize etmeyi planlıyoruz. Üyelerimize yönelik bilgilendirme ve eğitim çalışmalarımız da aralıksız devam ediyor. Gerek yeni üretim teknikleri, gerekse yönetmelikler konusunda çiftçilerimizin bilgilendiriyoruz. 2017 yılında yaptığımız çalışmaları içeren dergi hazırladık. 3500 adet basımı yapılan dergiyi Türkiye'deki tüm ziraat odalarına, tarım il ve ilçe müdürlüklerine, muhtarlara, çiftçilere ve kurumlara gönderiyoruz."

Erdinç'ten destek sözü

AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç, Adana'nın Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, yaşanılan sorunları bildiklerini dile getirdi. Meclis çalışmalarından arta kalan zamanda Adana'ya gelerek, halkla iç içe olmaya özen gösterdiğini kaydeden Erdinç, "Gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde bize iletilen sorunların çözümü için gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Takibini de bırakmıyoruz" dedi.

Sebze meyve kalıntı analiz laboratuvarı konusunun da takipçisi olacağını kaydeden Erdinç, "Adana için önemli bir ihtiyaç olduğu doğru. Adana'da laboratuvar var fakat cihaz bakımından yetersiz. Siz ilgili dokümanları bana ulaştırırsanız eksik olan cihazların da tamamlanması için gerekli girişimlerde bulunarak Adana'yı tam donanımlı bir laboratuvara kavuştururuz" diye konuştu.

Erdinç: “Adana’yı tam donanımlı bir laboratuara kavuşturacağız”

Erdinç: “Adana’yı tam donanımlı bir laboratuara kavuşturacağız”

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber