Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 26 Kasım 2014 - 23:31 Yorum: 0

Faiz lobisi ayağını denk alsın

Bakan Nihat Zeybekçi, "Faiz lobisi, yüksek oranlı faiz kullandıran banka ve faktoring şirketleri ayaklarını denk alsınlar, gerekeni yaparız" uyarısında bulundu.

Faiz lobisi ayağını denk alsın

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Faiz lobisi, yüksek oranlı nema kullandıran banka ve faktoring şirketleri ayaklarını denk alsınlar, gerekeni yaparız” dedi.  

Zeybekci, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin Kasım ayı toplantısında üyelerin sorularını yanıtladı.

Kamunun ihale şartnamesinin 'Ne olur ne olmaz' anlayışıyla öteki bir noktaya götürüldüğünden anlatım eden Zeybekci, bunun takipçisi olacağını söyledi.

Zeybekci, üyelerden gelen faizle ilgili sorular üstüne şunları kaydetti: 

“Halletmemiz gereken en mühim konulardan biri, enflasyon-faiz-cari açık üçlemesi. Türkiye şekilde enflasyonla mücadeleyi yine gözden geçirmemiz gerekiyor.  Enflasyonla mücadeleye üretimi, arzı artırma yöntemiyle yaklaşırsak gerçek açıdan enflasyonla savaş etmiş oluruz. Birinci önceliğimiz üretimi, ihracatı artırmak. Enflasyonun ortadan kalktığı ortamlarda da faizle ilgili aşırı kocaman avantaj elde etmiş olacağız.'

'Şu anda Türkiye’de ne yazık ki isteyerek, bilerek hata bir algı yönlendirmesi var' diyen Zeybekci, şöyle devam etti:

'(Efendim enflasyon yüzde 9 bulunduğu için gösterge faizin daha aşağı inmesi teknik şekilde olası değildir) diyorlar. Hadi canım sende! Kimi kandırıyorsun sen? Eğer memlekette enflasyonla faizi karşılaştıracaksan faizle beklenti enflasyonunu karşılaştır, o süre konuşalım. Ya da bugün en aşırı vaziyette yüzde 12, fırsatına kıyasla yüzde 14-15 sularında faizlerle karşılaşıyoruz. Faktoring tarafına hiç girmek istemiyorum bile. Faiz lobisi, yüksek nema kullandıran banka ve faktoring şirketleri ayaklarını denk alsınlar, bunun gereğini yaparız. Bu memlekette bunlara müsaade etmeyiz.  2015 yılının sonunda bu memlekette Şayet beklenti enflasyonu yüzde 6 seviyesindeyse siz bugün vermiş olduğunuz bir krediyle kazanç yapıcak bulunan bir sanayiciyi, KOBİ’yi yahut esnafı yüzde 14 sularında faizle muhatap ederseniz reel faiz, ödenen gerçek nema yüzde 100 seviyesindeyse bu Türkiye için katlanılabilir, sürdürülebilir değildir.' 

'ABD Merkez Bankası Fed’in nema politikasını bahane şekilde sunan Türkiye’de bir nema lobisinin yönetildiğini' belirten Zeybekci, 'Türkiye’de ABD Merkez Bankasının aldığı kararlardan etkilenmemiz olacaktır lakin bir Brezilya gibi, Güney Afrika benzeri olmayacaktır. Faiz meselesinin de Türkiye’deki kandırmacanın da peşini bırakmayacağız' dedi.

Faizin aşağı yönlü hareketlenmesinin sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Zeybekci, 'Bunu söylemekten dilimizde tüy bitti' ifadesini kullandı. 

Muhabir: Eda Fatma Topçu

Kaynak: AA

ETİKETLER: Faiz , lobisi , ayağınık , alsın
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber