Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 02 Eylül 2014 - 23:44 Yorum: 0

Filistinliler savaşı Hamas'ın kazandığını düşünüyor

Filistinlilerin yüzde 79'unun Hamas'ın savaşı kazandığı ve Gazze'de yaşananlardan İsrail'in sorumlu olduğu görüşünü paylaştığı bildirildi.

Filistinliler savaşı Hamas'ın kazandığını düşünüyor

Filistin halkının politik eğilimini ölçmek üzere yapılan kamuoyu araştırması, yarın seçim olması şeklinde Hamas'ın oyların yüzde 61'ini alacağını ortaya koydu. 

Filistin Politika ve Eğilim Araştırma Merkezi sebebi ile Batı Şeria ve Gazze’de bin şahıs üstünde gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 61'i, Filistin Devlet Başkanlığı için Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye'ye oy vereceklerini söyledi.

Ankete göre, muhtemel bir seçimde Filistin'in var Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise oyların lakin yüzde 32'sini alacak. Gazze'de Heniyye'ye oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 53, Batı Şeria'da yüzde 66 olurken, Abbas için ise bu vaziyet Gazze'de yüzde 43, Batı Şeria'da yüzde 25 oldu.

Araştırma sonuçlarına göre, mebus seçimi olması şeklinde katılım oranı yüzde 78 olacak ve Hamas, oyların yüzde 46'sını alacak. Buna karşılık Fetih'in oy oranı ise yüzde 31'de kalacak. Anket sonuçları, yüzde 17 oranında bir kararsız seçmen olduğunu ortaya koyarken, Hamas ve Fetih dışındaki partilere oy vereceğini söz eden Filistinlerin oranı ise yüzde 7. 

Araştırmaya katılanların yüzde 69'u seçimlerin önümüzdeki 6 ay içinde yapılmasını istiyor.

Öte yandan halk araştırmasının sonuçlarına kıyasla Filistinlilerin yüzde 79'u, Hamas'ın savaşı kazandığı ve Gazze'deki patlamadan İsrail'in mesul bulunduğu görüşünde.

Aynı şirket sebebi ile iki ay öncelikle yapılan öteki bir kamuoyu araştırmasında Hamas'ın oyları yüzde 32, Fetih'in ise yüzde 42 şekilde çıkmıştı.

İsrail, yıllardır kuşatma altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan art çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle son vermişti. 

Gazze'ye 51 gün devam eden saldırılarda Filistin'de 579'u çocuk 2 bin 148 kişi hayatını kaybetti, 11 binden çok kişi yaralandı. İsrail sebebi ile ise 67 asker, 4 sivil ve 1 yabancı uyruklu işçi olmak üzere 72 şahıs öldü.

Muhabir: Turgut Alp Boyraz/ Ömer Erdem

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber