Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 19 Eylül 2014 - 16:05 Yorum: 0

"Evet" oyu kullananlar hayal kırıklığı yaşıyor

İskoçya'da, bağımsızlık yanlıları, oylamanın sonucundan duyduğu hayal kırıklığını dile getirirken, İskoç halkı İngiliz hükümetinin "daha fazla yetki" vaatlerinin gerçekleşmesini umuyor.

'Evet' oyu kullananlar hayal kırıklığı yaşıyor

Birleşik Krallık'tan ayrılmama kararının çıktığı İskoçya'da, bağımsızlık yanlıları, oylamanın sonucundan duyduğu düş kırıklığını dile getirirken, İskoç halkı İngiliz hükümetinin 'daha çok yetki' vaatlerinin gerçekleşmesini umuyor.

İskoçya'da dün düzenlenen tarihsel bağımsızlık referandumunda 2 milyon bin 926 seçmenin Birleşik Krallık ile birlikten, 1 milyon 617 bin 989 seçmen ise ayrılıktan yana oy kullandığının duyurulmasının ardından Anadolu Ajansı, İskoç seçmenlerle şehrin merkezindeki İskoçya özerk parlamentosu Holyrood'un önünde konuştu.

İşsiz olduğunu söz eden 26 yaşındaki Valerie MacLaren, referandumda 'bağımsızlığa evet' oyu kullandığını belirterek, neticeden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. MacLaren, neticeden ötürü 'aldatıldığını hissettiğini' söyleyerek, desteklediği 'bağımsızlığa evet' kampanyası kapsamında el bileğine 'evet' dövmesi yaptırdığını söyledi.  MacLaren, 'Mevcut tertip temelden demokratik değil. Benim için İskoçya ayrı bir memleket ve İskoçya'nın oyu Birleşik Krallık umumi seçimlerinde sayılmıyor. Sonuçtan ötürü iri düş kırıklığı yaşadım. Kendimi aldatılmış hissediyorum” dedi.

MacLaren, İngiliz hükümetinin çok sayıda yetki zamanı vaadinde bulunmasına ait şekilde ise 'Onlardan ne alabiliyorsak alacağız. Bu referandum tartışmalarından evvela de çok sayıda yetki sözü vardı. Açık konuşmak gerekirse yeni yetkilerin uygulamaya gireceğinden şüpheliyim. Kendimi bir kez daha aldatılmış hissedeceğim, fakat Westminister'da işler böyle yürüyor” halinde konuştu.

Tarihi rеfеrаndumdа 16 vе 17 yаşlаrındаkі İskoç gеnçlеr de ülkеlеrіnіn gеlесеğіylе іlgіlі kаrаr vеrmе sürесіndе yеr alarak, ilk kez oylarını kullandı.

Referanduma katılım oranının yüzde 82 bulunduğu ve sandıktan yüzde 59'la 'bağımsızlığa hayır' oyunun çıktığı İskoçya'nın kuzeydoğusundaki Aberdeen'de yaşayan 16 yaşındaki Nicola Fraser, sandığa gidene kadar kararsız olduğunu fakat gönlünden geçenin bağımsızlık bulunduğu için 'evet' oyu verdiğini söyledi. İskoçya’nın daha çok konuşma hakkına sahip olması gerektiğini savunan Fraser, 'Mevcut durum gülünç. Ancak her şeyin nasıl yönetildiğine elbette sırf İngiltere karar vermemeli. Geleceğe umutla bakıyorum, umarım her şey güzel gider' dedi.

Gözler, İngiliz hükümetinin vaatlerinde

Dün düzenlenen referandumda bağımsızlık için oy sağlayan üniversite öğrencisi Galean Miller da referandumdaki sonuçların birbirine yakın oranlar olduğuna dikkati çekerek, neticeden duyduğu düş kırıklığını vurguladı. Miller, Londra hükümetinin vadettiği yetkilerin uygulamaya girdiğini izlemeyi umduğunu dile getirdi.

17 yaşındaki Iona Torbet, kendisini Britanyalı şekilde tanımlayarak, Birleşik Krallık’ın parçası olmaktan gurur duyduğunu, bu sebeple birlikten kopmamak için 'hayır' oyu kullandığını söyledi. Torbet, 'İskoçya çok diri bir ülkenin parçası, bunun bozulmasını istemedim' derken, ülkedeki eğitim ve sıhhat sisteminin işlediğini ve İngiliz hükümetinden bunu bulunduğu haliyle devam ettirmesini beklediğini söyledi.

Birlik yanlısı 16 yaşındaki Erin Fyfe-McWilliam ise referandum sonucundan duyduğu mutluluğu belirterek, İskoç hükümetinin Birleşik Krallık'ta ahenk içinde çalışmalarını devam ettireceğine inandığını kaydetti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, bu sabah referandum sonucunun duyurulmasını takiben yaptığı açıklamada, İskoçya Özerk Parlamentosu'na daha çok yetki verileceğine dair sözlerin tutulacağını, konuya ait hukuk tasarısının ise ocak ayında hazır olacağını söylemişti. Cameron, İskoçya'ya daha çok yetki verme sürecini, Glasgow 2014 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunlarına başkanlık eden Lord Smith'in yürüteceğini açıklarken, Lord Smith'in vergilendirme, tüketim ve sosyal katkı bunun şeklinde konularda İskoçya'ya daha çok yetki verilmesi sürecini yürüteceğini dile getirmişti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber