Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Asayiş 21 Ağustos 2017 - 17:48 Yorum: 0

FETÖ’nün İstanbul’daki ana davasına savunmalarla devam ediliyor

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'da görülen "ana darbe davası'nda, müşteki avukatlarından birinin savunma yapan sanık Ahmet Güneş'e,...

FETÖ’nün İstanbul’daki ana davasına savunmalarla devam ediliyor

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'da görülen "ana darbe davası'nda, müşteki avukatlarından birinin savunma yapan sanık Ahmet Güneş'e, "Fetullah Gülen'i tanıyor musunuz" şeklinde soru sorması üzerine sanığın, "Sizin kadar tanıyorum" diye cevap vermesi salonda gerginliğe neden oldu.

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Yurtta sulh konseyi" İstanbul yapılanmasını da kapsayan İstanbul'daki "ana darbe davası'nda aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 24 sanığın yargılanmasına devam edildi. Silivri 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5.celsesi görülen duruşmaya 15 tutuklu sanık cezaevinden getirilirken, taraf avukatları da salonda hazır bulundu.

Müdahillik talepleri alındı

Duruşmada söz alan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, "Darbe girişimi nedeniyle görmüş olduğumuz zararlardan dolayı davaya müdahil olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Bunun üzerine TÜRSAB, Hukukçu Kadınlar Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bazı şehit yakınları ile gaziler de davaya katılma talebinde bulundu.

Katılma taleplerine ilişkin değerlendirme yapan mahkeme heyeti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve şehit, gazi yakınlarının katılma talebini kabul ederken, diğer kurumların katılma taleplerini reddetti.

İzleyici salondan çıkarıldı

Tutuklu sanık eski Hava Harp Okulu Dekanı Kurmay Albay Ahmet Gümüş'ün savunmasına, "Öncelikle şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" şeklinde başlaması üzerine bir izleyici bağırarak tepki gösterdi. Mahkeme başkanının uyarması üzerine bağırmaya devam eden izleyici salondan çıkarıldı.

"Bana bağlı öğretim görevlileri bilimle uğraşan insanlardır"

Darbe eylemlerinin hazırlıklarında yer almadığını söyleyen sanık Gümüş, "Ben darbe eylemiyle alakalı hiçbir toplantıdan haberdar olmadım, hiçbir toplantıya katılmadım. 14-15 Temmuzda rutin dışı eylemim olmamıştır. Bana bağlı öğretim görevlileri bilimle uğraşan insanlardır. Bu kişilerin silahlı eylemde bulunmaları söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

Darbe girişimi sırasında Hava unsurları konusunda eski Hava Harp Okulu Komutanı Tuğgeneral Fethi Alpay'a yardım ettiği iddiasını reddeden sanık Gümüş, "Hava Harp okulunda harekat merkezi yoktur, telsiz cihazlar yoktur, Benim de böyle bir yetkim yoktur. Hava unsurlarını yöneten kişilerin de benden talimat aldıklarına dair beyanları yoktur" dedi.

"Firar ettiğim iddialarını reddediyorum"

Sanık Ahmet Gümüş darbeyle alakalı telefon görüşmesi yapmadığını ve whatsapp grubuna Mehmet Murat Çelebioğlu tarafından eklendiğini belirterek, "Benim "Yurtta Sulh" whatsapp grubuna eklenmem bilgim, ilgim ve insiyatifim dışında olmuştur. Darbe girişiminin ardından firar ettiğim iddialarını da reddediyorum" şeklinde konuştu.

Duruşma salonunda gerginlik

Salondaki izleyicilerden bir kadın, "Siz benim eşimi öldürdünüz. "Ben yapmadım, orada yoktum" diyorsunuz. Kimliksiz, kişiliksizler" şeklinde bağırarak sanığa tepki gösterdi. Bunun üzerine sanık, "Ben bu şartlar altında savunma yapamam" dedi. Mahkeme başkanı da "Herkesin ağzına bant bağlayamam" diyerek izleyicileri duruşma düzenini bozmaması konusunda uyardı.

"Darbe girişimi sırasında bulunduğum ilden ayrılmam, rasyonel bir davranış"

Mahkeme başkanı sanığa, "13 yaşınızdan beri asker olduğunuzu söylüyorsunuz. Darbe girişimi sırasında medyaya düşen haberlerden hukuksuz bir kalkışma olduğunu anladınız. O akşam suçsuz olduğunu düşünen bir insanın bulunduğu kışlayı bırakın bulunduğu ilden ayrılması rasyonel mi irrasyonel mi, sizce?" şeklinde sorması üzerine sanık, "Şartlar dahilinde rasyonel davranış. Hem hafta sonu, hem komutanım yok" diyerek cevap verdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, "Darbe girişimi olmuş komutan olsa ne olur, olmasa ne olur?" dedi.

"Fetullah Gülen'i sizin kadar tanıyorum"

Müşteki avukatlarından biri söz alarak sanık Ahmet Gümüş'e "Fetullah Gülen'i tanıyor musunuz?" diye sordu. Sanık Ahmet Gümüş'ün soruya "Sizin kadar tanıyorum" şeklinde cevap vermesi salonda gerginliğe neden oldu. Mahkeme başkanı da bunun üzerine sanığa, "Karşı tarafı tahrik etmeyin, soruya soruyla cevap vermeyin, susma hakkınızı kullanabilirsiniz" şeklinde uyarıda bulundu.

Duruşma sanığın çapraz sorgusuyla devam ediyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber