Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 23 Ekim 2014 - 11:18 Yorum: 0

Erzurum'da dağcılık yeni bir ivme kazanacak

Türkiye'de buz tırmanışıyla kaya tırmanışlarının aynı anda yapıldığı Erzurum'un Uzundere ilçesinde, dağcılık ve doğa sporlarının geliştirilmesi amacıyla kamp eğitim merkezi yapılıyor

Erzurum'da dağcılık yeni bir ivme kazanacak

ERZURUM (AA) - SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Türkiye'de buz tırmanışıyla kaya tırmanışlarının aynı anda yapıldığı Uzundere ilçesinde, dağcılık ve doğa sporlarının geliştirilmesi amacıyla kamp eğitim merkezi yapılıyor.

Büyükşehir Belediyesi ile Uzundere Belediyesi tarafından ortak hazırlanan proje sayesinde yapımına başlanan ve Doğa ve Dağcılık Sporları Kamp Eğitim Merkezi'nde, Dünya Dağcılar Birliği ile ortak gençlik kampları gerçekleştirilecek.

Uzundere Doğa ve Dağcılık Sporları Kamp Merkezi Proje Koordinatörü Çetin Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez sayesinde dağcılıkta yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

Bölgenin dağcılık ve buz tırmanışları için elverişli olmasının avantajlarını kullanmak istediklerini bunun için hazırlanan projenin uluslararası organizasyonların Uzundere'de yapılması için önemli olduğunu belirten Bayram, şöyle devam etti:

"Kapsam bakımından ilk ve tek olma özelliğine sahip Uzundere Doğa ve Dağcılık Sporları Kamp Eğitim Merkezi ülkemizde önemli bir açığı kapatacak. Doğa ve dağcılık eğitimleri burada verilecek. Erzurum ve çevre illerden gelecek sporcularla burada dağcılığın altyapısını oluşturup, yeni yetenekleri keşfedeceğiz. Aynı zamanda doğa sporları ile dağcılık branşında uluslararası eğitimler de burada verilecek. Bölgemizde 20'ye yakın donmuş şelale var ve kışın buz tırmanışı yazın kaya tırmanışının yapıldığı, tek yer Uzundere'de hizmete açılacak bu merkez sayesinde, ülkemizde dağcılık adına artık uluslararası organizasyonların yapılması sağlanacak. Dünyanın ocak ayında Erzurum'da yapılacak festivali konuşacağına inanıyorum. Bu festivali de kamp eğitim merkezi sayesinde yapacağız."

Bayram, Türkiye'de buz tırmanışlarının yapılmaya başlanmasının ise önemli bir turizm potansiyeli oluşturacağına inandıklarını dile getirdi.

Kamp eğitim merkezi sayesinde kaya ve buz tırmanışlarının dışında bölgede aktif olarak yapılan bisiklet, kano, rafting gibi branşların da gelişeceğini ifade eden Bayram, şunları kaydetti:

"Türkiye'de ilk buz tırmanışlarının yapıldığı Uzundere, merkez sayesinde önemli çalışmalara da ev sahipliği yapacak. Ocak ayında dünyanın ve Türkiye'nin ünlü dağcılarını burada ağırlayıp donmuş şelalelere buz tırmanışı gerçekleştireceğiz. Türkiye'de başka bir yerde yapılmayan buz tırmanışları kapsamında burada ilk kez buz tırmanış festivali düzenlenecek ve böylece yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Uzundere'de geçtiğimiz yıl başlattığımız buz tırmanışları, kamp eğitim merkezi sayesinde uluslararası boyut kazanacak. Bundan sonra Erzurum'un adı kayak ve buz sporları ile değil buz tırmanışlarıyla da duyulacak. Etrafımızın dağlarla çevrili olması Anadolu'da böyle bir vadinin bulunması şans. Kamp merkezi sadece kaya ve buz tırmanışı için değil, kuş gözlemi, bisiklet parkurları olan bölgemizde önemli bir rol oynayacak."

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy ise Doğa ve Dağcılık Sporları Kamp Eğitim Merkezi'nin bölgeye gelen turist sayısını arttıracağını söyledi.

Yeni tırmanış rotalarının belirlenmesiyle merkezin açılmasının dağcılığın yaygınlaşmasına katkı sağlayacağını anımsatan Özsoy, "Bilindiği üzere bölgemizde geçtiğimiz yıl buz tırmanışları yapılmaya başlandı. Bu sene kaya tırmanışı için yeni tırmanış rotaları belirlendi. Kamp merkezinin açılmasıyla ilçede ve bölgemizde dağcılık yeni bir ivme kazanacak. Gençlerin önünü açmış olacağız. Sadece ülkemizin değil dünyanın ünlü dağcılarını da burada ağırlayarak gençlere eğitimler vereceğiz. Uzundere, kamp eğitim merkezi sayesinde dağcılık ve doğa sporlarında artık dünyaya açılacak" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber