Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 26 Kasım 2014 - 21:53 Yorum: 0

Eskişehir'de "Çözüm Süreci" konulu panel

Gazetici-yazar Bayramoğlu: "Eğer bu ülkenin muhafazakarları, bu ülkenin kurucuları, bu ülkenin kendisini kurucu hisseden unsurları böyle bir süreci desteklemezse hiçbir siyasi iktidar böyle bir süreçte yol alamaz"

Eskişehir'de 'Çözüm Süreci' konulu panel

ESKİŞEHİR (AA) - Akil İnsanlar Heyeti'nden gazeteci-yazar Ali Bayramoğlu, "Eğer bu ülkenin muhafazakarları, bu ülkenin kurucuları, bu ülkenin kendisini kurucu hisseden unsurları, böyle bir süreci desteklemezse hiçbir siyasi iktidar böyle bir süreçte yol alamaz" dedi.

Bayramoğlu, İlim Yayma Cemiyeti Eskişehir Şubesi tarafından Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Çözüm Süreci" konulu panelde yaptığı konuşmada, Kürtler ve Kürtleri temsil eden örgütün özerklik, ana dil ve genel af olmak üzere 3 temel taleplerinin olduğunu söyledi.

Abdullah Öcalan'ın dışında genel affın tartışıldığını belirten Bayramoğlu, şöyle konuştu:

"Özerklik ve anadil gibi meselelerin şu anda çözüm sürecinin pimi çekilmiş el bombaları olduğunu söylemek lazım. Bundan sonra çözüm sürecinde nasıl yol izleneceği, bu iki sorunun nasıl şekilleneceği ile çok yakından ilgili diye düşünüyorum. Eğer bu ülkenin muhafazakarları, bu ülkenin kurucuları, bu ülkenin kendisini kurucu hisseden unsurları böyle bir süreci desteklemezse hiçbir siyasi iktidar böyle bir süreçte yol alamaz. Risk büyüktür. Öcalan'ın hapishaneden mektubunu okutuyorsunuz. Gerekirse af mekanizmasını devreye sokacaksınız. Dağdan birtakım adamlar gelecek siyaset yapacak. Onun için çözüm süreci toplum olmadan, olmayacak bir meseledir. Sorumluluk sadece devletin sadece bir siyasi partinin değil tüm vatandaşlarındır. Çözüm sürecine, hasta bedeni kurtarmaya çalışan doktor gibi bakmak çok önemli diye düşünüyorum."

-"Silaha sarılan, halkın hakkını gasbeder"

Gazeteci-yazar Gülay Göktürk de bugün ayakları yere basan bir Kürt siyasi hareketinin var olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Burada dengeleri değiştirecek olan, PKK'yı da devleti de daha yapıcı bir noktaya getirecek olan geniş toplum kesimlerinin barış süreci yanında dururken aynı zamanda bir bakıma hakemlik yapmasıdır. Yani yanlış yapan tarafı affetmeyeceğini ortaya koymasıdır. Yanlışı yüzüne söylemesidir. Kül yutmadığını söylemesi ve ağırlığını ortaya koymasıdır. Toplumun geniş kesimlerinin ağırlığını ortaya koymasıyla bu süreç her iki taraf açısından da bozulamaz bir süreç haline gelir. Ben inanıyorum ki silahlar patlamadan geçen her gün çözümün hanesine artı puan yazıyor. Çünkü her gün barış artık kazanılmış bir hak oluyor. Silaha sarılan, halkın o kazanılmış hakkını gasbetmeye çalışan taraf oluyor."

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Ayhan Oğan ise toplantıyı düzenleyen İlim Yayma Cemiyeti Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Abdullah İlgazi'ye teşekkür etti.

Çözüm sürecinin zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Oğan, "Türkiye'nin diğer sorunları belki bir şekilde zamanla çözülebilir ama bu mesele diğerlerinden çok daha çetin. Çünkü, Cumhuriyet tarihinde 26 defa isyan etmiş bir yapı var karşınızda" diye konuştu.

İlim Yayma Cemiyeti Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Abdullah İlgazi de tüm konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber