Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 28 Kasım 2015 - 11:04 Yorum: 0

Evlenecek yetim kızlara devlet 2 yıllık maaş verecek

Evlenme yaşına gelen yetim kız çocukları 2 yıllık maaş tutarında toplu para alabiliyor. Ayrıca tüm evlenecekler de 'çeyiz hesabı'yla devlet katkısı kazanacak

Evlenecek yetim kızlara devlet 2 yıllık maaş verecek

Devlet vefat eden sigortalıların çocuklarına maaş verdiği gibi, evliliklerinde de yanlarında oluyor. Anne veya babasından ölüm aylığı alan kız çocukları evlendiklerinde bu maaşları kesiliyor. Şimdi 'çeyiz parası' uygulamasıyla yuva kuracak genç kızlara 2 yıllık maaşlarını peşin ve topluca alma imkanı verildi. Burada dikkat edilmesi gerekenlerden biri başvuru yapma zorunluluğu, diğeri de bu paranın bir kez veriliyor olması. Yani boşanıp yeniden evlenme durumunda çeyiz parasına başvurulamıyor. Bir üçüncü önemli nokta olarak da bu paranın sadece kız çocuklarına verilmesi.

HESABA KATKI GELİYOR

Çeyiz parası alan bir kızın aynı zamanda iki yıllık sağlık hizmeti de garanti altına alınıyor. Kocası kanalıyla sağlık yardımından faydalanamıyorsa iki yıl boyunca hastanelerde SGK'lı olarak tedavisini yaptırma hakkı da verildi. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise başvuru süresi. Eğer evlilikten sonraki beş yıl içinde başvuru yapılmazsa hakkınız yanabilir. Başvuru için bulunduğunuz yerdeki SGK müdürlüklerine gidebilirsiniz. Bu arada yeni bir evlilik yardımı da devreye giriyor. Bundan isteyen herkes yararlanacak. Şartlar ise bir bankada evlilik hesabı açmak ve 27 yaşından önce evleniyor olmak. Açılacak hesabın en az üç yıl sistemde kalması durumunda devlet de belli oranda katkı sağlayacak.

YENİ MEMUR

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişmesi çalışmalarında sona yaklaşılıyor. 50 yıllık, çağa uymayan bu yasa, yamalı bohçaya dönmüş durumda. Memurların daha çağdaş şartlara ve adaletli ücret sistemine kavuşacağı, performansı fazla olanın ödüllendirileceği, isim karmaşasının ortadan kalkacağı, yeni bir izin düzeninin geleceği kapsamlı bir yasa hazırlanıyor.

BAKAN SOYLU'NUN ÇANTASI DOLU

Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'yu yoğun bir dönem bekliyor. Asgari Ücret Komisyonu aralıkta toplanacak. Emekli zammı, yeni 657, kıdem tazminatı fonu gibi birçok konu ise masasında. Ayrıca pazartesi günü KPDK toplanacak. Sayın Soylu'ya hem hayırlı olsun diyor, hem de kolaylıklar diliyoruz.

Haber Kaynağı: SABAH
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber