Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 30 Ekim 2014 - 16:18 Yorum: 0

Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalması

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Alabaş:

Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalması

KONYA (AA) - Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Ermenek'deki maden ocağı işleten Has Şekerler Şirketi'nin açıklamalarıyla ilgili, "Bunun neresi doğal afet? Burada ihmal ve tedbirsizlik var. Zonguldak'ta denizin altında kömür işletmesi yapılıyor. Yaklaşık 730 metre yerin altında, denizin içine doğru, burayı neden su basmıyor? Madencilikte bilimsel kurallara göre hareket etmeniz gerekir" dedi.

Alabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, torba yasadaki madencilikle ilgili düzenlemelerin sadece çalışma saatleriyle ilgili kısmının 2015 ocak ayında yürürlüğe gireceğini söyledi.

İlgili yasanın diğer maddelerinin 12 Eylül'den itibaren yürürlükte olduğuna dikkati çeken Alabaş, "Diğer madenlerde de yemek saatleri yer altında değerlendiriliyor. 8 saatlik mesainin yarım saati yemek molasıdır. Bunun madende değerlendirilmesi normaldir" diye konuştu.

Alabaş, maden işletmesinin "kazanın oluş nedeninin doğal afetten kaynaklanabileceğine" yönelik açıklamalarına tepki göstererek, madenciliğin kurallarına uygun çalışan işletmelerin doğal afetten bahsedilemeyeceğini dile getirdi.

Yer altında suyun tespit edilmesi için sondaj yapılması gerektiğine dikkati çeken Alabaş, "Bunun neresi doğal afet? Burada ihmal ve tedbirsizlik var. Zonguldak'ta denizin altında kömür işletmesi yapılıyor. Yaklaşık 730 metre yerin altında, burayı neden su basmıyor? Madencilikte bilimsel kurallara göre hareket etmeniz gerekir" ifadesini kullandı.

Alabaş, İstanbul'daki depremden sonra inşaat sektöründe radikal değişiklikler yaşandığına işaret ederek, "Madencilik sektöründe de radikal değişiklik şart. Ülkemiz, 2008'den beri maden kazaları yaşıyor. Peki hangi önlem alındı? Eğer gerekli tedbirler alınsaydı bu kazalar yaşanmazdı" diye konuştu.

- "Kritik noktaya gelindi"

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit ise kazanın meydana geldiği günden itibaren çalışmaları yerinde izlediğini söyledi.

Madende kurtarma çalışmalarının aralıksız sürdüğünü anlatan Yiğit, "İşçi kardeşlerimize ulaşmak için arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Burada su seviyesi düşüyor ama farklı sürprizlerle karşılaşıyoruz" dedi.

Yiğit, madende suyun çekildiği yerde zeminin ağırlaştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Balçık ve çamurun hakim olduğunu söyleyebiliriz. Göçme riski yüksek, bunun için de tahkimat çalışmaları sürüyor. Madendeki su baskınının nedenini, büyük ihtimal bir başka madendeki birikmiş suyun boşalması olarak düşünüyorum. Bacada 3-4 metre su seviyesinin düştüğü bilgisi geldi. Bir şey demek zor. Su tahliye ediliyor, çamur boşaltılıyor, güçlendirme çabaları sürüyor. Kurtarma çalışmalarının üçüncü günündeyiz, artık kritik noktaya gelindi."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber