Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:45 BAL’da haftanın maçlarını yönetecek hakemler açıklandı08:45 Belen’de ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü08:44 Vali Çiçek, Develi Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi’ne çalışma ziyareti08:39 Mersin’de yasa dışı bahis operasyonu: 5 gözaltı08:24 Sınav günü gürültü kirliliği yapılmaması yönünde uyarı08:18 Bakan Yerlikaya: “İstanbul’da düzenlenen ‘Mahzen-29’ operasyonlarında organ...08:17 İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, “Gece meydana gelen patlama...08:16 Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu08:05 İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen...08:03 İzmir’deki silahlı kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti08:02 Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu07:28 İsrail’den İran’a İHA saldırısı06:45 Tokat’ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı06:06 Zorlu Holding binasına silahla ateş açıldı06:03 İzmir’de tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı06:01 İsrail, İran’a füze saldırısı başlattı05:03 Filistin’in BM’ye tam üyeliğini öneren karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi’n...04:48 Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp ka...04:38 Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı04:25 Trump’a yönelik tarihi “sus payı” davasında 12 kişilik jürinin seçimi tamam...
Sağlık 23 Eylül 2014 - 14:35 Yorum: 0

Evde diyaliz imkanı

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayata geçirilen proje kapsamında, periton diyalizi yöntemiyle hastalara hastaneye gitmeden evlerinde diyaliz yapabilme imkanı sağlandı.

Evde diyaliz imkanı

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşama geçirilen plan kapsamında, periton diyalizi yöntemiyle hastalara hastaneye gitmeden evlerinde diyaliz yapabilme olanağı sağlandı.

Hastanenin İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Sibel Koçak Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbrek yetmezliği bulunan hastalara organ nakli ya da diyaliz tedavisi uyguladıklarını anlattı. 

Yücel, diyalizin hastane ortamındaki 'hemodiyaliz' ve hastaların karın zarı kullanılarak evde yapılan 'periton diyalizi' olmak üzere ikiye ayrıldığını belirterek, periton diyaliz uygulamasının başka devletlerde de yaygın kullanıldığını ifade etti.

Periton diyalize tabip ve hastanın ortak karar verdiğini dile getiren Yücel, 'Hasta, yaklaşık 1 maaş eğitim verildikten sonra evde diyaliz modalitesini kendisi uyguluyor. Ayda bir kez tetkikleri ve tedavisi düzenlenmek üzere polikliniğimize başvuruyor. Dolayısıyla bu durum hastaya, hür ve daha kaliteli bir hayat sağlamış oluyor' diye konuştu.

'Periton diyalizi daha az maliyetli'

Yücel, periton diyalizinin maliyeti düşürdüğünü, hastaların da daha az ilaç kullanmasına imkan sağladığını vurgulayarak, uygulamanın hastaneye yatış oranlarını da azalttığını aktardı.

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Sibel Koçak Yücel, 'Hasta periton diyalizini uyguladıktan sonra normal hayatına devam edebilir. Okuyan veya çalışan hastalarımız var. Bir merkeze bağımlı olmamak onları daha hür ve mesut kılıyor. Şu anda periton diyalizi kullanılan takribî 70-80 hastamız var. Bu tedaviyi bilhassa çocuk ve yaşlı hastalarda öneriyoruz. Ancak hastalarımız kabul etmekte biraz zorlanıyor. O sebeple hastalara doktorlarına güvenmelerini öneriyorum' ifadelerini kullandı. 

'Bu yöntemde en ciddi şey; temizlik'

Periton diyalizi hemşiresi Arzu Öztürk, hastalara verilen eğitimlerde enfazla hijyen konusunu önemsediklerine işaret ederek, 'Eğitimlerdeki en ciddi konu; el yıkama. Hijyene fazla aşırı dikkat ediyoruz. Maske kullanımı, ev ortamının temizliği bizim için önemli. Hastalarımız bunları yaptığı sürece bir problem olmuyor. Ellerini yıkamadan diyaliz yapmamaları gerektiğini söylüyoruz' dedi. 

Öztürk, hastaların herhangi bir problemde kendilerine her an ulaşabildiklerini belirterek, şunları kaydetti:

'Periton diyalizi günde 4 kez uygulanıyor. İşlem 30 dakika bunun şeklinde kısa bir süre alıyor. Hasta arzusu bunun şeklinde tüm işlerini, ev temizliğini, yemeğini yapabiliyor. Hastalar, maaş kontroller için hastanede kan tahlillerini veriyor. Sonuçlar, doktor sebebi ile değerlendiriliyor ve tedavi düzenleniyor. Herhangi bir sorun olmadan hasta ayda bir, iki ayda bir hastaneye uğruyor. Geri kalan zamanını evinde geçiriyor. Tüm diyaliz hastaları bu yöntemi uygulayabilir. Temizliğine dikkat eden herkes bunu yapabilir.'

'Periton diyaliz benim için kolaylık'

Periton diyaliziyle tedavisine devam eden 49 yaşındaki Türkan Yıldız, yaklaşık 9 sene öncelikle böbrek yetmezliği tanısı konularak, evde diyaliz tedavisine başlandığını anlattı.

Bu yöntemin hastaneye gitmekten daha basit olduğunu dile getiren Yıldız, duygularını şu sözlerle aktardı: 

'Evde diyaliz hayatımı kolaylaştırdı. 06.00'da kalkıp, diyalizimi kendim uyguluyorum. Sonra yatıyorum. İstediğim süre dışarı çıkabiliyorum. Alışverişimi, ev işimi yapabiliyorum. Öyle geçiyor günüm. Doktorum, 'Sen bunu yaparsın. Çok berrak birisine benziyorsun' diyerek beni teşvik etti. Öyle başladık, yapıyoruz. Çok şükür şu temel kadar da hiç bir şey olmadı. Diyalizi bağlarken temizliğe, hijyene fazla aşırı dikkat ediyorum. Ellerimi, yıkadıktan sonra diyaliz bitene kadar hiç bir yere sürmüyorum. Evimin tüm temizliğini tek başıma yapıyorum. Diyalizimi kendim yapıyorum. İşlemim bittikten sonra pazara, çarşıya gidiyorum, alışverişimi, evimin işini yapıyorum. Bütün 6 saat benim. Bu 6 saatten sonra bir daha diyalizimi yapıyorum. Kalan süre gene benim. Yani benim için kolaylık.'

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber