Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 26 Kasım 2014 - 11:48 Yorum: 0

Ezidilerin Diyarbakır'da soğukla mücadelesi

Irak'tan IŞİD saldırıları nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Diyarbakır'da belediyenin oluşturduğu kampa yerleştirilen Ezidileri zor günler bekliyor

Ezidilerin Diyarbakır'da soğukla mücadelesi

DİYARBAKIR (AA) - AZİZ ASLAN - Irak'ın Sincar bölgesinden terör örgütü IŞİD'in saldırıları nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan ve kamplarda kalan Ezidileri, havaların soğumasıyla zor günler bekliyor.

Diyarbakır'a gelen 4 bini aşkın Ezidinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce yerleştirildiği Yenişehir Spor Tesisleri'ndeki kampta eksiklikler nedeniyle büyük sıkıntı yaşanıyor. 

Çıplak ayakla oyun oynadıkları için üşüyen çocuklar, çadırlarda elektrikli ısıtıcılarla ısıtmaya çalışıyor. Ancak yaşanan elektrik kesintisi ve arıza nedeniyle çadırların ısınması mümkün olmuyor.

Havaların soğuması nedeniyle kendilerine tahsis edilen yazlık çadırda elektrikli ısıtıcılarının yeterli olmadığını belirten Ezidiler, özellikle yaşlı, hasta ve çocukların büyük sıkıntı yaşadığını ifade ettiler.

Her gün 3 öğün yemeğin dağıtıldığı, çocuk ve gençlerin yoğunlukta olduğu kampta, belediye personelleri yaptığı çalışmalarla Ezidilere destek veriyor.

Zeytindalı Barış Platformu Sözcüsü Muhammed Akar beraberinde doktor ve öğretmenin de bulunduğu heyetle kampta incelemede bulunarak, ailelerin sağlık, barınma ve eğitim konularındaki eksikliklerini tespit etti.

- "Bazı çocuklar büyük travma yaşıyor"

Akar AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampın kış şartlarına elverişli olmadığını söyledi.

Önümüzdeki ay sıcaklığın daha da azalacağını vurgulayan Akar, şöyle konuştu:

"Ezidilerin bu çadırlarda kış mevsimini geçirmesi mümkün değil. Kampta çok sayıda hasta, yaşlı, kadın ve çocuk var. Bu çocukların bir kısmı engellidir. Birçok çocuk, IŞİD saldırılarında anne ve babasını kaybettiği için bazı çocuklar büyük travma yaşıyor."

Hastalanan Ezidilerin, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi ile devlet hastanelerindeki tedavilerinin karşılanmadığını savunan Akar, şunları kaydetti:

"Tedavilerinde yaşanan sıkıntı giderilmelidir. Kampta bulunan Ezidiler elektrikli sobalarla ısınıyorlar. Kentte yaşanan elektrik sorunu kampa da yansıyor. Elektrikler bazen 5 saat kesiliyor. Bu nedenle kampa acilen jeneratör gerekiyor. Burada özellikle çocuklara sahip çıkılmalıdır. Çünkü kampta engelli çocuklar da var. Anne ve babaları vurulduğu için bu çocuklar sahipsiz kalmıştır. Devletin sosyal hizmetler konusunda bu çocuklara sahip çıkması gerekiyor."

- Kendi yemeklerini yapmak istiyorlar

Akar, 4 bini aşkın kişiye toplu olarak yapılan yemeklerden yaşlı, hasta ve çocukların yiyemediğini dile getirerek, ailelerin yemeklerini kendilerinin yapması konusunda taleplerinin olduğunu söyledi.

Ezidilerin çadır yerine konteynerlere yerleştirilmesi gerektiğini aktaran Akar, şöyle devam etti:

"Valilik ve AFAD ile konteyner verilmesi konusunda görüşmemiz olacak. Nusaybin ilçesinde 8 çadırı bünyesinde barındırabilen kış şartlarına elverişli büyük çadırlar Diyarbakır'da da kurulmalıdır. Hükümet yetkilileri ile kamu kurumlarının bu konuda yardım etmelerini istiyoruz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber