Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
16:56 Mersin Büyükşehir Belediyesi, Halk Kart’ın Mart ayı tutarları ile öğrenim y...16:54 BBP, Kütahya’da AK Parti’nin adayı Kamil Saraçoğlu’nu destekleyecek16:49 ’Sütten Peynire Dönüşüm’ adlı söyleşi16:49 Ali Koç: "Yarın Samandıra’da teknik kadromuz ve oyuncularımızla konuşacağız...16:48 Ali Koç: "Trabzonspor maçı, kesinlikle burada toplanmamızın ya da 2 Nisan’d...16:47 Bozbey: “Sandıklarda şu an hiçbir sorunumuz yok”16:47 Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç: "İki tane ekstrem var; Biri hiçbir şey y...16:45 Kazada yaralanan alkollü engelli sürücü sağlık personellerine zorluk çıkart...16:43 Tusk: “Avrupa savaş öncesi döneme girdi”16:40 Tepebaşı’nda bir ilki başaran süt çiftliğine ’Avrupa Birliği Onaylı Süt Çif...16:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "4 bin 100 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük...16:38 Pursaklar’da 7 bin 177 kadın Hanımevleri’nde sosyalleşme fırsatı buldu16:37 Otomobil yoldan çıktı, 1’i ağır 2 kişi yaralandı16:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ülkemizin son 21 yılı yatırımlar açısından Cumhuriy...16:36 Çöl Tozları Bandırma’yı kapladı16:36 Küçük çocuğuna tır kullandıran baba marifetmiş gibi o anları paylaştı16:35 Aydın’da termometreler 30 dereceyi gördü16:34 Kültür merkezi tartışması16:34 Madagaskar’ı vuran kasırgada can kaybı 18’e çıktı16:34 Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği’nden, Ramazan kolisi desteği
Sami Er
Türkiye 18 Aralık 2017 - 17:48 Yorum: 0

ETSO’da Sri Lanka günü

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Erzurum Fahri Konsolosluğu tarafından düzenlenen, "Sri Lanka Tanıtım...

ETSO’da Sri Lanka günü

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Erzurum Fahri Konsolosluğu tarafından düzenlenen, "Sri Lanka Tanıtım Günleri" etkinliği ETSO'da gerçekleştirildi.

ETSO'daki programa, Vali Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi H.E. Pakeer Mohideen Amza, Vali Yardımcısı Yıldız Büyüker, Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Ercişli, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, Er-Vak Başkanı Erdal Güzel, Kızılay Başkanı Hüseyin Bozhalil, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Meclis Başkanı Saim Özakalın, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kamu kurumlarının amirleri, ETSO Yönetim Kurulu, Meclis ve komite üyeleri ile basın mensupları katıldı.

Programın açılış konuşmasını Sri Lanka Erzurum Fahri Konsolosu Fatih Yücelik yaptı. Konuşmasına, Güney Asya ülkesi hakkında bilgi vererek başlayan Fatih Yücelik, "Hint Okyanusu'nun İncisi" olarak da adlandırılan Sri Lanka'nın ülkemizde en az bilinen pazarlardan biri olduğunu belirterek, 21 milyon nüfusa sahip ülkenin 2009 yılından bu yana istikrarlı büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunu dile getirdi. Sri Lanka'nın, Hindistan ve Pakistan ile serbest ticaret anlaşmaları bulunduğunu hatırlatan Yücelik, yakın zamanda ise Çin, Singapur ve Güney Asya ülkeleriyle ticaret anlaşmaları planlayan ülkenin Türk firmaları için önemli fırsatlar ve avantajlar sunacağını düşündüğünü ifade etti.

Türkiye-Sri Lanka arasındaki en önemli ortak noktalarından birinin çay üretimi olduğunu vurgulayan Yücelik şunları söyledi; "Çay üretiminde Sri Lanka dünyada 4'üncü, Türkiye ise 5'inci sırada yer alıyor. Bu sebeple; iki ülkenin kültüründe de çay önemli bir yere sahip Çay konusunda çeşitli alanlarda ortak projeler geliştirebileceğimizi düşünüyorum. Ayrıca Sri Lanka halkı, misafirperver, örf ve adetlerine bağlı, devletine ve bağımsızlığına düşkün olmasıyla bizlere çok benzemektedir."

"İlişkiler 2. Abdulhamid Han zamanında başladı"

Türk-Sri Lanka ilişkilerinin temelinin Osmanlı Devleti'ne dayandığını anlatan Yücelik şöyle devam etti; "Türkiye'nin Hint Okyanusu'nda stratejik konuma sahip Sri Lanka'yla diplomatik ilişkileri, 1864'te Osmanlı Devleti'nin Hassen Lebbe Marikkar'ı fahri konsolos olarak atamasıyla başladı. Adada Sultan II.Abdülhamid Han'ın teşvikleriyle Kolombo Hamidiye Mektebi, 1900'de Seylanlı Müslüman zenginler tarafından açılmıştır. 1889'da Kolombo'da "Müslümanların Dostu" adlı mecmua ile Hıristiyan misyonerlere karşı büyük bir mücadele başlatıldı. Bu gayretleri neticesinde o yıllarda Seylan Müslümanları cuma hutbelerinde Sultan II. Abdülhamid'in adını okuyor, mahkemelerinde Osmanlı'nın sembolü olarak fes giyiyorlardı. Ayrıca Seylanlı Müslümanlar; 1909'da Osmanlı Devleti donanmasına, Balkan Harbi'nde ve Kurtuluş Savaşı'nda da Anadolu'ya gizli ve bazen de açıktan yardımlar göndermişlerdir."

Darbe girişimine karşı ilk destek mektubu Sri Lanka'dan

Sri Lanka'nın, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından, 16 Temmuz 2016 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilk destek mektubunu yazan ülke olduğunu kaydeden Fatih Yücelik, "Coğrafi mesafelere rağmen bir kez daha yüreklerimizin ve halklarımızın birlikte olduğunu tüm dünyaya ilan etmiştir" dedi.

Konuşmasında, Türkiye'deki derneklerin ve hayırsever vatandaşların destekleriyle yapılan çalışmalara da yer veren Yücelik sözlerini şöyle tamamladı; "Türkiye ve Sri Lanka arasında tarihin derinliklerinden başlayıp halen süregelen ve gittikçe de güçlenen ilişkilere baktığımızda; iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin sadece çay ile sınırlı kalmadan, Sri Lanka'nın en güçlü sektörlerinden biri olan tekstil ve hazır giyim sektörlerinde de gelişim göstermesini ümit ediyorum. Sultan II. Abdülhamid Han ile başlayan dostluğumuzu, gönüllerindeki sevgi ve minnetkarlığın ifadesi olarak ülkenin en güzel orkidesinin ismini "Recep Tayyip Erdoğan" olarak tescil ettiren dost ve kardeş Sri Lanka'ya da Erzurum'dan selam olsun.

Büyükelçi Amza, "Ticaretimizi geliştirmeye hazırız"

Programda daha sonra konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik de, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artırılması için her türlü fırsatın değerlendirmesi gerektiğini ifade ederek, Türk işadamlarının dünyanın her yerinde olduğu gibi Sri Lanka'da da başarılı çalışmalara imza atacağına inandığını belirtti.

Başkan Yücelik'in ardından konuşan Sri Lanka Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza da, Erzurum'da gördükleri ilgi ve alakadan dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Büyükelçi Amza, coğrafi anlamda birbirinden uzak olan Türkiye ile Sri Lanka arasındaki ticari ilişkileri her şeye rağmen daha fazla artırmayı hedeflediklerini belirterek bunun için yoğun bir çaba gösterdiklerini söyledi. 2018 yılı Ocak ayında bu anlamda çok önemli bir toplantı yapılmasının planlandığını açıklayan Büyükelçi Amza, 14 konu başlığı altında gerçekleştirilecek toplantıda özellikle, Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu inşaat sektörü, çay üretimi ve turizm sektörleriyle ilgili konuların ağırlıklı olarak ele alınacağını vurguladı. Sri Lanka'nın Pakistan ve Hindistan'la mevcut serbest ticaret anlaşmalarının yanı sıra Çin, Güney Kore ve Laos gibi ülkelerle yapılacak anlaşmalarla Türk firmalar için de fırsatlar sunacağının altını çizen Büyükelçi, "Biz ticaretimizi geliştirmek için Sri Lanka olarak buna hazırız. Tıpkı Osmanlı döneminde, Abdulhamid Han döneminde olduğu gibi" diye konuştu.

Programda daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Vali Seyfettin Azizoğlu birer konuşma yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen Sri Lanka ile ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen bu tür etkinlikleri desteklerini kaydederek, "Çünkü şehirlerin gelişmesi, ülkelerin gelişmesi hep yaptığı ticarete bağlıdır. Şehrimizin ihracatının yeterli düzeyde olmadığını biliyoruz. Ancak bunun artması için işadamlarımızın yoğun çaba içerisinde olduğunu biliyor ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu anlamda Sri Lanka ile kuracağımız ticari ilişkilerin gelişmesi için de elimizden gelen desteği vermeye hazırız." dedi.

Vali Azizoğlu da, Büyükelçi Amza'yı ikinci kez ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bugün burada yaptığımız toplantı, dünyanın global bir köy olduğunu gösterdiği gibi, Türkiyemizin de dünyaya artık ne kadar yakınlaştığımızı gösteriyor." diye konuştu. Vali Azizoğlu ayrıca, en kısa zamanda Sri Lanka'ya bir gezi düzenlenmesi için program yapacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından, Büyükelçi Pakeer Mohideen Amza sinevizyon eşliğinde ülke tanıtımı yaptı. Ülkesindeki yatırım alanları ve potansiyel sektörleri hakkında önemli bilgiler veren Büyükelçi Amza, sunumun ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Programda, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik Büyükelçi Amza'ya günün anısına bir plaket verdi. Büyükelçi Amza da Başkan Yücelik'e ülkeye özgü Seylan çayı hediye etti.

Program sonunda davetliler Sri Lanka müzikleri eşliğinde ülkeyi tanıtan fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi.

ETSO’da Sri Lanka günü

ETSO’da Sri Lanka günü

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber