Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 26 Ağustos 2016 - 17:08 Yorum: 0

Fındığın nemi ölçülecek

Trabzon Ticaret Borsası tarafından "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" kapsamında fındık ticareti ile uğraşan üyelere nem ölçme tayin cihazı...

Fındığın nemi ölçülecek

Trabzon Ticaret Borsası tarafından "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" kapsamında fındık ticareti ile uğraşan üyelere nem ölçme tayin cihazı ücretsiz olarak dağıtıldı.

Borsanın Çok Amaçlı Toplantı Salonu'ndaki dağıtım töreninde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, verim ve kalite için üretimden tüketim aşamasına kadar çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, "Fındığın alım- satımını yapan tüccarlarımız da ürünün özelliklerini tespit etmelidirler. Bu noktada fındıktaki nem oranı çok önemlidir. Bunun tespitini çok kısa sürede yapan cihazlarla tüccarlarımız daha sağlıklı alış-verişler yapabileceklerdir" dedi.

Meclis Başkanı Mehmet Cirav ise Trabzon'da Türkiye fındığının yüzde 10'undan daha azının üretilmesine rağmen borsa olarak üretici bazında çalışmalara ağırlık verip öncülük ettiklerini hatırlatarak, "Oysa bu konuda öncelik Ziraat Odaları'nda olması gerekirdi. Daha doğrusu onların bu işlere öncülük etmeleri lazım. Ancak onlar sadece fiyatla meşgul olmaktan başka bir şey yapmıyorlar. İster istemez de tüccarlarla ilgili bir meslek kuruluşu olmamıza rağmen iş bize kalıyor. Şikayetçi değiliz. Ama herkes üzerine düşeni de doğru olarak yapmalı" dedi.

Mehmet Cirav, "Fındık az olsun, fiyatı fazla olsun" diyenlerin Türk fındığına ihanet ettiklerinin farkında olmadıklarını da vurgulayarak "Yazıktır. Bu verimsizlik böyle giderse, fındık 20 lira olur, 1.500 dolara satılırsa yarın bu iş elimizden gider. Başkaları fındık diker satar, bizde kendi kendimize kalırız" diye konuştu.

Daha sonra 104 üyeye dağıtılacak cihazın kullanışı anlatıldı ve temsili olarak 2 üyeye teslim yapıldıktan sonra diğerlerine imza karşılığı verildi.

Fındıkçılar için büyük önem taşıyan PM-450 marka alet aynı zamanda hızlı rutubet ölçme cihazı olarak da adlandırılıyor ve 28 çeşit ürünün ölçümünü yapabiliyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber