Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 28 Kasım 2014 - 11:13 Yorum: 0

Fındık zulufu ve çay lifinden mantar üretiyorlar

Giresun'da Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı destekli "İstiridye Mantarı, Fındık Zulufu ve Çay Lifinde Doğuyor" projesi kapsamında zuluf ve liften yapılan kompost içerisinde mantar üretiliyor- Eynesil Kaymakamı Kurt:- "Projede bölgenin önemli potansiyeli ola

Fındık zulufu ve çay lifinden mantar üretiyorlar

GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - KAMİL YILMAZ - Eynesil ilçesinde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) destekli "İstiridye Mantarı, Fındık Zurufu ve Çay Lifinde Doğuyor" projesi kapsamında zuluf (Taze sebze ve fındık gibi meyvelerin dış kabuğu) ve liften yapılan kompost (Bitki artıklarından yapılan gübre) içerisinde mantar üretiliyor.

Eynesil Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce gerçekleştirilen projenin amacı, bölgede çiftçilerin çok fazla değerlendiremediği fındık zulufu ve çay lifini ekonomiye kazandırmak. Projede, ısısı ayarlanmış kapalı ortamda üretilen istiridye mantarları, hasat edilecek düzeye ulaştı.

Eynesil Kaymakamı Yılmaz Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık zulufu ve çay lifi kullanılarak hazırlanan karışımların pastörize edilerek kompostlar hazırlandığını söyledi.

Kompostlara mantar ekimlerinin yapıldığını anlatan Kurt, "Ekimi yapılan karışımlardan fındık zulufu içerenler hasat olgunluğuna ulaşmış bulunmakta. Çay lifi içeren karışımlarda da çıkış sağlanmış olup gelişmeye devam etmekteler" dedi. 

Bölgenin iklim olarak mantar yetiştiriciliğine son derece uygun olduğunu belirten Kurt, şöyle konuştu:

"Bölgemizde ticari olarak mantar üretiminde kullanılan kompost hammaddesine uzaklığı nedeniyle mantarcılık gelişememiştir. Projede bölgenin önemli potansiyeli olan fındık zulufu ve çay lifinin katma değerinin artırılması ve mantar üretiminde kullanıldıktan sonra bahçelerde gübre olarak değerlendirilmesinin yaygınlaştırılması amaçlanmakta. Projede bu aşamadan sonra verim kriterleri ve mantar üretimi yapıldıktan sonra kompostların bitki besin maddesi yönünden değerlerinin analizlerle ortaya konulması amacıyla çalışmalar yürütülecek."

- "Ticari boyut için bitkisel atık içerisinde yetiştirilmesi gerekiyor"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen ise son yıllarda istiridye mantarı yetiştiriciliğinde kütük üzerine aşılama şeklinde bir ilgi olduğunu belirterek, "Ticari boyutta bunun yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için mutlaka bitkisel atık içerisinde yetiştirilmesi ve kapalı ortamda tüm yıl yetiştirilmiş olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Pekşen, Doğu Karadeniz'e doğru gidildiğinde samanın pahalı bir materyal olduğuna dikkati çekerek, "Çay atığı, fındık zulufu kullanılmayan, atılan ve çoğu zaman da üreticimize sorun olan bir materyal. Bu materyalin özellikle para getiren bir ürüne dönüşebilmesinin en güzel yollarından biri mantar yetiştiriciliğinde kullanılması" diye konuştu. 

Fındık zulufu ve çay lifinin atık gibi düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Pekşen, şunları kaydetti:

"Mantar kendi besinini kendi yapamaz, diğer bitkiler kendi besinlerini kendileri üretirler. Topraktan aldıkları, su, besinlerle ama mantar için hazır besin olması gerekiyor. Yetiştiği, hazır besin aldığı ortama da biz kompost adı veriyoruz. Çay lifi ve fındık zulufu kompost yapımında kullandığımız ana materyal pozisyonunda." 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber