Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Teknoloji 14 Nisan 2018 - 12:28 Yorum: 0

Erzurum’da uluslararası Nobelyum Bilim Kongresi

2011 Nobel Ödülü sahibi Tim Hunt, "Türkiye'de aslında birçok dalda birçok bilim adamı bulunmakta. Fakat bunların birçoğunun Türkiye'den çıkmak ya da...

Erzurum’da uluslararası Nobelyum Bilim Kongresi

2011 Nobel Ödülü sahibi Tim Hunt, "Türkiye'de aslında birçok dalda birçok bilim adamı bulunmakta. Fakat bunların birçoğunun Türkiye'den çıkmak ya da Türkiye'yi terk etmek gibi bir niyet ya da eylemde bulunmaktalar. Bu da çok büyük problem" dedi.

Erzurum Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Genaktüel Kulübü tarafından düzenlenen "Uluslararası Katılımlı Nobelyum Bilim Kongresi" Erzurum'da başladı. İbrahim Erkal Dadaş Kültür ve Sanat Merkez"nde gerçekleşen ve iki gün sürecek olan kongreye 2001 Nobel Ödülü sahibi Bilim İnsanı Tim Hunt da katıldı. Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında karşılaşılan sorunlara çözüm bulmaya yönelik gerçekleştirilen kongrede, alanında uzman bilim insanları tarafından moleküler biyoloji, immünogenetik, moleküler genetik, biyoteknoloji, kanser, nanoteknoloji, nörobilim, CRISPR-Cas9, kök hücre, mikrobiyoloji, biyoinformatik, genetik mühendisliği, evrim ve ilaç teknolojisi alanlarında yapılan çalışmalar sunulacak.

Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı'nın ardından konuşan Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, "Erzurum Teknik Üniversitesinin böyle uluslararası bir kongreye ev sahipliği yapması da bizim için ayrıca onur ve gurur vesilesidir. Genetik bilim ile ilgili böyle bir kongrenin Erzurum'da yapılabilmesi için gayret ve çaba gösteren başta Üniversitemiz Rektörümüze ve üniversitemizin değerli öğretim kadrosuna ve öğrencilerine huzurlarınızda teşekkürü bir borç biliyorum ve tebrik ediyorum. Dünyanın birçok ülkesinden ilimize gelen çok değerli bilim insanlarına da Erzurum'a hoş geldiniz derken bugün buraya gelen bilim insanlarımızdan birçoğunu zaten tanıyoruz, bazı bilim insanlarının da Erzurum'a ilk defa geldiklerini öğrendim, hal bu ki Erzurum her zaman gezilip görülebilecek, tarihi ve turistik, kültürel bir mekandır ve Türkiye'mizin en önemli şehirlerinden bir tanesidir. 7 bin yıllık bir geçmişi olan, tarihin her döneminde bu coğrafyada en önemli noktaların başında gelen bir şehirdir Erzurum, son 10 yıla yakın bir zamandır da Dünya Kış Sporları ile alakalı marka şehir olma yolunda büyük adımlar atmaktadır. 2011 Universiade Kış Olimpiyatları Erzurum'da yapıldı, 2017 Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları Erzurum'da yapıldı, 2026 Dünya Kış Olimpiyatları'na da şu anda aday 7 ülke var, bunlardan bir tanesi de Türkiye ve Türkiye'de de Erzurum ilidir. İnşallah 2026 Dünya Kış Olimpiyatlarının da Erzurum'da yapacağız, şehrimizin bundan böyle artık bilim insanlarının da sık sık görüleceğine inanıyorum, bu kongrenin tekrar hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

2001 Nobel Ödülü sahibi bilim adamı Tim Hunt ise oturum sonrası yaptığı açıklamada, "Genç bilim insanlarını bilime teşvik etmek için buradayım. Birkaç kez Türkiye de çeşitli yerlerde yardımcı olmak için bulundum. İlk olarak 2006 yılında Türkiye'ye geldim, İstanbul ve Ankara'da durdum, ayrıca İzmir'de de bulundum. Katıldığım üniversiteyi pek hatırlamıyorum ama büyük ihtimalle İzmir'de İleri Teknoloji Üniversitesinde olabilir. Aslında bir problemden bahsedersem Türkiye'de aslında birçok dalda birçok bilim adamı bulunmakta. Fakat bunların birçoğunun Türkiye'den çıkmak ya da Türkiye'yi terk etmek gibi bir niyet ya da eylemde bulunmaktalar. Bu da çok büyük problem. Mesela Japonya'da Türk bilim insanı ile tesadüfen tanıştım, beyindeki nöronları haritalama işleminde görev yapmaktaymış. Uzun bir zamandır bu bilim insanı farklı üniversitelerde doktora yapmış, bu bilim insanı da büyük bir ihtimal ile Türkiye'ye geri dönmeyecektir. Neden dönmeyecek olur diye sorarsak bu da büyük bir ihtimal ile para yani maddiyattır. Para olacak ki bunu da bilime çevirmek olsun, bilim adına çalışmalar yapmaktır. Bu açıdan görevlerini yurt dışında yapmak zorunda kalıyorlar. Ben aslında Türk bilimini çok ciddiye alırım. Çok güzel çalışmalar da yapılmaktadır. Erzurum tarihsel bir şehirdir. Birçok yolun kesiştiği bir noktadır. Tarihsel kişilerin birçoğu buralarda bulunmuşlar. Buralardan geçmişlerdir. Tarih olarak az çok bilgim de var diyebiliriz. Bulunduğum üniversitenin rektörü bir zamanlar Erzurum'dan bile geçmiş. Almanya'dan Hindistan'a aracı ile yolculuk ederken Erzurum'dan geçmiş, buralarda bulunmuş. Hocamla konuştuğum zaman Erzurum hakkında da bilgi almıştım. Erzurum'un güzel bir olduğunu söylemişti. Böyle bir sohbet için teşekkür ederim" diye konuştu.

Erzurum’da uluslararası Nobelyum Bilim Kongresi

Erzurum’da uluslararası Nobelyum Bilim Kongresi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber