Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 16 Ocak 2018 - 10:48 Yorum: 0

Erkenci narenciyede hasat bitti budama başladı

Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat dönemi tamamlanan erkenci narenciyede budama işlemlerinin başladığını söyledi.

Erkenci narenciyede hasat bitti budama başladı

Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat dönemi tamamlanan erkenci narenciyede budama işlemlerinin başladığını söyledi. Başkan Doğan, doğru budama ile gelecek sezon ürün kalitesi ve verimin artacağına dikkat çekti.

YZO Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana narenciye üretiminin yüzde 55'ini karşılayan Yüreğir Ovası'nda hasat bitimiyle birlikte başlayan budama çalışmalarının hummalı bir şekilde sürdüğünü söyledi. Narenciye bahçelerindeki artış ve uygun iklim koşullarını nedeniyle bu yıl budama işleminin erken başladığını belirten Başkan Doğan, "Geçtiğimiz yıllarda erkenci narenciyede budama işlemine genelde Şubat ayında başlanırdı. Ancak ekim alanlarının artması nedeniyle bu yıl Ocak ayının başından itibaren narenciye ağaçlarının budanmasına başlandı. Mart sonu gibi budamalar tamamlanarak ağaçlar gelecek sezon için hazır hale getirilecek" dedi.

Narenciye ağaçlarının dış kısımları ile üstlerinin makine, ağaç içlerindeki kuru ve obur dalların ise işçiler tarafından makas ve bıçkı yardımı ile budandığını belirten Mehmet Akın Doğan, "Hasat bitiminde başlayan budama işlemi sayesinde ağaçlar gençleştiriliyor. Bu da bir sonraki sezon meyve kalitesini ve rekoltesini olumlu yönde etkiliyor. Budama işlemi ağaçların hava alması ve ilaçlamanın daha etkili olması bakımından da önem taşıyor. Aynı zamanda budama ile ağaçların aynı boyda kalması da sağlanmış oluyor" diye konuştu.

Başkan Doğan, meyve tutumu ve rekoltede artışında başarı sağlanabilmesi için doğru budama tekniklerinin kullanılmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Son 10 yılın en verimli sezonu

Narenciye sezonuyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Başkan Mehmet Akın Doğan, hem verim açısından hem de fiyat açısından son 10 yılın en iyi döneminin yaşandığını dile getirdi. Geçici narenciyede hasadın devam ettiğini belirten Başkan Doğan, "Erkenci narenciyede hasat tamamlandı. Limon dışında diğer narenciye çeşitlerinde verimin yüksek olması, iklim koşulları ve fiyattaki istikrar üreticimizin yüzünü güldürdü. Bu yıl narenciye üreticisinin oldukça bereketli bir sezon geçirdiğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber