Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 20 Aralık 2014 - 11:43 Yorum: 0

Fındık kurutma cihazı yaparken "optik fırın" geliştirdi

Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde görevli fizik öğretmeni, fındık kurutma cihazı yapmak için başladığı projede, pek çok alanda kullanılabilecek optik fırın geliştirerek patentini aldı

Fındık kurutma cihazı yaparken 'optik fırın' geliştirdi

BURSA (AA) - CEM ŞAN - VOLKAN BAYRAKTAR - Bursa'da bir meslek lisesinde görev yapan, 30 yıldır Ar-Ge ve inovasyonla ilgilenen fizik öğretmeni, fındık kurutma cihazı üretmek isterken üç senelik çalışması sonucu hastanelerden sanayi kuruluşlarına, tarımsal faaliyetlerden evlerde yemek pişirmeye kadar pek çok alanda kullanılabilecek "optik fırın" geliştirmeyi başardı.

Hürriyet Endüstri Teknik ve Meslek Lisesinde görevli İlhami Aran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1984 yılından bu yana Ar-Ge ve inovasyonla uğraştığını, çok sayıda proje ürettiğini söyledi.

Şu anda dünyada bakir sayılabilecek konulardan birinin "optik" olduğunu belirten Aran, bu sistemle geliştirdiği fırın hakkında şu bilgileri verdi:

"Optik fırına, fındık kurutma cihazı olarak başlamıştık. Daha büyük odalarda ve makro düzey sistemlerde kullanmıştık. Optik fırında homojen kurutma veya ısıtma olayı var. Otomotiv sanayinde testlerde kullanılan fanlar vardır ve o fanlardan ısı verilir. Fanla verilen ısı havanın etkisiyle test yapılacak maddenin yüzeyinde partiküller oluşturur. Optik fırın, kapalı bir sistem olduğu için test edilecek parçanın üzerinde herhangi bir partikül oluşturmaz. Optik fırın projemizde ışığı baz alarak yola çıktık. Şu anda günlük hayatta mikrodalga fırınlar var. Mikrodalga fırınların kullanım alanları belli ve su bazlı oldukları için sadece su üzerinde enerji bırakıyor. Optik fırın ise ışık kaynağından çıkan ışınların ısıya dayanıklı ayna üzerinden yansıyıp sadece ışığın soğurduğu yiyecek gibi maddelerin üzerinde enerji bırakıyor. Enerjiyi ayna üzerinde değil de sadece pişireceği maddeler üzerinde bırakacağı için pişirme olayında büyük miktarda enerji tasarrufu yapmaktadır. Optik fırın, özgün bir projedir. Araştırmalarımıza göre dünyada böyle bir fırın yok."

- "Bir ampulün harcadığı kadar enerji"

Aran, evlerde yemek pişirmeden sanayi kuruluşlarındaki test, ölçüm ve kurutma işlemlere kadar birçok alanda optik fırının kullanılabileceğini vurguladı.

Bu cihazın hastanelerde sterilizasyon dolabı olabileceğini dile getiren Aran, "Evlerde bir ampulün harcadığı enerjiyle pişirme aracı yani fırın olarak kullanılabilir. Evimizde ocakta pişirdiğimiz yemeği optik fırın sayesinde 60-70 vatlık ampulle pişirebilir veya ısıtabiliriz" ifadesini kullandı.

Optik fırından, makro düzeyde yapıldığında tarımsal faaliyetlerde fındık veya kayısı kurutma kabini olarak da yararlanabileceğine değinen Aran, mikrodalga fırında yapılamayan metal parçasının ısıtılması işleminin de bununla gerçekleştirilebileceğini aktardı.

- "Sağlığa herhangi bir yan etkisi yok"

İlhami Aran, geliştirdiği cihazda, ısıya dayanıklı kalın aynalar ve buhar emici sensörlerin bulunduğunu bildirdi.

Ocak ve fırınlarda enerjinin yüksek kısmının dışarı gittiğini söyleyen Aran, şunları kaydetti:

"Optik fırında sadece ışığı kullanıyoruz. Işık, soğrulmadığı yerde enerji bırakmaz. Aynaya çarpar yansır, sadece pişireceği madde üzerinde enerji bırakır. Dolayısıyla enerji kaybı çok düşük. Optik fırında kullandığımız enerjinin yüzde 97'lik kısmını pişireceğimiz cisim alıyor. Dışarıya hiçbir şekilde enerji kaybı olmuyor. Bu nedenle çok büyük bir miktarda enerji tasarrufu sağlamış oluyoruz. Enerjinin öneminin arttığı bir dönemde göz ardı edilmeyecek bir proje. Optik fırının sağlığa herhangi bir yan etkisi yok. Laboratuvar ortamında testler yapmadık ama bildiğimiz teorik bilgilere göre görünür dalga boyundaki ışığın insan sağlığına zararı yoktur. Öyle olmuş olsaydı evimizde kullandığımız ampullerle de sağlığımız bozulurdu. Sağlık açısından negatif bir durum söz konusu değil. Optik fırının maliyeti de düşük. Elektrikli fırının yarı maliyetinde olabilir. Maliyetinin çok küçük olması ürünün değersiz olduğu anlamına gelmez. Optik fırının yaptığı iş çok fazla, maliyeti düşük."

Söz konusu fırın için üç yıl çalıştığı bilgisini veren Aran, çalışabilir bir modelini yapıp patentini aldığı ürünün daha da geliştirilebilmesi için sanayicilerden destek beklediğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber