Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Türkiye 23 Ağustos 2016 - 11:28 Yorum: 0

Eskişehir’in güneş enerjisi haritasını çıkarttılar

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Yüksek Mühendisliği görevinde bulunan Prof.

Eskişehir’in güneş enerjisi haritasını çıkarttılar

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Yüksek Mühendisliği görevinde bulunan Prof. Dr. Can Ayday'ın öncülüğünde, Eskişehir'in güneş enerjisi haritası çıkarıldı.

Dünya hızla değişmeye devam ederken, enerji kaynakları da bir bir tükeniyor. Bu durum insanları farklı enerji türlerine yöneltirken, güneş enerjisi her geçen gün isminden daha fazla bahsettiriyor. Bununla ilgili olarak ise çalışmalar sürdürülüyor. "Eskişehir'de güneş enerji santrali kurulmak istenilse, nereye daha uygun olur?" sorusunun cevabını arayan Prof. Dr. Can Ayday, Bilgisayar Mühendisi Levent Sabah ve Coğrafi Bilgi Sistem Uzmanı Nefise Yaman, Eskişehir'in güneş enerjisi haritasını çıkarttılar. Prof. Dr. Can Ayday, güneş enerjisi santrali yapmak isteyen kurum, kuruluşlar veya özek sektörün çok işine yarayacak olan haritayı detaylı olarak anlattı. Buna göre Eskişehir'in en uzun süre güneş alan ilçeleri ise Günyüzü ve Sivrihisar oldu.

Sivrihisar ve Günyüzü çok güneşleniyor

Bu tür haritaların aslında Türkiye'de var olduğunu fakat hassas olmadığı için bir çalışmanın içerisine girdiklerini anlatan Ayday, öncelikle Eskişehir'in arazi modelini oluşturduklarını söyledi. Sivrihisar ve Günyüzü'nde yıllık 2 bin saatin üzerinde güneşlenme süresinin var olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ayday, "Türkiye'de bizim haritaya benzer haritalar yapıldı. Ama çok ayrıntısı olmayan haritalar. O nedenden dolayı zaten biz bu haritayı yaptık. Yani bizim yaptığımız harita çok daha ayrıntılı. Biz burada coğrafi bilgi sistemi ve uzaktan algılama uydu verilerini kullandık. Eskişehir'in sayısal arazi modelini oluşturduk. Bu arazi modeli Shuttle uzay mekiğinden çekilen görüntüler ile alınan verilerle oluşturuldu. Bir güneş enerjisi santrali kurmak için alanın öncelikli olarak düz ve düze yakın olması, 0-10 derece arası olması lazım. Diğer bir kriterde güneye bakması lazım. Tüm bunları birleştirerek en uygun yerleri bulduk. Daha sonra da tüm ilçelere ait meteoroloji verilerini aldık. Çünkü güneş enerjisi santrali kurmak için yıllık güneş alma süresinin 2 bin saat ve üzeri olması gerekmekte. Biz bu verileri de aldıktan sonra Eskişehir için en uygun ilçeleri belirledik. Sivrihisar ve Günyüzü ilçeleri bu bakımdan meteorolojik açıdan en uygun ilçeler olarak karşımıza çıkıyor. Güneş enerjisi santrali için gerekli olan 2 bin saatlik güneşlenme süresi, Sivrihisar ve Günyüzü ilçelerimizde 2 bin 500 saate kadar çıkabiliyor" dedi.

"Güneydeki illerimiz Eskişehir'e göre daha şanslılar"

Harita için birçok alanda veri topladıklarına değinen Prof. Dr. Can Ayday, diğer illere de hizmet verebileceklerini dile getirdi. Güneş enerjisi santrali kurmak isteyenler ile haritayı seve seve paylaşacaklarını belirten Ayday, şunları söyledi;

"Bizim için en önemli olay sadece meteoroloji, sadece arazi değil, bir de mevcut elektrik hatlarına yakın olması lazım. Güneş enerjisinden elde ettiğimiz elektriği hemen yüksek gerilim hatlarına ve yerleşim yerlerine aktarmamız gerekiyor. Güneş enerjisi santrali yapmak pahalı, çok pahalı. Bu tür çalışmalar yapmadan hemen bulunduğum yere güneş enerjisi santrali kurmayı düşünecek olursam, zarar edebilirim, gerekli performansı alamayabilirim. Bu tür çalışmalar yaparak uygun yerlere kuracak olursak daha çok fazla performans ve verim alabileceğimize inanıyorum. Bu proje, verileri elde ettikten sonra 1 buçuk ay sürdü. Ardından meteorolojik verileri de elde etmemiz ve bunları birleştirmemiz toplamda 3 ay kadar süremizi aldı. Diğer illerimizden de böyle bir talep gelirse onlara da hizmet verebiliriz. Mesela çevre illerimizden Kütahya, Bilecik, Afyonkarahisar olabilir. Güneye doğru gittikçe güneş potansiyeli yükseliyor. Güneydeki illerimiz Eskişehir'e göre daha şanslılar. Bu nedenle Eskişehir'in kuzey kısmındaki ilçelerine güneş enerjisi santrali kurmak pek verimli olmayacak."

Eskişehir’in güneş enerjisi haritasını çıkarttılar

Eskişehir’in güneş enerjisi haritasını çıkarttılar

Eskişehir’in güneş enerjisi haritasını çıkarttılar

Eskişehir’in güneş enerjisi haritasını çıkarttılar

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber