Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 14 Haziran 2017 - 10:18 Yorum: 0

EXPO 2021 savaşın gölgesindeki Hatay ekonomisine can suyu olacak

Dünya çapındaki üç büyük organizasyondan biri olan EXPO 2021'i almaya hak kazanan Hatay, Suriye'deki iç savaşın olumsuz yansımaları yüzünden yaşadığı...

EXPO 2021 savaşın gölgesindeki Hatay ekonomisine can suyu olacak

Dünya çapındaki üç büyük organizasyondan biri olan EXPO 2021'i almaya hak kazanan Hatay, Suriye'deki iç savaşın olumsuz yansımaları yüzünden yaşadığı ekonomik sıkıntıları ve moralsizliği üzerinden atmaya hazırlanıyor. Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmek Çinçin, 4 yıl içinde kente 300 milyon TL'lik altyapı yatırımı yapılacağına dikkat çekerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da, "Orta Doğu'da kendi bölgemizde heyecanı doruğa çıkartacağız. Buradaki insanlarımızın ekonomik olarak da, psikolojik olarak da geleceğe daha güzel bakmasını sağlayacağız" dedi.

"Medeniyetler Bahçesi" projesi ile Avustralya ve Çin kentlerini geride bırakarak 2021 yılında yapılacak olan uluslararası Botanik EXPO'sunu almaya hak kazanan Hatay, Suriye'de yaşanan iç savaşın olumsuz ekonomik ve sosyal yansımalarını üzerinden atarak moral bulacak olmanın heyecanını yaşıyor. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, 2021 EXPO'nun Hatay'da yapılacak olmasının Hatay için ciddi bir kazanç olacağını söyledi. Çinçin, dört yıllık süreçte toplam 300 milyon TL Hatay'a yatırım yapılacağını belirterek, "Bu dört yıllık süreç içinde yaklaşık 300 milyon TL Hatay altyapısına yatırım yapılacak. Bu da Hatay'a uzun yıllar hizmet edecek bir altyapı olur. Bunun dışında 2,5 milyon turist hedefiyle yola çıkılmış. Bu da Hatay'ın hem yerel basınında hem de ulusal basınında, uluslararası basında gündeme gelmesi, bu da Hatay'a artı yazacak bir değer olur. Ancak yaklaşık dört yıllık bir süreç var. EXPO yer seçimleri yapıldıktan sonra her üç ayda bir ilerleme raporu yapılacak. Dolayısıyla bu konu hassasiyetle takip edilmesi gerekir ki EXPO yapma hakkını kaybetmeyelim. Buradan şu çıkmasın, altını çizmek istiyorum. EXPO artık bizim bir hakkımız değil, ev ödevlerini doğru yaptığımız tescil edilirse EXPO yapmaya hak kazanacağız. Bunu hiçbir zaman unutmamamız lazım" dedi.

Çinçin, sivil toplum örgütlerinin ve belediyelerin beraber çalışması gerektiğini de vurgulayarak, "STK'lar, belediyeler, sivil toplum beraber çalışması gerekir. Bu fikir etrafında kenetlenmesi gerekir. Bizim çok önemli 4 bine yakın endemik bitkimiz var Amanoslar'da. Bizim yerel kıymetlerimiz, değerlerimiz var. Bunları göz önüne çıkartmak lazım. Bunları ön plana çıkartmak lazım" uyarılarında bulundu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise, 2021'de de EXPO'yu dünyaya örnek olacak bir şekilde yapacaklarını kaydetti. Savaş, EXPO'yu bir yıla aşkın süredir almak için uğraştıklarını, karşılarına Avustralya ve Çin gibi güçlü devlerin çıktığını anlatarak, savaşın gölgesinde olmasına rağmen nihayetinde Hatay'ın EXPO'yu almaya hak kazandığı müjdesini verdi. Savaş, 2021'de de bu EXPO'yu dünyaya örnek olacak bir şekilde yapacaklarını ifade ederek, "Çok şükür savaşın gölgesinde olmamıza rağmen insanların buradan kaçmak için bahane aramasına rağmen, turistik geziye gelen insanların gelmekten imtina etmesine rağmen, yatırımcıların buraya gelmekten kaçmasına rağmen biz bu şartlarda bu bölgede EXPO'yu alma iradesini gösterdik. Ve bu iradenin arkasındayız. 2021'de de bu EXPO'yu dünyaya örnek olacak bir şekilde yapacağız. Ve Orta Doğu'da kendi bölgemizde heyecanı doruğa çıkartacağız. Ve buradaki insanlarımızın ekonomik olarakta, psikolojik olarak da geleceğe daha güzel bakmasını sağlayacağız. EXPO gerçekten dünyada üçüncü büyük organizasyon. Birincisi olimpiyat şampiyonası, ikincisi dünya kupası, üçüncüsü ise EXPO'lar" dedi.

EXPO'larda birçok çeşitlilik olduğunu ve bunların en önemlisinin Botanik EXPO'su olduğunu açıklayan Savaş, hem yerel hem de sivil dinamiklerle EXPO'nun altyapısını hazırlayacaklarını belirterek şunları kaydetti:

"EXPO Başkanımız, genel sekreterimiz, iki tane yönetim kurulu üyelerimiz bundan bir buçuk ay önce Hatay'a geldiler. Yapabileceğimiz yerleri gezdiler. Yer tespiti konusunda çalışma yaptılar. Artı Hatay'ın nabzını ölçtüler. Biz çok olumlu dönüşler alıyoruz başkanımızdan da, genel sekreterimizden de, yönetim kurulu üyelerinden de. İnşallah eylüle kadar biz bütün buradaki hem resmi hem de sivil dinamiklerimizle EXPO'nun altyapısını hazırlayacağız. Anayasasını hazırlayacağız, yol haritasını çıkartacağız. İnşallah eylül ayında yapılan genel kurulda bizim yol haritamız da çıkmış olacak. Hatay'da nerelerde EXPO'yu yapacağımızda genel kurul tarafından belirlenmiş olacak. Bizim anayasamızı ya kabul edecekler ya yönlendirecekler. Ama biz ciddi ciddi bu işe başladık, imzalar atıldı. İnşallah yer tespiti de eylülde yapıldıktan sonra çok daha hızlı yol alacağız. Belki Hatay Büyükşehir Belediyesi aldı bunu ama bu organizasyon Hatay'ın ve Türkiye'nin artık. Hem Türkiye Cumhuriyeti'nin hem Hatay'daki tüm dinamiklerin bu güzel olaydan ilgilenmesi ve EXPO'yu güzel bir şekilde sonuçlandırmamız için mekan hareketlerinin yapılması lazım. Biz ödevimizi yapıyoruz. Ama yapması gereken mercilerin de yanımızda olmasını bekliyoruz."

EXPO 2021 savaşın gölgesindeki Hatay ekonomisine can suyu olacak

EXPO 2021 savaşın gölgesindeki Hatay ekonomisine can suyu olacak

EXPO 2021 savaşın gölgesindeki Hatay ekonomisine can suyu olacak

EXPO 2021 savaşın gölgesindeki Hatay ekonomisine can suyu olacak

EXPO 2021 savaşın gölgesindeki Hatay ekonomisine can suyu olacak

EXPO 2021 savaşın gölgesindeki Hatay ekonomisine can suyu olacak

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber