Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 23 Ağustos 2014 - 11:23 Yorum: 0

Erkenci karpuzda İran'ın tahtını sarsmak istiyorlar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteğiyle uyguladıkları yeni üretim yöntemiyle karpuzda hasat dönemini bir ay geriye çekmeyi başaran Sultanhisarlı çiftçiler, İran'ın Türkiye pazarındaki erkenci karpuz hakimiyetini sonlandırmayı hedefliyor

Erkenci karpuzda İran'ın tahtını sarsmak istiyorlar

AYDIN (AA) - GÖKMEN ŞİRECİ - Üretim yöntemlerini değiştirip hasat dönemini bir ay geriye çekmeyi başaran Sultanhisarlı üreticiler, İran'ın Türkiye pazarındaki erkenci karpuz hakimiyetine son vermeyi amaçlıyor.  

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Atça bölgesinin geniş karpuz üretim sahasına sahip olduğunu söyledi. 

Daha önce normal bir şekilde üretim yapan çiftçilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca teşvik edilen örtü altı yetiştiricilik sistemine geçtiklerini aktaran Tarhan, bu sayede karpuzun 1 ay erken hasat edilmeye başlanıldığını dile getirdi. 

 Tarhan, yıllık 25 bin ton üretim kapasitesi bulunan ilçede şu anda 2 bin dekar alanda örtü altı yetiştiricilik sistemiyle karpuz yetiştirilmeye başlanıldığını belirterek, şunları kaydetti: 

"Sultanhisar'da özellikle Atça bölgemiz karpuz üretiminde oldukça yoğun bir üretim alanına sahip. Türkiye'nin her tarafına buradan karpuz gönderiliyor. Devlet tarafından dekar başına 100 lira destek verilmesi üzerine üreticilerin çoğu örtü altı yetiştiricilik yapmaya başladı ve bu oran giderek artıyor. Karpuz fide aşamasında örtü altı yani sera altında bir dönem geçiriyor. Daha sonra seradan çıkarılıp açık ortamda ürün hasat vermeye elverişli hale getiriliyor. Bu sayede erkenciliği yakalamış oluyoruz ve karpuz normalinden yaklaşık 1 ay önce raflarda yerini almış oluyor."

-İran yerine Atça karpuzu

Kontrollü şekilde yapılan örtü altı yetiştiricilikte açık üretime göre daha az ilaç kullanıldığını, çökme meydana gelmemesinden dolayı verimin artığını dile getiren Tarhan, lezzet ve kalite bakımından tüketicilerin memnun olduğunu bildirdi.

Tarhan, Türkiye'ye en erken karpuzun İran'dan geldiğini, çok pahalıya satıldığını, tatsız ve tam olgunlaşmamış olmasının yanı sıra üretim aşamasında denetlenemediği için ne tür katkı maddelerinin kullanıldığının bilinmediğini anlattı. 

Amaçlarının Türkiye piyasasına yerli karpuzu İran karpuzundan önce sunmak olduğuna değinen Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Çiftçilerimiz örtü altı yetiştiriciliğe adapte olmuş durumda. Uygun sıcaklık ve nem sağlandığı için sera altında erken hasat elde edilmiş oluyor. Karpuz lezzetini 1 ay öncesinden tüm Türkiye'ye tattırabiliyoruz. Yazın gelmesiyle birlikte kendi topraklarımızda yetiştirdiğimiz kaliteli ve lezzetli karpuzları İran'dan gelenlerin yerine tüketicilere sunmak istiyoruz." 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber