Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 25 Ağustos 2016 - 12:33 Yorum: 0

ESOB Başkanı Dinçer; “AVM’ler kurbandan elini çeksin”

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, esnafı bitirme noktasına getiren büyük alış veriş merkezlerinin her kurban öncesi...

ESOB Başkanı Dinçer; “AVM’ler kurbandan elini çeksin”

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, esnafı bitirme noktasına getiren büyük alış veriş merkezlerinin her kurban öncesi belli noktalarda kurdukları alanlarda kredi kartıyla kurban satışı yaptıklarını belirterek, "AVM isen bunun gereğini yerine getir. Kurban kesimi ve satışının belli kuralları vardır. Bırakın kurban satım ve kesim işini kasaplar, besiciler yapsın. Kredi kartıyla borçlanarak ibadet yapmak ne kadar doğrudur tartışılır" dedi.

Dinçer, Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yalçındağ ile Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Kasaplar Odası Başkanı Erdal Pekmez'i kabulünde yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi et piyasası ve kurban satış noktaları konusunda değerlendirmelerde bulundu. Kurban Bayramı arifesinde hayvan pazarları ve et piyasasına bakıldığında, kurbanların çok değişik yerlerde ve değişik şekillerde satılmasının sıkıntısını yaşadıklarını ifade eden Dinçer, "Kurbanın nasıl kesileceği ve nasıl satılacağı konusunda kurallar vardır. Burada şunu ima etmek istiyorum. Büyük AVM'lerin esnafı bitirme noktasına geldikleri yetmiyormuş gibi, Kurban Bayramı öncesi birde tutup kurban satışı ve kesimi işine giriyorlar. AVM'nin belli bir noktasına kurban satış ve kesim yerleri kurarak kuralsız bir şekilde satış yapıyorlar. Ve yine bu satışları kredi kartıyla taksitle gerçekleştiriyorlar. Kredi kartıyla borçlanarak ibadet yapılması ne kadar doğru, o diyanetin işi ama bizler esnafımızın mağdur edilmemesi taraftarıyız. Bizim buradaki kasap ve besicimiz kurban öncesi yatırım yapıyor, kurban alıyor, besliyor, büyütüyor. Tam bayram geliyor bu kez AVM'ler meydana çıkıyor ve kurdukları alanlarda kurban satış ve kesim işi yapıyor. AVM isen bunun gereğini yerine getir. Bırakın kurban kesim ve satış işlemlerini bu arkadaşlarımız gerçekleştirsin. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan bununla ilgili bir düzenleme getirilerek bu kuralsızlığın ortadan kaldırılmasını bekliyoruz" dedi.

Dinçer, ayrıca ziyaretten duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, "Bizim yöremizde hayvancılık sektörüne baktığımızda üretim yok ama tüketim çok. Diğer bir yönüyle et ticaretin yapıldığı bir liman kapısına sahibiz. Doğal olarak burada bir sıkıntı ortaya çıkabiliyor. Federasyon Başkanımızla bu konularda ve sektörle ilgili bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Buradan bakıldığında bizleri ziyareti son derece faydalı olmuştur. Kendilerine bizleri olan ilgisi ve ziyaretlerinden dolayı çok teşekkürlerimi iletiyorum" diye konuştu.

"Kurban bir pasta değildir, bir dilimde ben alayım yaklaşımı doğru değildir"

Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyon Başkanı Fazlı Yalçındağ ise manevi anlamda büyük önemi olan Kurban Bayramı arifesinde bazı kişilerin çıkıp kurbana bir ay kala fiyat ilan ederek algı operasyonu oluşturduklarına dikkat çekerek, "Kurbanın fiyatı kurbanı kesecekle satacak insanın anlaştığı noktadır. Bu noktadaki bur duruma bir ay öncesinden fiyat açıklanması son derece yanlış. Kesecek olan boynuzunu, tüyünü, rengini beğenir, cömert davranabilir. Parası az olan kesesine bakar, uygun olanına bakar. Buna fiyat belirlemek doğru değil. Bizlerin tek beklentisi vatandaşın ihtiyacını görecek düzeyde piyasada hayvanın olmasıdır" ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğüne yaptıkları ziyarette konuyu değerlendirdiklerine vurgu yapan Yalçındağ, "Geçtiğimiz sene ülkemizde 850 bin büyük baş, 2 milyon 850 bin küçük baş hayvan kesimi olmuş. Bu yıl ise geçen senekinden yüzde 20 daha fazla bir kurbanın piyasa sunulduğu bilgisin aldık. Bu sene 3,5 milyon küçük baş, 1 milyonun üzerinde büyükbaş hayvan kurban bayramı için sevk edildiğini öğrendik. Dolayısıyla yeter sayıda piyasada kurban vardır ve vatandaşlarımız için endişe edici bir durum yoktur" şeklinde konuştu.

Büyük mağazacılık sisteminin kurban uygulamasına girmesinin en büyük yanlışlardan biri olduğunu savunan Yalçındağ, şöyle devam etti; "Kurban bir pasta değildir, bir dilimde ben alayım yaklaşımı doğru değildir. Artı insanların geleceklerini borçlanarak kurban vazifesine yerine getirmesi ne kadar doğru, onu da diyanet işlerine sormak lazım. Yine kilogram belirterek kurban satışı yapmak diye bir şey söz konusu olamaz. Bu olursa et satışı olur. Geçtiğimiz kurban bayramlarında bizlere işlenmek üzere gelen kolilerde etlerin bayram öncesi kesilen ve içerisinde biftek kuşbaşılık et olmadan sadece kaburga ya da boşluk gibi etler olduğuna tanık olduk. Bunlardan yola çıkarak kurbanın geleneksel usulle kesilmesi lazım. Kesimi ya kendin yapacaksın ya da kesim gözünün önünde olacak. Mala sahibi gerek, oğlu değil babası. Bu deyimi unutmamak gerek."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber