Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 17 Kasım 2017 - 15:53 Yorum: 0

Faysal Sun: “Son 5 yıldır bulgur ihracatında birinciyiz”

Mardin Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, "Bugün Mardin'de 15 bulgur fabrikası var. Türkiye'deki yıllık toplam 1 milyon ton bulgur üretiminin...

Faysal Sun: “Son 5 yıldır bulgur ihracatında birinciyiz”

Mardin Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, "Bugün Mardin'de 15 bulgur fabrikası var. Türkiye'deki yıllık toplam 1 milyon ton bulgur üretiminin yüzde 25'ini, 250 bin tonluk ihracatınsa yüzde 35'ini tek başına Mardin sağlıyor" dedi.

Mardin Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, Türkiye'nin dünya pazarında en büyük bulgur üreticisi olduğunu ifade ederek Mardin'in bu üretimde yüzde 25 paya sahip olduğunu söyledi.

Nişasta değeri düşük, protein değeri yüksek olan Mardin buğdayının, Türkiye'nin ve dünyanın en kaliteli bulgur buğdayı olduğunu iddia eden Başkan Faysal Sun, 250 bin tonluk ihracatın yüzde 35'ini tek başına Mardin'in karşıladığını belirterek, "Türkiye dünyanın en büyük bulgur üreticisi ve bulgur, Mardin'in en önemli tarım ürünü. Son 5 yıldır bulgur ihracatında birinciyiz. Bugün Mardin'de 15 bulgur fabrikası var. Türkiye'deki yıllık toplam 1 milyon ton bulgur üretiminin yüzde 25'ini, 250 bin tonluk ihracatınsa yüzde 35'ini tek başına Mardin sağlıyor.

Mardin bereketli Mezopotamya Ovası üzerinde kurulu olmasından dolayı çok stratejik bir öneme sahip. Türkiye'nin ve dünyanın en kaliteli bulgur buğdayı burada yetişir. Mardin ovasının toprağı, demir ve mineral bakımından zengin olduğu için başka topraklara kıyasla daha kaliteli ve protein oranı yüksek buğdaylara hayat veriyor" diye konuştu.

Nişasta değeri düşük, protein değeri yüksek

Geleneksel üretimi desteklediklerini ifade eden Başkan Sun, şöyle konuştu: "Hiçbir aşamada katkı maddesi kullanmadan, geleneksel üretimde olduğu gibi buğdayı sadece su ile işleyerek bulgur üretiyoruz. Az yağış alan ovada üretilen buğdaylar tüm besleyici mineralleri kendi içinde saklıyor; böylece besin değerleri diğer topraklarda yetişen buğdaylara göre çok daha yüksek oluyor. Bu buğdaydan üretilen Mardin bulguru nişasta değeri düşük, protein değeri yüksek olduğundan sağlık için oldukça faydalı. Bu sayede sert durum buğdaylarının Mezopotamya güneşinden aldığı altın rengi kaybolmuyor ve bulgura kendi rengini veriyor".

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber