Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 27 Mart 2015 - 12:23 Yorum: 0

Fındık üreticisinin "zirai don" korkusu geride kaldı

Geçen yıl mart ayındaki zirai don sonrası fındık bahçelerinde oluşan zarar sebebiyle yüksek miktarda ürün kaybı yaşayan fındık üreticisi, yeni sezon öncesi hava şartlarının olumlu yönde seyretmesiyle rahat bir nefes aldı- Ziraat Odaları Ordu Koordinasyon

Fındık üreticisinin 'zirai don' korkusu geride kaldı

ORDU (AA) - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Geçen marttaki zirai don sonrası fındık bahçelerinde oluşan zarar nedeniyle yüksek miktarda ürün kaybı yaşayan fındık üreticisi, yeni sezon öncesi hava şartlarının olumlu yönde seyretmesi üzerine rahatladı.

Türkiye'nin önemli tarım ürünleri arasında yer alan ve "yeşil altın" olarak adlandırılan fındığın bu yıl zirai dondan etkilenmediği belirtildi. 

Ziraat Odaları Ordu Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine, fındık üreticisinin "geçen yılki kabusu acaba tekrar yaşar mıyız" korkusunu uzun süre üzerinden atamadığını söyledi. 

Bir gecede oluşan zirai donun, üreticinin bütün emeklerinin boşa gitmesi anlamı taşıdığını vurgulayan Soydan, "Onun için uykusuz çok gece geçirdik" dedi. 

Son soğuk hava dalgasında da don olayının yaşanmamasının kendilerine rahat bir nefes aldırdığını anlatan Soydan, şöyle konuştu:

"O dönemde bölgenin bazı yüksek kesimlerinde kar yağışı oldu. İşte o anda 'yeniden don olayı olacak mı' diye çok korktuk. Çünkü fındık milli bir üründür ve kazandırdığı para göz önüne alındığında 'yeşil altın' olarak adlandırılır. O bakımdan adeta her gece 'acaba zirai don olacak mı' diye uykularımız kaçmasına rağmen son günlerdeki ılımlı hava ve meteoroloji kaynaklarında uzun vadede aşırı soğukların yaşanacağına dair bir veri olmaması, yüreğimize su serpti." 

- "Mevsim gayet güzel geçiyor"

Soydan, daha önceki yıllarda bölgede 30 Mart ve 5 Nisan tarihlerinde zirai don olaylarının yaşandığını anımsattı. 

Bu yıl tekrarlanması endişesi taşımadıklarına işaret eden Soydan, "İçimizi rahatlatan nokta, mevsimin gayet güzel gitmesi. Bugüne kadar her şey yolunda. Bahçelere bakıyoruz, sadece sahil kesiminde yapraklar yeni açıyor. Yüksek kesimlerde ise fındık tomurcukları daha yeni yeni patlamaya başladı. Bunun anlamı, çok aşırı soğuklar olmadığı sürece ürün kaybı olmayacaktır" ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber