Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 22 Aralık 2014 - 18:03 Yorum: 0

Faizlerin düşmesi hepimizin ortak arzusu

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "Faizlerin düşmesi hepimizin ortak arzusu. Yatırımların daha fazla canlanması, yatırım kredi maliyetlerinin düşmesi bütün ekonomi için son derece önemli" dedi.

Faizlerin düşmesi hepimizin ortak arzusu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 'Faizlerin düşmesi elbette hepimizin ortak arzusu. Yatırımların daha çok canlanması, kazanç kredi maliyetlerinin düşmesi hem hususi piyasa hem de tüm iktisat için son derece önemli' dedi.

Yılmaz, A Haber televizyonunda katıldığı programda gündeme ait soruları yanıtladı.

Çözüm sürecine ait değerlendirmede bulunan Yılmaz, sürecin Türkiye için hayati olduğunu belirtti. Sürecin, demokratikleşme ve refahın artmasında çok önemli olduğuna belli eden Yılmaz Türkiye'nin uzun yıllar aşırı ağır bedeller ödediğini söyledi. Yılmaz, 'Bu sorunları aşıp dünyada aşırı daha iyi bir yere gelmemiz gerekiyor. Bunun yolu da çözüm sürecinden geçiyor. Biz başından bu güne kadar hükümet şekilde aşırı kararlı olduk. Cesaretle tüm risklerini adisyona katarak bu işe kocaman bir kararlılıkla devam ettik. Süreç devam ederken halk düzeninin de korunması ve çözüm sürecinin ruhuna marjinal bulunan tüm eylemlerden, tüm söylemlerden uzaklaşılması aşırı önemli, bunu da süreç arasında hep ortak görmüş olacağız' diye konuştu.

Cevdet Yılmaz, çözüm sürecinin pratik olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'İçeride ve dışarıda, uzun yıllar bu çatışmalardan, bu kavgalardan beslenen kesimler var. Bu süreçleri provoke etmeye çalışanlar var. Biz kardeş kanı akmasın diyoruz, biz bir mutluluk ortamı olsun diyoruz. Çözüm süreciyle Türkiye, prangalarından kurtulacak, aşırı daha seri kalkınacak, her bakımdan gelişecek, çok daha iyi bir noktaya gelecek. Ama bunu istemeyenler de mani olmaya çalışacaklar. Bize düşen, bütün bu işe muhatap bulunan kesimlere düşüş gösteren görev, aşırı uyanık olmak, provokasyonlara gelmemek.'

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planlarına da yer veren Yılmaz, lüks tüketimin caydırılmasını, daha çok tasarruf yapılmasını hedeflediklerini anlattı.

Yılmaz, Merkez Bankasının müstakil bir kurum şekilde karar verdiğini vurgulayarak, 'Faizlerin düşmesi elbette hepimizin ortak arzusu. Yatırımların daha çok canlanması, kazanç kredi maliyetlerinin düşmesi hem hususi piyasa için, hem tüm iktisat için son derece önemli. Bununda düşmesini elbette arzu ediyoruz fakat o kararı Merkez Bankası verecek. Yeter ki siyasal istikrar devam etsin, reformlarımız devam etsin. Ben inanıyorum ki er ve ya geç faizler de aşırı daha düşük seviyelere inecektir' ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyonda bu seneden başlayarak müspet etkileri olacağını belirten Yılmaz, 'Yılsonu itibarıyla 9'un altında bir enflasyon olabileceği bundan böyle görünüyor, kaç olacağını hep ortak göreceğiz. Gelecek yılda gene kademeli bir biçimde düşürmeye devam edeceğiz. Petrol fiyatları 60 dolarlar seviyesi devam ederse enflasyonda aşırı mühim bir etkisi olacağını hep ortak göreceğiz. Cari açığımızda da mühim bir etkisi olacak. Biz Kalkınma Bakanlığı şekilde bir simülasyon yaptık, 60 dolar bunun şeklinde bir fiyat olursa ati sene için ortalamada bu cari açığımızı 1,8 puan düşürüyor' değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti'nin iktidara geldiği tarihten bu yana çalışan sayısının 19 milyon seviyesinden 26 milyona çıktığını belirten Yılmaz, 'Bundan sonraki süreçte de gene istihdama ana bir öncelik şekilde yaklaşacağız ve politikalarımızı etken bir biçimde devam ettireceğiz, gerekirse ilave bazı tedbirler de alarak... Bu yılda gerçekte işsizlik oranlarını tek hanede kapatacağız inşallah. ati yılda bu yıldan daha iyi olacak' dedi.

Kaynak: AA

ETİKETLER: Faizn , düşmesi , hepimizin , ortak , arzusu
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber