Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 22 Aralık 2014 - 11:18 Yorum: 0

Fazla tuza karşı ''maket tuzluk''lu önlem

Edirne Valisi Şahin’in tuz kullanımının azaltılmasına yönelik genelgesi kapsamında, kentteki birçok restoran ve kafede masalara maket tuzluklar yerleştirildi

Fazla tuza karşı ''maket tuzluk''lu önlem

EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in, tuz kullanımının azaltılmasına yönelik genelgesi kapsamında, restoran ve kafelere maket tuzluk dağıtıldı. 

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) tarafından dağıtılan tuzluk şeklindeki maketin bir bölümünde, günlük olarak kullanılması gereken 5 gram tuz, diğer tarafta ise genellikle kullanılan 18 gram tuz yer alıyor. Maketin üzerinde ayrıca tuzun zararına yönelik uyarılar da var.

Edirne Valisi Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önerisiyle İl Hıfzıssıhha Kurulundan tuz kullanımının azaltılması yönünde karar çıktığını ve yayımladığı genelgeyle de Edirne’deki işletmelerde tuzlukların masadan kaldırıldığını anımsattı.

Tuz kullanımının Türkiye’de sağlığı tehdit eder boyutta olduğu için böyle bir uygulamaya imza attıklarını ifade eden Vali Şahin, şöyle konuştu:

“Vücuda yeterli oranda alınan fazla tuzun hiçbir faydası yok, aksine önlenemez zararları var. Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıklar, eklem sertliği, hızlı kilo alımı, kemik erimesi, böbrek yetmezliği, hormon dengesizlikleri gibi pek çok hastalığa davetiye çıkaran aşırı tuz kullanımının önüne geçmeliydik. Öyle yaptık. Önce tuzlukları masadan kaldırdık. Artık kafe, restoran gibi gıda satılan yerlerde masada tuz yok. Müşteri isterse veriliyor."

Şahin, tuzlukların yerine, bir tarafta makul diğer tarafta aşırı tuz oranını gösteren maketler yerleştirildiğini belirtti.

Maketlerin vatandaşın tuz kullanımını azaltmasını sağlamaya yardımcı olacağını dile getiren Şahin, "Maket tuzluklar, tuz isteyeni iki kez düşünmeye sevk edecek" diye konuştu.

 

- Maketler ücretsiz dağıtıldı

 

EDESOB Başkanı Emin İnağ da tuz tüketiminin önüne geçilmesi için esnafa maketi ücretsiz dağıttıklarını söyledi. 

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar ise Edirne Valisi Şahin'in sağlık yolunda attığı adımları yerinde bulduğunu ifade ederek, hem Şahin'e hem de maketleri ücretsiz dağıtan EDESOB Başkanı İnağ'a teşekkür etti.

Şahin, daha önce de çay salonları, kahvehane ve kafelere hijyen açısından bulaşık makinesi bulundurma ve içecekleri tek şekerle ikram zorunluluğu getirmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber