Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 31 Mayıs 2016 - 12:48 Yorum: 0

ERÜ Hastanelerinde “31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü” Etkinliği

ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları...

ERÜ Hastanelerinde “31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü” Etkinliği

ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez, tütün ve tütüne bağlı hastalıklardan her yıl dünyada 5,5 milyon civarında insanın yaşamını yitirdiğini söyledi.

Gevher Nesibe Hastanesi Göğüs Hastalıkları Sigarayı Bıraktırma Polikliniği'nde düzenlenen etkinlik kapsamında Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez ile Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Büyükoğlan, sigara ve sigaranın zararları konusunda açıklamalarda bulundu.

1987 yılından bu yana her yıl 31 Mayıs gününün "Dünya Sigarasız Günü" olarak kutlandığını belirten Prof. Dr. İnci Gülmez, tütün ve tütüne bağlı hastalıklardan her yıl dünyada 5,5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Prof. Dr. Gülmez sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir gün bile sigara içilmediği takdirde, hem havamızı kirletmiyoruz, hem de hastalıkları önlüyoruz. Sigara pek çok hastalığa neden olmakta bunların başında da akciğer kanseri gelmektedir. Akciğer kanserinden her yıl 1 milyon 370 bin kişi ölmektedir. Türkiye'de bu oran yüzbinlerle ifade edilmekte. Sigara KOAH hastalığına da sebep oluyor. 40 yaş üstü her 5 kişiden biri sigara nedeniyle KOAH hastalığına yakalanmakta. Bu hastalık dışında sigara, erkek ve kadınlarda kısırlığa neden olmaktadır. Cilt kanserleri, cilt kırışmaları, yemek borusu, mide, pankreas kanserleri, özellikle de mesane kanserlerinin sigaraya bağlı olduğu düşünülmektedir. Eğer genç kalmak istiyorsanız, çocuğunuzla ve torununuzla uzun süre yaşamak istiyorsanız sigara içmeyin."

TÜRKİYE DÜNYADA EN ÇOK SİGARA İÇEN ÜLKELERDEN

Türkiye'nin dünyada en çok sigara içen ülkelerden biri olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Gülmez, "Yaklaşık 15 yıl kadar önce Türkiye'de özellikle erkeklerde yüzde 55 civarında sigara içme oranı vardı. Sağlık Bakanlığı'nın çabalarıyla bu oran hızla azalarak, erkeklerde yüzde 25'lere kadar düştü. Şimdi kapalı ortamlarda sigara içilmesi yasaklandı. Umut ediyoruz açık alanlarda da sigara içilmesin. Sigarayla hem sağlımız, hem de paramız gitmesin." diye konuştu.

KAYSERİ'DE 5 POLİKLİNİK, SİGARAYI BIRAKTIRMA HİZMETİ VERİYOR

Sigaranın bağımlılık hastalığı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Hakan Büyükoğlan da, tiryakilerin uzman yardımı almaları gerektiğini söyledi. Bu kapsamda, kentte 5 sigara bıraktırma polikliniği olduğunu kaydeden Doç. Dr. Hakan Büyükoğlan, "Özellikle sigara içen halkımızdan 171'i arayarak randevu alıp, bu merkezlere başvurmalarını istiyoruz. Erciyes Üniversitesi Hastaneleri olarak son bir yılda 1100 kişiye sigara bıraktırmakla ilgili destek sağladık. Özellikle Türkiye geneline baktığımızda Kayseri, hem sigara yasaklarına uyma açısından, hem de sigarayla mücadelede açısından örnek bir şehir diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

ERÜ Hastanelerinde “31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü” Etkinliği

ERÜ Hastanelerinde “31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü” Etkinliği

ERÜ Hastanelerinde “31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü” Etkinliği

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber