Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 16 Mart 2017 - 16:13 Yorum: 0

Fındık üreticilerine ’nitrat gübre’ uyarısı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, fındık bahçelerine bahar öncesi atılan nitratlı gübrelerin e-reçete izniyle alındığını...

Fındık üreticilerine ’nitrat gübre’ uyarısı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, fındık bahçelerine bahar öncesi atılan nitratlı gübrelerin e-reçete izniyle alındığını hatırlatarak, uyarıcı açıklamalarda bulundu.

Yılmaz, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kaydı olmayan üreticilerin, arazilerini Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi'ne kaydını yaptırarak nitrat gübrelerini alabileceğini, e-reçete alma zorunluluğu olan üreticilere de her kolaylığın gösterileceğini söyledi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tarımda kullanılan nitratlı gübrelerin terör örgütleri tarafından el yapımı patlayıcı imalinde kullandığı ortaya çıkınca satışının kontrollü hale getirildiğini ancak bazı durumlarda özellikle fındık üreticilerinin mağduriyetine sebep olduğunu, bu sebeple üreticilerin mağduriyetini gidermek için yeni bir düzenleme yapıldığını belirtti.

"2/B arazisi olanlar TÜKAS'a kayıt yaptırabilir"

Yapılan bu düzenleme ile Amonyum Nitrat (yüzde 33 AN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımının tamamen yasaklandığı ve yedieminde tutulma işleminin devam edeceğini belirten Yılmaz, "Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı ise serbest bırakılmıştır. İlimiz için büyük öneme sahip Kalsiyum Amonyum Nitrat (yüzde 26 CAN ve yüzde 21 CAN) gübresinin sevk ve çiftçiye satış işlemi de İlçe Müdürlüklerimiz tarafından düzenlenecek e-reçete'ye bağlı kalınmak suretiyle kontrollü bir şekilde serbest bırakılmıştır" dedi.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydı olan üreticilerin nitrat azotu içeren kimyevi gübre reçetelerini almak üzere doğrudan İlçe Müdürlüklerine müracaat edeceğini belirten Yılmaz, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt edilemeyen 2/B gibi araziler için bu arazileri kullanan üreticilerin ilçe müdürlüklerine başvurarak kullandıkları bu arazileri belgelendirmek suretiyle Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi'ne (TÜKAS) kayıt yaptırıp bu araziler için de e-reçetelerini alabileceğini kaydetti.

E-reçete nasıl alınacak?

Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Bakanlığımızın yaptığı son düzenlemeye göre fındık bahçeleri için yüzde 26 CAN gübresinden dekara maksimum 75 kg, yüzde 21 CAN gübresinden ise dekara maksimum 90 kg olacak şekilde üreticilerimize reçete yazılmaktadır. Üreticilerimizin de İlçe Müdürlüklerinden 4 suret e-reçete alarak e-reçete ile dağıtıcıya başvurmaları gerekmektedir. Arazilerini ilgili sistemlere herhangi bir nedenle kayıt yaptıramayan üreticilerimiz ise İl/İlçe Müdürlüklerimize başvuruda bulundukları takdirde kendilerine reçete ile satılan bu gübrelerin yerine hangi gübreleri kullanabilecekleri noktasında yardımcı olunacaktır. Gübre uygulaması yapmadan önce üreticilerimiz İlçe Müdürlüğüne başvuruda bulunacak, İlçe Müdürlüklerimiz kendisine başvuran üreticilerin durumuna göre gübre uygulama programı yapıp üreticilere duyuracaktır. Uygulama esnasında İlçe Müdürlüğü personeli veya ilgili mahalle muhtarı ve azalarından herhangi birisi üreticiye refakat edecektir. Sonuç olarak üreticilerimizin Kalsiyum amonyum nitrat (CAN) gübresi kullanmak istediklerinde mutlaka ilçe müdürlüklerimizden e-reçete yazdırarak gübrelerini müdürlüğümüzce onaylı dağıtıcı belgeli işletmelerden almaları, dağıtıcı tarafından verilecek "Yol Kontrol Belgesi" ile naklini yapmaları ve uygulama için kendisine verilen güne uymaları gerekmektedir."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber