Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 16 Ağustos 2016 - 12:08 Yorum: 0

"Fındık hem ekonomiye hem sağlığa faydalı"

Fındık ve fındık yağının ulusal ekonomiye 1 milyar doları aşkın katkı sağladığı ve bunun yanında besleyici özellikleri ile en önemli besinlerden...

'Fındık hem ekonomiye hem sağlığa faydalı'

Fındık ve fındık yağının ulusal ekonomiye 1 milyar doları aşkın katkı sağladığı ve bunun yanında besleyici özellikleri ile en önemli besinlerden biri olduğu belirtildi.

TÜBİTAK Marmara Merkezi Beslenme ve Gıda Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Pala ve ekibi "Fındık ve Fındık Yağının sağlık açısından değerlendirilmesi" projesi kapsamında bir araştırma yaparak sonuçlarını açıkladılar. Prof. Dr. Pala, fındık ve fındık yağının ulusal ekonomiye 1 milyar doları aşkın katkı sağladığını ve onun yanında besleyici özellikleri ile fındığın en önemli besinlerden biri olduğunu söyledi.

Fındığın kalp ve damar hastalıklarına faydalı olduğunu belirten Pala, "Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, Enerji değeri 639 kcal/100 gram olan fındığın protein içeriği yüzde 8.2 olarak bulunmuştur. Bu değer bitkisel kaynaklı proteinler için önemli sayılmaktadır. İncelenen fındık çeşitlerinde ortalama yağ oranı yüzde 62.7 olarak saptanmıştır. Bu yağın, yağ asitleri bileşimin yüzde 82 sini oleik asit oluşturmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda fındıkta çok yüksek düzeylerde bulunan tek çift bağlı doymamış yağ asidi oleik asidin kanda kolesterol yükselmesini önlediği ve böylece kalp-damar hastalıklarına karşı korucu etki gösterdiği bilinmektedir. Fındığın ve fındık yağının bu açıdan önemi Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yapılan 6 yıl süreli bir araştırma ile de belirlenmiştir. Bu çalışmaya göre günde en az bir kere fındık yiyen veya fındık yağı kullanan bir insanın, hiç fındık yağı kullanmayan insana göre enfarktüs yani atar damar tıkanmasından ölme riski yarı yarıya azalmaktadır" dedi.

"Türk çocuklarının yüzde 90'nı B2, yüzde 84'ünün de B6 vitamin yönünden yetersiz beslendikleri gözlenmiştir"

Fındık ve fındık yağının çocuklar üzerinde besleyici olduğundan bahseden Pala, " Fındık ve fındık yağı vücutta karbonhidrat protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapan bazı B gurubu vitaminler için önemli bir kaynaktır. B1 ve B2 vitaminleri için iyi, B6 vitamini içinse çok iyi kaynak olduğu saptanmıştır TÜBİTAK tarafından ülke çapında 960 okul çocuğuyla yapılan bir tarama çalışmasında Türk çocuklarının yüzde 90'nı B2, yüzde 84'ünün de B6 vitamin yönünden yetersiz beslendikleri gözlenmiştir. Kan yapımı ve ruhsal sağlık açısından gerekli olan B2 ve B6 vitaminleri fındık ve fındık yağında önemli düzeylerde bulunduğundan bu besinin her gün düzenli olarak tüketilmesi ülkemiz çocuklarının iki ana beslenme sorununa pratik bir çözüm olarak düşünülmektedir. Fındık ve fındık yağı E vitaminin bilinen en iyi kaynağıdır. Bu vitaminin kalp ve diğer kasların sağlığı ve üreme sisteminin normal çalışması için gereklidir. Alyuvarların parçalanmasını önleyerek yine ülkemizde yaygın olan kansızlığa karşı koruyucu etki oluşmasını önleyerek veya oluştuktan sonra onları etkisiz hale getirerek kanser hastalığına karşı korumasıdır. Fındıkta ve fındık yağında E vitamini yüksek, çok çift bağlı doymamış yağ asidinin az olması vücutta özellikle kalp dokularındaki hücrelerin korunmasını sağlamaktadır" ifadelerini kulandı.

"Fındık ve fındık yağının kemiklerin ve dişlerin yapımı için gerekli olan en iyi kaynaklarında birisidir" diyen Pala, "Kalsiyum kan yapımında görev alan demir büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişmesinde rol oynayan çinko için en iyi kaynaklarında birisidir. Ayrıca sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyumda zengindir. İşte bu yüzden fındığın ve fındık yağının insan yaşamında değerli bir yeri olduğu görülmektedir" şeklinde konuştu.

"Fındık dünyada 36-41 enlemleri arasında yetişiyor"

Fındığın dünya üzerinde 36-41 enlemlerinde yetişebilen ve kendine özgü iklime ihtiyaç duyan bitki olduğunu ifade eden Pala, "Kıyılardan en çok 30 km içerlerde ve yüksekliği 750-Bin 800 m yi geçmeyen yerlerde yetiştirilir. Dünyada en önemli fındık dikim bölgeleri Türkiye, İtalya ve Amerika kıtasındadır. Fındık dikimine ve yetiştirilmesine en uncun koşullara sahip ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Türkiye fındık rekoltesinin hemen hemen tamamına yakın bölümünü en uygun toprak ve iklim koşullarına sahip Karadeniz Bölgemizden elde edilir. Bugün ülkemizde başta doğu kesimleri olmak üzere tüm Karadeniz yöresinde 300 bine yakın aile yaklaşık 600 bin hektar alanda fındık yetiştiriciliği yapmakta ve yine yaklaşık 8 milyon kişi doğrudan veya dolaylı olarak geçimini Fındık tarımından sağlamaktadır" diye konuştu.

E vitamininin bilinen en iyi kaynağı fındık yağı olduğuna dikkat çeken Pala, "Bu vitamin kalp ve diğer kasların sağlığı ve üreme sisteminin normal çalışması için gereklidir. Alyuvarların Parçalanmasını önleyerek kansızlığa karşı koruyucu etki yapmaktadır. E vitaminin son yıllar da ortaya konan bir başka özelliği de kanser yapıcı etmenlerin oluşmasını önleyerek veya oluştuktan sonra onları etkisiz hale getirerek bu korkunç hastalığa karşı vücudu korumasıdır. Görülüyor ki içerdiği zengin vitamin yapısıyla fındık yağı, kalp damar hastalıkları ve kansere karşı da koruyucu etkiye sahiptir" şeklinde konuştu.

1986 Yılı Çernobil Nükleer patlamasından en çok etkilenen bölgelerden birincisinin Trakya, ikincisinin ise Doğu Karadeniz Bölgesi olduğunu hatırlatan Pala, açıklamalarına şöyle devam etti:

"1968 yılında Türkiye Atom Enerji Kurumunca yapılan tetkiklerde de diğer illerde örneğin Bursa'da kanserli hasta oranı binde iki iken Karadeniz Bölgemizde bu oran on binde bir olarak belirlenmiştir, bu durumda fındığın kansere karşı koruyucu etki yaptığını göstermektedir. Bileşimdeki minarelerle gelince fındık yağı kemiklerin ve dişlerin güçlenmesi için gerekli olan kalsiyum kan yapımında görev alan demir büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişimde rol oynayan çinko için en iyi bitkisel kaynaktır. Ayrıca sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyumca zengindir. Bu açıdan da bakıldığında fındık yağı sağlıklı yaşamda yeri olan değerli bir yağ olduğu görülmektedir."

"Fındık hem ekonomiye hem sağlığa faydalı"

"Fındık hem ekonomiye hem sağlığa faydalı"

"Fındık hem ekonomiye hem sağlığa faydalı"

"Fındık hem ekonomiye hem sağlığa faydalı"

"Fındık hem ekonomiye hem sağlığa faydalı"

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber