Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 04 Mart 2015 - 15:58 Yorum: 0

Fatsa'da yapılan 1. Tarım Şurası

ORDU (AA) - Fatsa Kaymakamlığı ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde 6 Ocak'ta yapılan 1. Tarım Şurası'nın sonucu açıklandı.Fatsa Gıda Tarım ve Hayvancılık...

Fatsa'da yapılan 1. Tarım Şurası

ORDU (AA) - Fatsa Kaymakamlığı ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde 6 Ocak'ta yapılan 1. Tarım Şurası'nın sonucu açıklandı.

Fatsa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz, yapılan ilk tarım şurasının sonuçlarına göre, atadan ve babadan görme usul ve metotlarla modern tarımın yapılamayacağını söyledi.

Ayaz, “Tarımla uğraşan nüfus çok yaşlandı, kullanılan usul ve metotlar 50 yıldır hiç değişmedi. Tarıma artık mühendis eli değmelidir. Mühendislerin girişimci olarak ülkemiz tarımında yerini alması, onu düştüğü dar boğazdan kurtaracaktır" dedi.

Fatsa’da tarımın lokomotifinin fındık olduğunu vurgulayan Ayaz, şöyle devam etti:

"İlçemizde arazi yapısının eğimli ve toprak derinliğinin az olması diğer ürünlerin yetiştirilmesini kısıtlamaktadır. Verimi düşük olmasına rağmen yüksek fiyattan alıcı bulması ile birim alandan elde edilen gelirin diğer ürünlerden daha fazla olması fındığı alternatifsiz kılmaktadır. Maliyetler rekabet ettiğimiz ülkelere göre çok yüksek, dekar başına alınan verim çok düşük. Arazi yapısının çok meyilli olması ve girdi masraflarının fazlalığı, tarımsal ve hayvansal üretimde maliyetleri çok yükseltmekte ve üreticilerimizin kendisi ile aynı ürünleri üreten ülkelerle rekabet etmesini zorlaştırmaktadır."

Mevcut fındık bahçelerinin çok yaşlı olduğunu anlatan Ayaz, bu bahçelerde zaman geçirilmeden gençleştirme yapılmasını gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçeleri daha iyi çeşitlerle yeniden tesis edilmelidir. Çiftçimiz fındık tarımını bilmiyor. Çiftçilerimizin doğru çeşitler kullanılarak, doğru budama teknikleri, analiz ve tespitlere uygun gübreleme ve ilaçlama uygulamaları yapmaları sağlanmalıdır. Alternatif ürünler yaygınlaştırılmalıdır. İlçemizde temel tarım ürünü fındık olmasına rağmen çilek, ceviz, kivi,  elma, süs bitkisi gibi ürünler değerlendirmeye alınmalıdır. Fatsa’da tavukçuluk ivme kazanmalıdır. İlçemiz genelinde ağırlıklı olarak broyler başta olmak üzere, yumurtacı fason üreticilik yaygınlaştırılmalıdır. Kırmızı et entegre tesisi kurulmalı ve canlı hayvan pazarı tesis edilmelidir."

Ayaz, en kısa zamanda Fatsa Tarım Şurası'nda alınan kararlara paralel olarak eylem planları hazırlayacaklarını ve gerekli çalışmaları ivedilikle yapacaklarını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber