Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 15 Mayıs 2016 - 13:33 Yorum: 0

Eskişehir’de Köpekler Birincilik İçin Yarışıyor

Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) tarafından düzenlenen 5. Eskişehir Ulusal Irk Standartları Yarışması CAC ve 3. Türkiye Yerli Irklar Yarışması,...

Eskişehir’de Köpekler Birincilik İçin Yarışıyor

Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) tarafından düzenlenen 5. Eskişehir Ulusal Irk Standartları Yarışması CAC ve 3. Türkiye Yerli Irklar Yarışması, yerli ve yabancı ırkların katılımıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde gerçekleştiriliyor.

Üniversite kampüsünde yapılan yarışmaya farklı illerden gelen yüzlerce kişi katılıyor. Kimi yarışmacı köpeğini yarışmaya hazırlarken, kimisi de yeşil alanın tadını çıkartmaya çalıştı. Yarışmada birçok farklı kategoride yarışacak olan köpekler, unvan, kokart ve kupa için hakemlerin karşısına çıkacak. Yaklaşık 301 köpeğin yarış alanında hünerlerini sergileyeceğini belirten Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) Başkanı Ümit Özkanal, "Bugün burada farklı bir özellikler daha var. Çünkü, yerli ırklarımız var. Kangal, Akbaş, Aksaray Malaklısı, Popoy, Tazı ve Zerdava gibi yerli ırklarımız var. 201 diğer ırklardan var yaklaşık 100 tane de yerli ırklarımız var. Yaklaşık toplam 301 köpekle yarışıyoruz. Eskişehir'deki 5'inci yarışma bu. Her yıl yapıyoruz. Her yıl Mayıs ayında Eskişehir'de yapıyoruz. Yurt çapında 16 ulusal yarışma, 6 adet de uluslararası yarışma yapıyoruz. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya Burdur, Gaziantep, Adana, Bursa gibi illerde yarışmalar yapıyoruz. Toplam 22 yarışma yapıyoruz yıl bazında" dedi.

"KÖPEKLERE İYİ VE MÜKEMMEL UNVANLARI VERİLİYOR"

Yarışmada köpeklerin hangi özelliklere göre değerlendirileceğini de anlatan Başkan Özkanal, dört adet unvan alan köpeğin Türkiye şampiyonu olacağını söyledi. Özelliklerin standartlara uygun olmasının gerekliliğini vurgulayan Başkan Özkanal, "Köpeğin kafa yapısından diş yapısı, kuyruk yapısı, vücut yapısı, ön ayaklarının nasıl olması gerektiği, arka ayaklarının nasıl olması gerektiği, tüy yapısı rengi gibi tüm özellikler yazılıyor standartta. Hakemler bu standarda bağlı kalarak köpeğin standarda ne kadar uygun olduğunu değerlendiriyorlar. Köpeklere iyi, çok iyi, mükemmel unvanları veriliyor. Mükemmel unvanı alan köpeklerin içerisinden ise; mükemmel bir, mükemmel iki, mükemmel üç gibi sıralama yapılıyor. Köpeklere kokart, kupa ve unvan veriyoruz. Unvan önemli. Çünkü bir yıldan fazla süre dört adet unvan alan köpek, Türkiye şampiyonu oluyor" şeklinde konuştu.

"ÇOCUKLAR İÇİN KİTAPÇIK ÇIKARTTIK VE SEMİNERLER DÜZENLİYORUZ"

Federasyon olarak farklı çalışmalar da yaptıklarını ifade eden KIF Ofis Müdürü Belgin Kocaoğul, çocuklara köpekleri sevdirmek için kitapçık çıkarttıklarından bahsetti. Seminerlerin de devam ettiğini dile getiren Kocaoğul, "KIF olarak tabi bir takım çalışmalar yapılıyor. Bunun en güzel örneği "Dostum Köpek" kitapçığı çıkarıldı. Bu kitapçığın çıkarılma sebebi çocukların köpeklere karşı nasıl davranması gerektiği, köpeklerden korkmamalarını, köpeklere davranış biçimlerini gösteren bir kitapçık çıkarıldı. Arkasında da test vardır. Çocuklar bu testi değerlendiriyorlar. Sonunda ne öğrendikleri, işte bu kitaptan ne anladıkları ortaya çıkıyor. Artı, KIF olarak seminerler düzenliyoruz. Okullara gidilerek bu konular hakkında çocuklara seminerler veriliyor ve köpeklerle de gidiliyor seminerlere. Baya büyük bir ilgi oldu" ifadelerini kullandı.

"6 YILDIR HER YARIŞMADA DERECE ALIYORUZ"

Sivas'tan 15 tane kangal cinsi köpeği ile yarışmak için Eskişehir'e geldiğini kaydeden Ümit Taşdelen, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Sivas'ın Altınyel ilçesinden Eskişehir'e kangal köpeklerimizi getirdik. Köpeklerimizi tanıtmak ve ırkımızı buralarda göstermeyi amaçlıyoruz. Yarışmada yaklaşık 5-6 yıldır derece alıyoruz. Birincilik, ikincilik, üçüncülük. Sürekli ödüller alıyoruz. Bugün de kısmetse inşallah tekrar ödül alacağız. Şu anda 15 köpekle birlikte büyük araçla geldim. Yarışmada ırk standart ölçüleri var. Irk standart ölçülerini iyi bilmek gerekiyor. Hani her köpek kangal değildir. Kangalın kendine has bir fiziki ölçüleri vardır. Bir standart yapıları vardır. Bunları iyi bildiğin sürece dereceye girebilirsiniz. Bakımla da alakalı tabi ki. İyi bakmanız gerekiyor."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber