Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 21 Ekim 2014 - 15:33 Yorum: 0

Felçli hastalara umut ışığı

Dünyada ilk kez denenen bir yöntemle felçli bir kişi burun boşluğundan alınan kök hücrelerin omuriliğine nakledilmesinin ardından yeniden yürümeye başladı.

Felçli hastalara umut ışığı

Polonya'da İngiliz bilim adamlarının katkısıyla yürütülen araştırmada, 2010 yılında uğradığı bıçaklı hücum neticesinde göğsünden aşağısı inme bulunan 40 yaşındaki Darek Fidyka'nın omuriliğine koku alma hücreleri operasyonla nakledildi.

Tedaviden iki yıl sonra tutunarak yürüyebilen Fidyka, yine yürüyebilmenin 'inanılmaz bir duygu' olduğunu söyledi. Fidyka, 'Vücudunuzun yarısının hissedemediğinizde çaresizsiniz. Fakat o duygu arka geldiğinde kendinizi tekrardan doğmuş benzeri hissediyorsunuz' diye konuştu.

Projede yer sektör İngiliz bilim adamlarına başkanlık eden University College London Nöroloji Enstitüsü'nden Profesör Geoff Raisman ise elde edilen başarının 'insanın Ay'da yürümesinden daha mühim bir gelişme' olduğunu dile getirdi.

Nakil operasyonunda kendini devamlı yenileyen koku alma hücreleri kullanıldı. Kültür ortamında çoğaltılan hücreler, bıçak darbeleri almış bölgenin üzerine ve altına yerleştirildi. Omuriliğin zedelendiği bölgenin altına ve üzerine bu yolla 100 mikroenjeksiyon yapıldı. 

Bilim adamları, koku almayı sağlayan kompleks ağdaki sinirlerin, bireyin yetişkinlik yaşamı boyunca kendini yenileyen yegane sinir hücreleri olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, koku almada uzmanlaşmış hücrelerin olduğu bölgeden tahsil edilen kök hücrelerin omuriliğe yerleştirilmesinin buradaki dokuların birbirine bağlanmasına destekçi olduğunu anlatım ediyor. 

Felçli hastalara ümit sağlayan araştırmanın detayları Cell Transplantation dergisinde yayımlandı.

ETİKETLER: Polonya , Omirilik , Kök Hüçre , Felç
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber