Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Teknoloji 29 Ocak 2018 - 16:33 Yorum: 0

ERÜ’de Türkiye’nin en nano boyuttaki incelemeleri yapılabilecek

Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (TAUM) kazandırılan, Zeiss Gemini 500 Alan Emisyonlu Taramalı Elektron Mikroskobu (FESEM: Field...

ERÜ’de Türkiye’nin en nano boyuttaki incelemeleri yapılabilecek

Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (TAUM) kazandırılan, Zeiss Gemini 500 Alan Emisyonlu Taramalı Elektron Mikroskobu (FESEM: Field Emission Scanning Electron Microscopy) ile Türkiye'nin en nano boyuttaki incelemeleri yapılabilecek.

Yaklaşık 5 milyonluk yatırımla 2 FESEM'i bünyesine katan TAUM, adli tıp incelemeleri başta olmak üzere diğer teknolojik tabanlı incelemelerde; incelenen nesneyi 2 milyon kat oranında büyütmesiyle, Türkiye'de en nano boyutta araştırma yapılmasına imkan tanıyacak. FESEM tanıtım toplantısında konuyla ilgili bilgi veren TAUM Müdürü Prof. Dr. Uğur Şahin, şu anda merkezin bulunduğu imkanlar ile Türkiye'de, bu kadar küçük boyutta inceleme yapmaya imkan sağlayan tek yer olduklarını belirtti.

2 milyon kat büyütme oranına sahip

FESEM teknolojisinin özellikle adli tıp incelemelerinde büyük oranda kolaylık sağlayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, "Günümüz teknoloji çağında her şey küçülmekte nano mertebede incelemeler yapılmaktadır. Alınan cihazımız 2 milyon kat büyütme oranına sahip, 0,6 nanometre çözünürlüğe ulaşmaktadır. Merkezimiz, FESEM cihazıyla diğer üniversiteler ve sanayiden gelecek araştırmalara cevap verebilecek kapasitededir. Bu cihazla bir çok numune grubu nano boyutta incelenip karakterize edilebilmektedir. Bu cihazla biyolojik, metal, polimer, tekstil ve benzeri malzemelerden bir çok örnekler incelenip analizi yapılabilmektedir. Örneğin adli tıpta atış artıklarının incelenmesinde bu teknoloji son derece vazgeçilmezdir. Yine adli tıp alanında akar (mite) adı verilen mikro organizmalı canlılar vasıtasıyla cesedin kaç günlük olduğu tespit edilebilecektir" diye konuştu.

ERÜ'nün, Eylül ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilen 10 araştırma üniversitesinden biri olduğunu hatırlatan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven ise, araştırma merkezlerine destek olmaya devam edeceklerini söyledi. Prof. Dr. Güven, "GENKÖK, Nanoteknoloji, İlaç Araştırmaları, Aşı Geliştirme, Klinik Mühendislik ve TAUM gibi 40 civarında araştırma merkezimizle Erciyes Üniversitesi tam anlamıyla bir araştırma üniversitesi. Özellikle yeni teknolojilerin kazandırılması ya da eskiyen teknolojilerin yenilenmesi, ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik araştırmaların yapılabilmesi için bu çalışmalara büyük önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, TAUM Müdürü Prof. Dr. Uğur Şahin, 2'inci Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke ve 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Selçuk Aygün tarafından, FESEM'in açılış kurdelesi kesildi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber