Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 21 Şubat 2017 - 10:43 Yorum: 0

Estetik dolgu hakkında merak edilenler

Estetik dolgu hakkında detaylı bilgi veren Dermatolog Uzm. Dr. Engin Kocabaş, "Estetik dolgu amacıyla son yıllarda genellikle hyaluronik asit ürünleri kullanılmaktadır....

Estetik dolgu hakkında merak edilenler

Estetik dolgu hakkında detaylı bilgi veren Dermatolog Uzm. Dr. Engin Kocabaş, "Estetik dolgu amacıyla son yıllarda genellikle hyaluronik asit ürünleri kullanılmaktadır. Bu ürünler doğal olarak ciltte mevcut olan ve zamanla azalan maddelerdir. Kullanılan hyaluronik asit ürünleri uygulamaya hazır olarak bulunup, doğal maddeler olması sebebiyle uygulama öncesi test yapmaya gerek yoktur" dedi.

Estetik dolgunun, cilt altında zaman içerisinde azalan dokuların yerine konması işlemi olduğunu belirten Özel Derim Dermotoloji Dal Merkezi'nden Uzm. Dr. Engin Kocabaş, bu dokuların içerisinde en önemli maddelerin destek dokusu olarak görev yapan hyaluronik asit ve kollajen olduğunu vurguladı. Kocabaş, "Kollajen cilde destek görevi görürken hyaluronik asit yüksek su tutma özelliği ile cildin nemli kalmasını sağlar. Zamanla birlikte bu destek maddelerinin azalmasına bağlı olarak ciltte kırışıklıklar, çökmeler, sarkmalar meydana gelir. Bu sebeple kırışıklıklar genellikle burun kenarlarında üst ve alt dudak bölgesinde, ağız köşelerinde ortaya çıkar. Estetik dolgu amacıyla son yıllarda genellikle hyaluronik asit ürünleri kullanılmaktadır. Bu ürünler doğal olarak ciltte mevcut olan ve zamanla azalan maddelerdir. Kullanılan hyaluronik asit ürünleri uygulamaya hazır olarak bulunup, doğal maddeler olması sebebi ile uygulama öncesi test yapmaya gerek yoktur" diye konuştu.

Estetik dolgunun uygulanacağı kişiler ve bölgeler

Estetik dolgu uygulamasının genellikle yüz bölgesinde zamanla birlikte azalan destek maddelerine bağlı olarak oluşan kırışıklık ve çökmelerin giderilmesinde kullanıldığını ifade eden Kocabaş, şu bilgileri verdi:

"Özellikle burun kenarlarındaki kırışıklıklarda, ağız köşesi sarkmalarında, elmacık kemiği dolgunlaştırılmasında sıklıkla estetik dolgu uygulamaları ilk tercihtir. Alın ve göz kenarı bölgesi kırışıklıkları ve mimiklere bağlı kırışıklıklarda ilk tercih botoks uygulamasıdır. Eğer botoks uygulaması sonrası kırışıklılarda istenilen tedavi sağlanamazsa estetik dolgu uygulaması da tedaviye eklenir. Estetik dolgu yüz bölgesi dışında vücut bölgelerinde de kullanılabilir."

Vücutta estetik dolgu uygulaması

Estetik dolgunun bazı vücut bölgelerinin düzeltilmesi amacıyla da kullanılabildiğini dile getiren Kocabaş, "Özellikle göğüslerin ve kalçaların dolgunlaştırılması amacıyla estetik dolgu uygulaması tercih edilir. Kaza veya başka sebeplerle vücutta oluşmuş doku kayıplarında, daha önce liposuction yapılan hastaların bazı bölgelerinde oluşmuş çökmelerin tedavisinde dolgu maddeleri tercih edilir" dedi.

Deneyimli hekim ve klinik vurgusu

Estetik dolgu uygulamasının ancak bu konuda deneyimli hekim tarafından, klinik ortamında yapılabileceğini sözlerine ekleyen Kocabaş, şu uyarıda bulundu:

"Estetik dolgu uygulamalarının evlerde, ofis ortamında ve hekim olmayan deneyimsiz kişilerce yapılması istenmeyen sonuçlar oluşturabilir."

Estetik dolgunun uygulanması

Uygulama öncesi hastanın ayrıntılı muayenesinin yapılması gerektiğini kaydeden Kocabaş, şu ifadelere yer verdi:

"Dolgu yapılacak alan, miktar, kullanılacak ilacın özellikleri ayrıntılı olarak belirlenir. Uygulama bölgesi önce dezenfekte edilir. Ardından ağrıyı azaltmak için anestezi sağlayan kremler kullanılabilir veya aynı amaçla soğuk kompres de yapılmaktadır. Estetik amaçla kullanılacak dolgu maddesi uygulama alanına ince iğneler ile verilir. Uygulama çok ağrılı değildir. Estetik dolgu uygulama süresi 10-30 dakikadır. Uygulama sonrası kişi sosyal hayatına dönebilir. Estetik dolgu uygulaması 2 hafta aralıklarla 2 kez yapılır."

Estetik dolgunun kalıcılığı

Estetik dolgu uygulamasının kalıcılığının profesyonel uygulamaya ve kullanılan dolgu maddesine bağlı olarak değiştiğine dikkat çeken Kocabaş, "Genellikle estetik dolgu uygulamalarından sonra kalıcılığı 6-12 ay arasında değişmektedir. İlk kez yapılıyorsa 2 veya 3 hafta sonra tamamlayıcı bir seans daha gerekebilir. Bu durum kişiye ve uygulanan bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Sonuçta, belirli süreler zarfında dolguyu tekrarlamak gerekmektedir. Fakat görülmektedir ki, dolgu maddelerinin su tutma ve cildin nemlenmesinin artırması sebebi ile cilt kalitesi artmaktadır. Dolgu maddesinin kalıcılık süresinin sonunda cilt uygulama öncesi durumuna geri döner. Unutmamak lazım ki kalıcı dolgu maddelerinin etkisi kadar, oluşabilecek sorunlar da kalıcı olurlar" diye konuştu.

Estetik dolgunun uygulanamayacağı kişiler

Estetik dolgu uygulamasının, kullanılan etken maddeye alerji sorunu olan kişilere uygulanamayacağını söyleyen Kocabaş, "Sistemik hastalığı olanlar ve devamlı ilaç kullananların uygulama öncesi bu bilgilerini hekimlerine iletmeleri gerekir. Devamlı olarak Aspirin ve benzer ilaç alanların uygulama öncesinde hekimlerine danışarak ilaçlarını kesmeleri gerekebilir. Deride iyileşme bozukluğu, aşırı iz ve yara izinde kalınlaşma (keloid ve hipertrofikskara yatkınlık) öyküsü varsa, bu hastalarda enjeksiyon bölgelerinde rahatsız edici nedbe (yara izi) dokusu oluşma ihtimali vardır. Enjeksiyon alanında enfeksiyon ve inflamasyon varlığında uygulamanın ertelenmesi önerilir" şeklinde konuştu.

Estetik dolgu sonrası öneriler

Estetik dolgu uygulaması sonrası kişilerin önerilerle sosyal hayatına dönebileceğini ifade eden Kocabaş, "İşlem sonrasında hastaya hemen 15-20 dakika hafif buz uygulaması yapılır ve hasta dinlendirilir. Başı yukarıda uyuması önerilir. Enjeksiyondan sonraki 6 saat hiç makyaj yapmaması istenir. Bir güne kadar da egzersiz yapmaması önerilir. Hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa ve uygulamadan önce kesilmişse, 3 günden sonra başlanır. Öte yandan eğer bir zorunluluk yoksa kan sulandırıcı ilaçlar, ağrı kesiciler ve aspirinden ilk hafta uzak durması önerilir. 3 gün boyunca dolgu yapılan alanlarla oynanmaması istenir. Ancak bazı dolgu maddelerinde istisnalar olabilir, lütfen doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz. Dudak dolgusu yapıldıysa ilk iki gün yumuşak diyet önerilir" bilgilerini verdi.

Hamilelere önerilmiyor

Kanama, ağrı ve yumru şeklinde şişme, gözlerde ağrı, görme bulanıklığı, baş ağrısı, enjeksiyon bölgelerinde kızarma, yanma, uçuk oluşumu gibi durumlar oluştuğunda hemen uygulamayı yapan doktora bilgilendirmede bulunulması gerektiğini kaydeden Dermatolog Uzm. Dr. Engin Kocabaş, "Hamilelik, emzirme ve 18 yaş altındaki gruplar için dolgu maddelerinin pek çoğu ile henüz yeterli çalışma bulunmadığı için önerilmemektedir" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber