Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 16 Mart 2015 - 13:13 Yorum: 0

Film ve dizilerin aksesuarları Kırgız Türklerinden

Osmanlı ve Selçuklu dönemlerini konu alan sinema filmleri ve dizilerde kullanılan aksesuarlar, Van'ın Erciş ilçesindeki ulupamir köyünde yaşayan Kırgız Türkleri tarafından hazırlanıyor

Film ve dizilerin aksesuarları Kırgız Türklerinden

VAN (AA) - Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız Türkleri, tarihi konulu film ve dizilere aksesuar hazırlıyor.

Zorlu doğa koşulları ve baş gösteren hastalık nedeniyle 1980'li yıllarda Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan Türkiye'ye göç eden Kırgız Türkleri, Erciş ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Altındere mevkisinde oluşturulan "Ulupamir" köyünde yaşamlarını sürdürüyor.

Yaklaşık 35 yıldır geleneklerini yaşatmanın çabasını gösteren Kırgızlar, şimdilerde ise Osmanlı ve Selçuklu tarihini konu alan sinema filmleri ile dizilere aksesuar hazırlıyor.

Özellikle TRT'de yayınlanan "Diriliş Ertuğrul" dizisinin aksesuarlarını tasarlayan Kırgız kadınları, yaptıkları otantik malzemelerle herkesin ilgi odağı haline geldi. 

Yaşam tarzlarını, gelenek ve göreneklerini yansıttıkları aksesuarları satarak aile bütçelerine katkıda bulunan Kırgız kadınları, alacakları desteklerle seri üretime geçmek istiyor.

Kırgız kadınlardan Aysel Aytaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Diriliş Ertuğrul" dizisindeki oba çadırlarının içini süslemek için kullanılan geleneksel duvar süslerinin, yer halılarının, döşemelerin ve süslemelerin köylerinde hazırlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Kendi imkanlarımızla gelenek ve göreneklerimizi yansıtmak için çalışma yapıyoruz. Bugüne kadar tarihimizi tanıtmak amacıyla birçok filme kıyafet ve aksesuar temini yapıldı. Burada çekilen filmler de var ve bu filmlerde rol alan kişiler oldu. Elimizden geldiği kadar kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Yaptığımız iş ile aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Destek olunursa daha iyi yerlere geleceğiz. Biz artık balık yemek değil balık tutmak istiyoruz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber