Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 17 Eylül 2014 - 12:23 Yorum: 0

"Fındıkta ihracat değil, üretim sorunu yaşıyoruz"

Düzce Ticaret Borsası Başkanı Karslıoğlu:

'Fındıkta ihracat değil, üretim sorunu yaşıyoruz'

TRABZON (AA) - Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, fındıkta ihracat değil üretim sorununun yaşandığını belirterek, Türkiye için 500 bin tonlu üretim rakamlarının yeterli olmadığını bildirdi.

Trabzon Ticaret Borsası'ndan yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Karslıoğlu, 2014 ürünü fındık rekoltesindeki azalma ve buna bağlı yaşanan gelişmelerin geniş kapsamlı olarak ele alınması gerektiği belirtti.

Türkiye'de fındığın üretici ve ihracatçı ayrımı yapılmadan ele alınması gerektiğini vurgulayan Karslıoğlu, "Bahçeden mideye kadar olan sürecin bir bütün halinde değerlendirilmesi şarttır. Fındıkta ihracat sorunu değil, üretim sorunu yaşıyoruz. Türkiye için 500 bin tonlu üretim rakamları yeterli değil" ifadesini kullandı.

Karslıoğlu, 2012-2013 sezonunda 600 bin ton kabuklu fındığa karşılık gelen 300 bin ton iç fındık ihraç edildiğini vurgulayarak, 150 bin tona yakın iç tüketim rakamına ulaşıldığını kaydetti.

Bu yıl meydana gelen don olayının da etkisiyle sadece fiyatların konuşulmasının da doğru olmadığını belirten Karslıoğlu, ziraat odaları başta olmak üzere tüm kesimlerin iyi tarım uygulamalarına destek vermesi gerektiğini anlattı.

Karslıoğlu, fındık dikim sahalarında verim ve kalitenin arttırılmasının önemine değinerek, ziraat odaları temsilcilerinin fındıkta kazanılan dövizi artırmak için çaba gösteren ihracatçılar hakkında olumsuz söylemlerden kaçınmaları gerektiğini belirtti.

Fındık ticareti ve sanayisinin önemli oranda istihdam sağladığını ifade eden Karslıoğlu, şöyle devam etti:

"Üretenler sayesinde insanlar 2 milyar dolara yakın dövizi ülkeye kazandırmaktadır. Bunu hiçbir zaman gözardı etmemişlerdir. Üreticiyi korumak için fındık sanayicisini, ihracatçısını kötülemek gerekmiyor. Piyasada fiyat, arz ve talebe göre zaten oluşuyor. Sadece fiyatı konuşmakla Türk fındığı da üreticisi de korunmaz. Fındık bahçelerinde düşen verimi arttırmak için yapılan çalışmalara Ziraat Odaları katkı vermeyle değil, en önemli ve kalıcı projelere imza atarak görevlerini yerine getirmelidir."

Karslıoğlu, bu yılki fındık fiyatlarının rekor seviyede yükselmesinin ana nedeninin rekoltede yaşanan düşüş olduğunu vurguladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber