Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 04 Eylül 2015 - 16:20 Yorum: 0

Evde Hasta Bakım Teknikerlerinin feryadı!

İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2009 yılında açılan ve 2011 yılında ilk mezunlarını veren "Evde Hasta Bakım Teknikeri" bölümü öğrencileri ve mezunları işsizlikten yana dertli.

Evde Hasta Bakım Teknikerlerinin feryadı!

Murat Çelik

İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2009 yılında açılan ve 2011 yılında ilk mezunlarını veren "Evde Hasta Bakım Teknikeri" bölümü öğrencileri ve mezunları işsizlikten yana dertli.

Ülkemizde, kronik hastalığı bulunan, felçli, tedavisi uzun süren, günlük zaruri ihtiyaçlarını bağımsız olarak karşılayamayan, bedensel faaliyetlerini yerine getiremeyen ve dolayısıyla başkalarının yardımına ve bakımına sürekli muhtaç olan insanların barınabileceği ve gerekli bakım hizmetleri alabileceği bakım ve rehabilitasyon merkezleri hemen hemen yok gibi olmasına rağmen Sağlıkta dönüşüm projesiyle zamanın Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın başlatmış olduğu projeyle kapsamında açılan evde hasta bakımı bölümü öğrencileri mezuniyet sonrası işsizler ordusuna dahil oluyor.

Malatya Güncel'e ulaşan İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulundan mezun olan Evde Hasta Bakım Teknikerlerinin feryadı; 

AYŞE GÜL (Evde Hasta Bakım Teknikeri) Bizler, ülkemizi sağlık sektöründe (devlet hastaneleri, asm tsm) temsil edecek, bu alanda gerekli eğitimi almış, Evde Hasta Bakımı öğrencileri ve mezunlarıyız. 2 yıl aldığımız eğitimler doğrultusunda (0- +65 yaş ) bakıma muhtaç bireylerin bakımı ve sağlık durumu takibi konusunda gerekli donanıma sahibiz ve . 27 Şubat’ta yayınlanan yönetmeliğe göre bizler Evde sağlık birimlerinde yer almalıyız fakat bizler atanamıyoruz atanamama sebebimiz ise görev tanımımızın yetersizliği olduğu söyleniyor. Yine görev tanımımızın yetersizliğinden kaynaklı özel hastanelerde çalıştırılmıyoruz. Başvuruya gittiğimizde görev tanımımızın yetersiz olduğu istersek bizi getir götür işleri için yada hademe olarak alabileceklerini söylüyorlar. Sorunlarımızın derhal giderilmesi evde hasta bakımı mezunlarının yeteri ilgiyi görmeleri gerekmektedir.

Tevhid Karabaş (Evde Hasta Bakım Teknikeri) Sağlık standartlarının yükseldiği dünyada hastanın sağlık hizmeti aramadığı sağlık hizmetinin hastaya gittiği, durumu yetersiz Olan hastaların sağlık hizmetinden yoksun kalmadığı bir sağlık sektörü amaçlayan dünyada ülkemizin de yer alması, maddi veya fiziki şartların engel olduğu kişilere de sağlık hizmetinin ulaşması noktasında hastaya en Iyi bir şekilde fiziki ve sosyal rehabilitasyon sağlamak, pansuman, enjeksiyon, sonda değişimi gibi müdahalelerde bulunmak Üstüne donanımlı bir şekilde eğitim ve öğretim gören evde Hasta bakımı bölümünün gerek Atama noktasında gerek görev yetkileri konusundaki mağduriyetin giderilmesi Hem meslek mensupları için hem de bu hizmete ihtiyaç duyan Hasta ve Hasta yakınları için büyük önem taşımaktadır. Avrupa ülkelerinde çok önem verilen bu hizmet ve mesleğin ülkemizde de başladığı gibi ilerlemesi ve gereken özenin gösterilmesini istiyoruz. 600 civarında cüzi bir miktar mezunu olmasına rağmen Atama yapılmaması bunu meslek edinen ve yeterki donanımda yetişen ferdleri bu bölümü boşuna mi okuduk düşüncesine itiyor. Bu hizmetin olumlu tepkilerinin görülmesi ve meslek tanımındaki iyileştirmenin yapılması ve kasım atamasında en az 300 kişilik bir alım olmasını istiyoruz.

 Arif BİBER (Evde Hasta Bakım Teknikeri) Sağlıkta dönüşüm projesiyle Sayın Recep AKDAĞIN başlatmış olduğu bu projeyle açılan evde hasta bakımı bölümü İki sene boyunca donanımlı bir şekilde ders görmemize rağmen şuan atama sayımız sıfır. Bu meslek tanımının ve kadro paylaşımının bizim yönümüzden de düşünülmesini ve emeklerimizin boşa gitmemesini istiyoruz. Bunları göz önünde bulundurabilirsiniz bu metni biz bütün vekiller yazdık bunu kullana bilirsiniz bütün sıkıntılarımızı kısa bir şekilde dile getirdik

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber