Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 15 Mart 2015 - 00:08 Yorum: 0

Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce:

Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü

KOCAELİ (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Erzurum şehrinden bahsederken ben bir ruhtan, kimyadan bahsediyorum, sadece coğrafi bir sınırdan bahsetmiyorum. Bu vatana, bu millete, bu bayrağa bağlı olmanın adı Erzurumlu olmaktır" dedi.

Güllüce, Kocaeli Erzurum Dernekler Federasyonu'nun Gebze Spor Salonu'nda düzenlediği Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılı etkinliklerinde yaptığı konuşmada, 12 Martları ağlayarak, zulümleri anlatan insanların kucaklarında büyüdüklerini söyledi.

Erzurumlu olmayan her vatandaşın Erzurum'a yolu düştüğünde, Aziziye'ye çıkıp, orada ne olduğuna bakması ve çocuklara çok iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Güllüce, "Dünyada her yerde sivil, asker tarafından korunur, asker, sivil ölmesin diye sivili korur. Aziziye'de sivil askeri korumuş, askerin Erzincan istikametine doğru çekilmesini sağlayabilmiştir. Harp tarihinde böyle bir şey yok. Ne olur Erzurum'u ziyaret eden herkes Aziziye'ye doğru bir çıksın, Nene Hatun'u bir ziyaret etsin" ifadelerini kullandı.

Son 100 yılda, 1826'dan itibaren 3 kere işgal gördüğünü, Konya'ya kadar göç verdiğini ve soykırıma uğramamak için evini, köyünü, servetini bırakmış binlerce, on binlerce insanın olduğu bir şehrin çocukları olduklarını anlatan Güllüce,  "Kafkasya'da milyonlarca dindaşımız, soydaşımız katledildi, milyonlarca insan soykırıma uğradı. Kaçanlar Türkiye'ye geldi. Bugün Türkiye'de çok sayıda Kafkasya'dan gelmiş vatandaşımız var. 4 milyona yakın insan Balkanlarda soykırıma uğradı. Balkanlardan Türkiye'ye gelirken çoğu ya soğuktan öldü ya da soykırımcılar tarafından katledildi" şeklinde konuştu.

Bakan Güllüce, şöyle devam etti:

"Erzurum şehrinden bahsederken ben bir ruhtan kimyadan bahsediyorum, sadece coğrafi bir sınırdan bahsetmiyorum. Bu vatana, bu millete, bu bayrağa bağlı olmanın adı Erzurumlu olmaktır. Bizim bin yıldır Garnizon bölgesi olmamızdan dolayı bizim barlarımız bile eğlenceli değil. Bar oynayanlarımızın bile yüzleri çatıktır. Nedenlerinden birisi, yiğitliğin sembolü olduğu için öyle oynaması lazım onun için. Diğeri de ne kadar acılar çeken, ne kadar zulümler çeken ecdadını aklından çıkarmadan bar oynadıkları için. Toprağımız, iklimimiz serttir, yüzümüz asıktır ama kalbimiz aşıktır. Allah'a aşıktır, vatana aşıktır, millete aşıktır. Allah bu aşktan bu milleti ayırmasın. Allah bu milletin birliğini, dirliğini bozmasın."

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da kendilerine emanet edilen bu vatanı, Erzurum'u ve bu ülkenin her bir köşesini daha ileriye taşıma noktasında büyük sorumluluk taşıdıklarını dile getirdi.

"Toprağa düşen o fidanlar ve hayatını feda eden o kahramanlar bugün özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı bizlere armağan ettiler" diyen Güzeloğlu, "Bu vatanı devraldığımızdan daha iyiye ve daha güzele taşımak azmi ve kararlılığı içindeyiz. Erzurum bu ülkenin değerlerinin, birlik ve beraberliğinin sembol bir kentidir. Erzurumlunun bakışındaki ciddiyet, duruşundaki asalet ve insana dayalı zenginliğindeki sohbet ve uhuvvet her şeyin ötesindedir" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Güllüce, geceye katkı sağlayan iş adamlarına teşekkür plaketi verdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber