Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 22 Ağustos 2014 - 14:33 Yorum: 0

ERÜ kanser ilacı üretecek

ABD'li firmayla yürütülecek proje kapsamında üretilen ilaç, 50 ülkeye ihraç edilecek

ERÜ kanser ilacı üretecek

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Erciyes Üniversitesi (ERÜ), ABD'li bir firmayla kanser ilacı üretecek.

ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaç üretimi konusunda ABD'li bir firmayla protokol imzaladıklarını anımsattı.

Anlaşma kapsamında ilk olarak firmanın geliştirdiği ve pankreas kanserinde "yetim ilaç" statüsü verilen "Lipoplatin" adlı ilacın direkt üretiminin yapılacağını ifade eden Coşkun, bu çalışmayla söz konusu hastalığın tedavisinde önemli bir açılım beklendiğini vurguladı. 

İlaç üretimi için üniversitelerinde 10 ayrı birim oluşturdukları aktaran Coşkun, ABD'li firmanın bu altyapıyı kullanmak istediğini dile getirdi. 

ERÜ'nün kanser ilacı üretebilecek seviyeye geldiğini anlatan Coşkun, şunları kaydetti:

"Bu ortaklık ERÜ'nün altyapı yatırımlarının karşılığıdır. Bu çalışma, gerçekleşmesini planladığımız diğer ortaklıklara da örnek oluşturacaktır. Ayrıca yeni yatırımlarla kanser ilacı maliyetinin düşeceğini bekliyoruz. Kayseri'de üreteceğimiz ilacı yaklaşık 50 ülkeye ihraç edeceğiz."

Coşkun, kanser ilacının üretimi için Sağlık Bakanlığından onay beklediklerini ifade etti.

İlacın ilk olarak Türkiye, Ortadoğu ve bölge ülkeleri için üretilmesinin planlandığının altını çizen Coşkun, "Ham maddesini litre ile getireceğiz miligram olarak satacağız. Şuan ilacın 1 gramı 15 bin lira. Dolayısıyla ufak bir çanta dolusu ilaç bir tır dolusu endüstriyel ürüne bedel. Bu işin yaygınlaşması durumunda kapasitemiz kadar ilaç üreteceğiz" şeklinde konuştu.

Coşkun, ilacın uluslararası standartlarda depolanacağını söyledi.

ABD'li firmanın Türkiye yöneticisi Ergin Yıldız da söz konusu işbirliğinin, Türkiye'yi orijinal ilaç üretimi ve ar-ge merkezlerinden birisi haline getirme noktasında önemli bir adım olacağını kaydetti.

 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber