Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 26 Kasım 2014 - 16:33 Yorum: 0

Eskişehir'de "Madencilikte iş faciaları ve sonuçları" paneli

TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Torun: "Çin, genelde iş kazalarında kötü sabıkasıyla anılır. Milyon ton üretimden yola çıkarsak Türkiye, Çin'den 5 kat daha kötü durumda. Biz ne yazık ki bu konuda duyarsız bir topluma dönüştük"

Eskişehir'de 'Madencilikte iş faciaları ve sonuçları' paneli

ESKİŞEHİR (AA) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Torun, "Çin, genelde iş kazalarında kötü sabıkasıyla anılır. Milyon ton üretimden yola çıkarsak Türkiye, Çin'den 5 kat daha kötü durumda. Biz ne yazık ki bu konuda duyarsız bir topluma dönüştük" dedi.

Torun, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Eskişehir Temsilciliği tarafından bir otelde düzenlenen "Madencilikte iş faciaları ve sonuçları" panelinde yaptığı konuşmada, Soma'da yaşanan maden faciasında karbonmonoksit zehirlenmesinden 301 kişinin hayatını kaybettiğini, dünyada, buna benzer başka bir olayın olmadığını söyledi.

Hayatını kaybeden maden emekçilerini saygıyla andığını dile getiren Torun, şöyle konuştu:

"Dünyadaki maden kazası istatistiklerine baktığımızda Türkiye, Avrupa'da birinci dünyada ise üçüncü sırada yer alıyor. Çin yılda 3.5 milyar ton, Türkiye ise 70 milyon ton kömür üretiyor. Çin, genelde iş kazalarında kötü sabıkasıyla anılır. Milyon ton üretimden yola çıkarsak Türkiye, Çin'den 5 kat daha kötü durumda. Biz ne yazık ki bu konuda duyarsız bir topluma dönüştük. Artık maden kazalarında ölü sayısı 1-2 olunca ne yazık ki normal karşılamaya başladık."

Torun, Soma'daki olayda ocak yanmasının meydana geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Kömür, havayla temas ettiğinde kendiliğinden kızışıp 'yarım yanma' dediğimiz bir kimyasal reaksiyona giriyor, karbonmonoksit ortaya çıkıyor. Olay yerine gittiğimizde olayın trafo patlaması olmadığını anladık. Buradaki sıkıntılardan biri de kurtarma operasyonuyla ilgiliydi. Biliyorsunuz yeraltında böyle bir sıkıntı olduğu zaman uzman ekipler tarafından müdahale edilir. 'AFAD' diye bir kurumumuz var, bunun içinde maden mühendisi yok. İspat etme şansımız yok ama bildiğim için söylüyorum, Soma'daki kurtarma operasyonunda da can kayıpları oldu. Bir maden mühendisi arkadaşımız kurtarma operasyonunda yaşamını kaybetti. Burada, işin uzmanları tarafından yürütülmesi gerekliliği ortaya çıkıyor."

 Soma'da ve Ermenek'te 1800'lü yılların madenciliğinin yapıldığını ileri süren Torun, "Soma ve Ermenek'teki olayların mekanizması aynı. İkisinde de eski imalatlar var. Birine yangından dolayı gaz doluyor, Ermenek'te ise su var. Teknik olarak birbirine çok benziyor" ifadelerini kullandı.

Panelde, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Eskişehir Temsilcisi Ümit Yıldırım, Maden Mühendisleri Odası Hukuk Müşaviri Volkan Kaya ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hürriyet Akdaş da birer sunum yaptı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber