Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 22 Ekim 2014 - 17:03 Yorum: 0

F-35'e ROKETSAN füzesi

ROKETSAN ile Lockheed Martin arasında, F-35 savaş uçağında yerli imkanlarla üretilen yeni nesil hassas güdümlü füze SOM-J'nin kullanılması için işbirliği anlaşması imzalandı

F-35'e ROKETSAN füzesi

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, 'Lockheed Martin ile kuracağımız uzun devir stratejik ortaklık yardımıyla SOM-J füzesinin başta ABD olmak üzere, başka arkadaş ve müttefik devletlerin silahlı kuvvetleri için rekabetçi bir alternatif şekilde öne çıkabileceğini hesap ediyorum' dedi.

ROKETSAN ile Lockheed Martin Martin Missiles and Fire Control arasında, F-35 harp uçağında yerli imkanlarla üretilen yeni kuşak içli güdümlü füze SOM-J'nin kullanılması için işbirliği anlaşması imzalandı. 

Demir, Savunma Sanayii Müsteşarlığında gerçekleştirilen imza töreninde, savunma sanayisi açısından mühim bir işbirliğinin temelinin atıldığını belirterek, 'Kavramsal tasarımdan uyum mühendisliğine, tasarım doğrulamasından uçuşa elverişlilik testlerine kadar bütün mühendislik süreçlerini Türkiye'de yürüttüğümüz bir ürünün, dışsatım pontansiyeline yönelik zinde bir adımı atmış olacağız' diye konuştu.

Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen SOM-J füzesinin çeşitli konfigürüsyonlar yapılarak başka F-35 kullanıcıları yönünden da tercih edilebileceğini anlatım eden Demir, 'Lockheed Martin ile kuracağımız uzun devir stratejik ortaklık yardımıyla SOM-J füzesinin başta ABD olmak üzere, başka arkadaş ve müttefik devletlerin silahlı kuvvetleri için rekabetçi bir alternatif şekilde öne çıkabileceğini hesap ediyorum' değerlendirmesinde bulundu.

Füzenin geliştirme etabının TÜBİTAK tarafından, endüstrileştirme etabının ise ROKETSAN yönünden gerçekleştirildiğini söz eden Demir, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Tören öncesinde ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile görüştüklerini kaydeden Demir, 'Türkiye ile ABD içinde askeri işbirliği alanının, bundan sonra bir müşteri-satıcı ilişkisinden çok, beraber üretim, beraber faaliyetler zincirine dönüşmesi gerektiğini konuştuk' dedi.

ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kaptan da iki firma arasındaki işbirliğinin önemine dikkati çekerek, 'Lockheed Martin ile bu işbirliğinin yeni pazarlara, yeni ufuklara, yeni yatırımlara, yeni fırsatlara dönüşeceğini ve her iki ülkeye kocaman katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. ROKETSAN şekilde hedefimiz, üstün teknoloji ürünlerimiz ile Türkiye'nin gururu olmaya devam etmektir' diye konuştu.

Söz konusu işbirliğinin Türk savunma sanayisi için kocaman bir adım olduğunu belirten Kaptan, yeni kuşak uzun menzilli roket sistemine ait böyle bir anlaşmaya imza atmaktan ötürü gurur duyduklarını anlatım etti.

Lockheed Martin Missiles and Fire Control Başkan Yardımcısı Rick Edward da 'Türkiye'nin son senelerde roket sanayisinde gerçekleştirdiği gelişme bütün dünyada takdire değer. Türkiye'nin F-35 roket sistemine katılması fazla aşırı önemli. Biz Türkiye'yi, Türk Silah Kuvvetlerini ve öbür müşterilerimizi asla bu roket sistemiyle düş kırıklığına uğratmayız' diye konuştu.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuşoğlu da böyle bir çalışmaya yardım sağladıklarından ötürü gurur duyduklarını ifade etti.

Konuşmaların peşinden hatıra vesikası ve işbirliği anlaşması imzalandı.

SOM sistemi

Türkiye'de özgün şekilde geliştirilen SOM sistemi, otonom, uzun menzilli, düşük görünürlüklü, bütün hava koşulları için tasarlanmış, yüksek hassasiyetli havadan karaya seyir füzesi şekilde tanımlanıyor. SOM-J varyantı ise Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılamak üzere, F-35 uçağının iç silah istasyonunda taşınabilecek biçimde hususi şekilde geliştiriliyor. 

İşbirliği anlaşması kapsamında, SOM-J'nin ABD ve F-35 kullanıcısı başka devletlerin hizmetine sunulması için kurumlar içinde beraber meslek yapılması ve füzenin başka hava platformlarına uygulanmak üzere bütün dünyada beraber pazarlanması öngörülüyor.

ETİKETLER: Füze , Roketsan , Savaş Uçağı
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber