Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 12 Ekim 2016 - 14:14 Yorum: 0

‘Ermeni Meselesi’ konferansına yoğun ilgi

Adapazarı Belediyesi tarafından Orhangazi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ermeni Meselesi" konulu konferans büyük ilgi gördü.

‘Ermeni Meselesi’ konferansına yoğun ilgi

Adapazarı Belediyesi tarafından Orhangazi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ermeni Meselesi" konulu konferans büyük ilgi gördü. Konferansa konuşmacı olarak katılan Amerikalı Prof.Dr. Justin McCarthy, Ermenilerin Osmanlı'ya ihanet ettiğini söyledi.

Lousville Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Justin Mc'Carthy'in konuşmacı olarak katıldığı konferansa Sakarya Vali Yardımcısı Hikmet Dinç, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Semih Akgün, Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Daire Müdürleri, Okul Müdürleri dernekler ve çok sayıda davetli katıldı. Konferans öncesi konuşma yapan Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Amerikalı tarihçi Prof.Dr. McCarthy'nin Osmanlı, Balkanlar ve Ortadoğu konusunda uzman olduğuna dikkat çekerek "Özellikle gençlerin tarihlerini çok iyi bilmesini ve Türkiye'nin sürekli karşı karşıya kaldığı Ermeni Meselesi konusu ile ilgili gerçekleri öğrenmelerini istiyoruz. Amerikalı tarihçi McCarthy, Osmanlı'nın Ermenileri dahi Ermenilerden koruduğunu dile getiren Amerikalı bir tarihçi. Belki de ülkesinde böyle düşündüğü ve savunduğu için ne zorluklarla karşı karşıya kalıyor" dedi.

"Ermeniler Osmanlıya ihanet etti"

Balkanlar, Ortadoğu ve Osmanlı İmparatorluğu Uzmanı olan Prof.Dr. Justin McCarthy, Ermeni meselesinin anlaşılabilmesi için tarihe bakılması gerektiğini, bunun yapılması halinde Osmanlı'nın neden Ermenileri tehcir ettiğinin ve neden yerlerini değiştirdiğinin anlaşılabileceğini söyledi. Ermenilerin Osmanlı'ya ihanet ettiğini kaydeden Justin McCarthy, "Ermeniler Rus Ajanı gibi hareket etti. Ermeniler dediğim zaman Ermeni isyancıları, Ermeni milliyetçileri kastediyorum. Ermenilerin çoğu da Müslüman Türkler gibi kendi başlarına yaşamak isteyen çiftçiler, köylülerdi ama kendi insanları onları rahat bırakmadı savaşa zorladı, savaşmazlarsa kendi insanları tarafından öldürüleceklerdi. Öyle olunca da Osmanlıların bu kişilere karşı harekete geçmesinin yeterince nedeni vardı. Ermeniler ihanete başvurdu. Kilikya Adana bölgesine bakarsanız bu bölgede Ermeniler, Osmanlılara saldırmaya ve ordusunu ikiye bölmeye çalıştı" diye konuştu,

"Osmanlı'nın telgraf hattını kestiler"

Ermenilerin Ruslara katılarak savaştığını belirten McCarthy, "Ermeniler, Rus saflarında savaşan askerler gibi toplandı. Osmanlı 1900'lü yılların başlarında doğuda Rusya ve İran cephelerinde savaşırken, Ermeniler kritik yollardaki telgraf hatlarını kestiler. Çünkü Osmanlıyı durdurmanın tek yolu, telgraf hattına saldırmaktı. O kadar çok telgraf hattı kestiler ki, Osmanlı'nın iletişim sağlamasını engellediler. Ermeniler, Rus saflarında savaşan askerler gibi çalışıyordu. Sonucunda Türkler yenildi. Çünkü Van'da 6 bin Türk askeri Ermenilerle savaşmak zorunda kalarak savaşa gelemedi. Ermeniler Ruslara hatta çetelere katıldı. 15 bin Ermeni çetesi yol kesiyor askerleri öldürüyordu. Bu sebeple Osmanlı'nın Ermenileri tehcir etmesinde çok iyi nedenleri vardı. Ayaklanmaların gerçekleştiği yerler, Osmanlı'nın en çok zarar gördüğü yerlerdi. Van Gölü çevresindeki tüm telgraf hatlarını kestiler. Bu hatları korumak için Osmanlı, yüzlerce asker gönderiyordu. Türklerin bunun için iyi planı vardı. İran üzerinden Ruslara saldırmak ama Ermenilerle savaşmak zorunda kalan Osmanlı ordusu burada yenildi. Müslüman Türkler ve Kürtler kaçmaya zorlandı" değerlendirmesinde bulundu.

Ermeni tehciri sayesinde Müslümanların yanı sıra Ermenilerin de kayıplarının azaldığına dikkati çeken McCarthy, tehcirin savaş zamanında temeli bulunan bir eylem olarak görülmesi gerektiğini belirtti. McCarthy, Ermenilerin devlet için tehlike oluşturmadıkları bölgelerden tehcir edilmediği bilgisini vererek, Osmanlı'nın bu toplumu korumak için ellerinden geleni yaptığını ve bu konuda başarılı da olduğunu anlattı. McCarthy, "Osmanlılar, sadece ülkelerini ve halklarını düşmanlara karşı korumaya çalıştı" şeklinde konuştu.

‘Ermeni Meselesi’ konferansına yoğun ilgi

‘Ermeni Meselesi’ konferansına yoğun ilgi

‘Ermeni Meselesi’ konferansına yoğun ilgi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber